Zimski športi

Mali slovenski finale v Winterbergu: Košir s stopničk izrinil Mastnaka

Winterberg, 23. 03. 2019 13.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, J.K.
Komentarji
1

Na tekmi svetovnega pokala v Winterbergu sta se v malem finalu paralelnega slaloma za stopničke in končno tretje mesto pomerila slovenska deskarja Tim Mastnak in Žan Košir. Po odstopu Mastnaka se je veselil Košir, končne zmage pa na zadnji posamični preizkušnji sezone Avstrijec Lukas Mathies.

Žan Košir (desno) je bil v malem finalu boljši od rojaka Tima Mastnaka.
Žan Košir (desno) je bil v malem finalu boljši od rojaka Tima Mastnaka. FOTO: Damjan Žibert

Tim Mastnak je imel pred zadnjo preizkušnjo še teoretične možnosti za osvojitev velikega kristalnega globusa, a so se njegove sanje končale v polfinalu, ko ga je premagal poznejši zmagovalec Avstrijec Lukas Mathies. Kljub temu je bila to za Mastnaka najboljša uvrstitev na tekmah svetovnega pokala v paralelnem slalomu, v skupnem seštevku je s tretjega napredoval na drugo mesto in s 4116 točkami zaostaja le za Rusom Andrejem Sobolevom (4625).

Tretji skupno je Italijan Roland Fischnaller (3989,4), deseti pa Žan Košir (3086). Mastnak je že pred časom tudi že osvojil mali kristalni globus v paralelnem veleslalomu. V polfinalu se je končala tudi pot Koširja, ugnal ga je Nemec Stefan Baumeister. Košir je nato v slovenskem boju za tretje mesto ugnal Mastnaka, ki je hitro zaostal za rojakom, nato pa odstopil.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Potreboval je zmago
Najboljši slalomski rezultat v karieri, četrto mesto v Winterbergu, slovenskemu deskarju Mastnaku tako ni zadostoval, da bi veleslalomskemu dodal še velik kristalni globus. Celjan bi moral na zadnji tekmi zmagati, a ga je v polfinalu zaustavil poznejši zmagovalec Mathies. Mastnak se je moral na koncu zadovoljiti z malim finalom, v katerem je bil boljši kolega iz reprezentance Košir, ki je po zmagi v Pjongčangu poskrbel za svoje druge stopničke v sezoni in 18. v karieri. Slovenska reprezentanca je tako sezono končala s petimi uvrstitvami na zmagovalni oder, Košir ima zmago in tretje mesto, Mastnak dve zmagi, Rok Marguč, ki je zaradi poškodbe sezono končal že pred časom, pa je bil na Rogli tretji.

Mastnak je bil v kvalifikacijah enajsti, kar v boju za skupno zmago ni bil najboljši obet, saj je to pomenilo, da bodo njegovi tekmeci ves čas izbirali progo. A tudi na slabši progi se je svetovni veleslalomski podprvak dobro znašel, dobil dvoboja