Zimski športi

Tande o svojih reševalcih: Brez njih bi bil sedaj pokopan nekje na Norveškem

Planica, 24. 03. 2022 13.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Žiga Košec
Komentarji
14

Norveški smučarski skakalec Daniel Andre Tande, ki je na lanskih poletih v Planici grdo padel in se tudi boril za življenje, se je vrnil na kraj nesreče. Tande je letos v Planico pripotoval v vlogi gledalca in gosta helikopterske posadke slovenske vojske, ki mu je razkazala vozilo, s katerim so mu lani skupaj s planiško zdravstveno ekipo rešili življenje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Ravno sem spoznal fante, ki upravljajo s helikopterjem. Podarili so mi tudi tole značko. Rad bi se jim zahvalil za izjemno delo, ki so ga opravili ob moji nesreči. Vem, da bi bil brez njih sedaj pokopan nekje na Norveškem. Sanjsko je, da sem lahko tu, da sem jih spoznal in se jim zahvalil za odlično opravljeno delo. Ko veš, da pri tekmah sodelujejo takšni fantje, je seveda precej lažje tekmovati," je za uradni profil Slovenske vojske na Twitterju povedal Norvežan.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Daniel Andre Tande je lani v Planici prav na četrtkovi poskusni seriji grdo padel in se po zlomu ključnice, predrtem pljučnem krilu in štirih možganskih krvavitvah tudi boril za življenje. Hitra zdravniška pomoč zdravstvene ekipe ljubljanskega UKC-ja je klinično mrtvega Tandeja na licu mesta z defibrilatorjem oživila, nato pa ga je helikopter Slovenske vojske prepeljal na nadaljnjo zdravljenje v Ljubljano. Nesrečnega Norvežana so po treh dneh umetne kome stabilizirali in ga po tednu dni že premestili na rodno Norveško, kjer je še dva tedna ostal na zdravljenju. 

Nato je moral 28-letni skakalec z močno željo po povratku na skakalnice skozi proces dolge rehabilitacije, ki se je sredi septembra uspešno zaključil z zeleno lučjo zdravnikov. Že konec septembra je Tande nastopil na celinskem pokalu v Oslu in napovedal postopno vrnitev med karavano najboljših skakalcev. Med najboljše v svetovnem pokalu se je vrnil že osem mesecev po padcu, ko je v Klingenthalu osvojil drugo mesto. Nastop na posamični tekmi v Pekingu mu je odnesla okužba s koronavirusom. Da se vrača v formo, ki jo je kazal pred grozovitim padcem, je potrdil z zmago v domačem Holmenkollnu, kjer je prehitel tudi slovenskega asa Anžeta Laniška. Teden dni kasneje pa se je z Norveško reprezentanco razveselil še bronaste medalje na svetovnem prvenstvu v poletih.

Tande, Lanišek in Kraft
Tande, Lanišek in Kraft FOTO: AP

Padec pa vseeno še ni povsem za njim. Pred dobrim tednom dni je Norvežan potrdil, da je za njim leto, o kakršnem ni upal niti sanjati, in oznanil, da je že zaključil aktualno sezono. S tem se je 28-letnik odločil izpustiti sodelovanje na zadnjih dveh postojankah sezon, nemškem Oberstdorfu in slovenski Planici, kamor pa je vseeno prišel v vlogi gledalca.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

StAnalitik
24. 03. 2022 18.45
-3
Hvala vsem UČITELJEM,VARUŠKAM in VZGOJITELJICAM,da niso stavkale in so pospremile otroke na ta prekrasen dogodek.Aja sj to jim pa odgovarja,da in jih nič ne moti.Tina.B. ne lajaj na fejbuku kako stw boge vzgojiteljice.Petra W. zate. velja enako.
setisfekšn
24. 03. 2022 18.40
+7
Sem slišal da je urgenca na UKC ena najboljših na svetu!in če te kaj zadane ali če se zgrudiš je najboljše da se v Ljubljani!!resnično!!!neverjetni so!!tudi na UKC urgenci te obravnavajo po nujnosti primera in če vidijo da si v smrtni nevarnosti te takoj obravnavajo!
Baloncek66
24. 03. 2022 18.28
+9
Model,ki daje minuse na pozitivne komentarje potrebuje prav te resevalce,ki so resili zivljenje Tandeja. Ima namrec hudo poskodbo mozganov.
tarzan13
24. 03. 2022 18.17
+8
Ljubljana ima svetovno izurjeno zdravniško oskrbo, na to smo lahko zelo ponosni.
geny42
24. 03. 2022 16.51
+1
Zdravstvena reševalca ki sta bila zraven, sta danes v službi v dnevni izmeni na Reševalni postaji UKC Ljubljana, kjer sta zaposlena. Za doktorje pa ne vem. A je treba še kaj napisat?
Leviizgubljeni
24. 03. 2022 16.41
+12
Kje je tisti pravi video, kako ga specialna ekipa takoj po padcu tam sredi snega oživi od mrtvih??? Si je Tande sploh ogledal ta video, ker nonstop govori samo o fantih? Življenje mu je rešila mešana ekipa zdravstvenih delavcev, med njimi tudi zdravnica! Poslušali so mu utrip in dih, mu fizično pritiskali srce in ga nato dobesedno ponovno oživili s pomočjo defibrilatorja in dali kisik! Tako popolna usklajenost požrtvovalne reševalne ekipe in do konca premišljeni, narejeni skupinski in in tudi posamični gibi vsakega člana ekipe, prav vsakega giba, premika, koraka, pogleda, prijema, dviga, vsega, očitno brez vsakega besedičenja, ki bi samo jemalo nujne sekunde, ki vedno odločajo o tem, ali je pacient kasneje rahlo počasne pameti ali ne!!! Rešili so ga usklajeno, naglo, organizirano, ker si niso smeli privoščiti nobene napake, ker na vsem širnem svetu ni bilo nikjer nikogar drugega. In to je bilo naravnost fantastično in nepozabno! Dobro so mu tudi kasneje v UKC sanirali možganske krvavitve. Tuji mediji pišejo in tudi tuji zdravniki, da tako strokovne reševalne akcije niso doslej videli nikjer na svetu v nobenem športu, namreč ali pride pomoč prepočasi, ali pa ne znajo vsi dobro nardit ali ne naredijo vsega. Vsa čast našim reševalcem, ki so takrat to spravili skupaj!
TEHNOVED
24. 03. 2022 19.33
+3
Povedal je, da dokler aktivno tekmuje posnetka ne želi videti ker bi ga potem stisnilo ob vsakem skoku!
Mukec
24. 03. 2022 15.50
+13
Res je. Nihče ni mogel verjeti, da je bil po padcu že tako hitro v oskrbi UKCja 💪
Jože Hari
24. 03. 2022 15.35
+1
Planica ni za vsakega.
Lombardo
24. 03. 2022 15.19
+20
Kapo dol!! Njenu in vsem, ki so bili kakor koli upleteni zraven.. 💪👍
asatan1986
24. 03. 2022 14.28
+24
Davidoff297
24. 03. 2022 14.24
+31
Vedno bo lahko hvaležen našim srčnim reševalcem, ki so ga ohranili pri življenju. In, da je sedaj dobro.
fedr?k
24. 03. 2022 14.22
+41
Res lepa gesta Tandeja da se je prišel zahvalit čeprav je že končal sezono. Želim vam vse dobro, da se dobro spocijete ter pripravite na novo sezono in da drugo leto pridete v Planico spet kot uspešen tekmovalec.
simoncelli58
24. 03. 2022 14.03
+48
Odličen skakalec, lepa gesta.