Zimski športi

'V Ilkinih očeh je moč videti veliko željo!'

Maribor, 08. 05. 2020 10.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Matic Flajšman
Komentarji
13

Vodja ekipe dvakratne svetovne prvakinje v smuku Ilke Štuhec, njena mama Darja Črnko, z nestrpnostjo čaka vrnitev na sneg. Sploh ker vidi, da je njena hči polna želje, volje, da je po vsem, kar se je dogajalo lani, znova v njenih besedah moč začutiti optimizem.

Svet se danes vrti z drugačno hitrostjo. Tudi športni. Medtem ko nogometaši počasi in previdno znova stopajo na zelenice, širom Evrope začenjajo s treningi, eni odštevajo dneve do tekem, alpski smučarji upajo, da bodo lahko počeli kaj drugega, kot je premetavanje uteži, tek, gorsko kolesarjenje. Vsaj v Sloveniji! V Avstriji trenirajo, v Švici so se odzvali na začetek treningov največjih rivalov in bodo v kratkem na snegu (sprva so govorili šele o mesecu juliju), skoraj zagotovo tudi Italijani. "Pozabili ste, da na Norveškem in Švedskem s pridom izkoriščajo vrhunske pogoje za treninge," nas opomni Darja Črnko, vodja ekipe dvakratne svetovne prvakinje v smuku Ilke Štuhec, ki priznava, da bi tekmovalka, ki je v svetovnem pokalu debitirala s 16 leti, če bi bilo vse normalno, danes smučala. Tako pa ne more. Omejitve so omejitve, treba jih je upoštevati. V Sloveniji, kjer je bila zima nadvse mila, je to pomenilo eno redkih zapravljenih priložnosti za kakovosten trening doma.

Ilka Štuhec bi si želela kar najhitreje nazaj na sneg. Nazadnje je smučala 13. marca na Arehu.
Ilka Štuhec bi si želela kar najhitreje nazaj na sneg. Nazadnje je smučala 13. marca na Arehu. FOTO: AP

"Imeli smo na voljo Areh, pa Krvavec. Imam nekaj upanja, da se bo zgodilo na Kaninu. Snega imajo dovolj," je optimistična Črnkova, ki se zaveda, da bo v tekmovalnem letu, polnem izzivov na vsakem koraku, treba še toliko bolj gledati na vsak cent. Sploh ker bodo, ko bo to sploh realna možnost za treninge, tuji ledeniki bistveno dražji, kot v preteklosti. "Švicarska Saas Fee in Zermatt bosta polna, kot že dolgo ne. Dobili smo tudi dovolj jasno informacijo, da bodo cene v primerjavi z minulo sezono višje za 20 odstotkov. Realno to pomeni še nekaj več," je za 24ur.com dodala alfa in omega ekipe, ki ima vse pripravljeno za vrnitev na sneg. Že zdaj je jasno, da na južno poloblo najboljša edina Slovenka z malim kristalnim globusom v smukaški razvrstitvi svetovnega pokala ne bo potovala. "Zdravje je na prvem mestu. Mislim, da bomo skušali narediti vse maksimalno, oddelati dober trening. Že lani smo imeli fantastične pogoje v Saas Feeju," ne vidi nič slabega o treniranju na terenih, dosegljivih brez letala.

Velika prednost tekmic?
Slovenska trma je najboljše smučarje, četudi 'živijo v pomanjkanju', ko je govora o večini tekmecev, pogosto pripeljala na vrh. Z nepopustljivostjo in maksimalnim izkoriščanjem pogojev so nadomestili nekaj odstotkov zamujenega v primerjavi s tekmeci. A letos bo to bistveno težje. Na eni strani zaradi manj denarja, na drugi, ker imajo tekmeci tisto, česar v Sloveniji ni – ledenike. "Tekmovalci iz držav, ki imajo ledenike, si utegnejo privoziti neverjetno prednost. Naš načrt je, da bi julija začeli priprave v Švici," do takrat pa upajo, da bodo jasne vse podrobnosti, povezane s smučmi za letošnjo sezono. Tudi švicarski opremljevalec je namreč moral delno zapreti proizvodnjo. A glede na to, da so v preteklosti rešili veliko težav, predvsem tistih, povezanih z zdravjem nekdanje svetovne mladinske prvakinje v smuku, so odločeni, da se vrnejo na vrh. Po trnovi poti, saj takrat, ko je vse v najlepšem redu, vrhunski rezultat izostane. To se je dobro videlo v minuli sezoni.

Nicole Schmidhofer v ponedeljek z Avstrijkami, ki jih bo v novi sezoni vodil Peter Pen, začenja snežne priprave.
Nicole Schmidhofer v ponedeljek z Avstrijkami, ki jih bo v novi sezoni vodil Peter Pen, začenja snežne priprave. FOTO: AP

Spet vidi Ilkino željo

Glede na trenutno situacijo Ilka Štuhec in njena mama Darja Črnko bistveno več časa preživita skupaj. Za staro meščansko vilo jima na vrtu ne zmanjka tem za pogovore. A iz vsake Ilkine besede Črnkova začuti voljo in željo, ki jo je pri hčerki čutila, ko je bil zares hitra, drzna. Ko je smučala na limitu. In le to ji prinaša rezultate, ki jo osrečujejo. "Gledamo pozitivno naprej. V tem obdobju je bilo veliko časa za družinsko življenje, kar ni nič slabega. Tudi za pogovore. Vesela sem, da vidim tisto Ilko z veliko želje in volje. 'Napaljena' je, kar me zelo veseli," priznava mama lastnice devetih zmag svetovnega pokala, ki si sicer ni želela, da bo pot nazaj na vrh tako zahtevna, kot bo.

Darja Črnko je prepričana, da takrat, ko je najhuje, do izraza pride Ilkina nepopustljivost.
Darja Črnko je prepričana, da takrat, ko je najhuje, do izraza pride Ilkina nepopustljivost. FOTO: Damjan Žibert

Na eni strani finančno, na drugi, ker ne smejo pozabiti, kolikšen mir so imeli pred začetkom minule sezone, kako je vse 'štimalo', potem pa se Mariborčanka ni sestavila. Ni bilo rezultata, ki so ga vsi skupaj pričakovali. Za katerega so verjeli, da je pripravljena. "Lani smo res dobro trenirali. A nihče ni pričakoval, da se lahko Ilki tako zalomi. Svoje je naredila glava. Tudi dve zaporedni poškodbi. Naš glavni cilj je bil, da ostane zdrava. Uspelo ji je. Zdaj pa polni optimizma zremo proti novim zmagam," je optimistična vodja ekipe, ki jo čaka še en izziv. Ilkin trener Stefan Abplanalp je v Švici, serviser Aleš Sopotnik v Kanadi. Njuna pot na morebitni trening v Slovenijo je misija nemogoče, kar pomeni, da bo Darja, ki je pripravila smuči za naslov svetovne prvakinje v St. Moritzu, morala nazaj v servis, za nameček pa še nekoliko bolj intenzivno sodelovati pri pripravi treninga.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mungos2
08. 05. 2020 16.15
+8
Ilka, svoje si že prevozila !! Sedaj pa na delo v proizvodnjo !!!!
pomlad14
08. 05. 2020 14.53
-1
Sanjajo nekaj, epidemije pa še ni konca in ne bo.
Edvin
08. 05. 2020 15.40
+5
puspan
08. 05. 2020 13.22
+10
V Ilkinih očeh je videti veliko željo po.....?!
hotchilipoper
09. 05. 2020 10.21
+2
Casey Ry
08. 05. 2020 12.46
+16
Ta je preteklost...
Edvin
08. 05. 2020 12.36
+31
Kaj staro tolk reklamirate ! Zavozla je Ilkino nadalno kariero zaradi požrršnosti in spremeb v taboru ko je zamenjaka ekipo. TO JE AMEM , lahko pište kaj hočete to je sveto ! Z A J E B A L A je !
dr.Megla
08. 05. 2020 12.27
+21
Mama, kar ti letos vozi...
martinov
08. 05. 2020 12.03
+10
Kateri človek ne bi imel svetlobe v očeh po boljši prigodnosti po koronavirusu? Slovencem pada na oči Orbanova temačnost, zgolj in samo to z Janšo in njegovo vlado ! Pojdite kolesarit !!
bogdajmir
08. 05. 2020 12.15
+9
Hellsrael
08. 05. 2020 11.58
+19
Ilki je odzvonilo. .menjavwa ekipe poskodbe..tojto
Pepe Bolcev
08. 05. 2020 11.53
+14
Ja, zdaj je ze dolgo brez tipa...
Pepe Bolcev
08. 05. 2020 11.52
+4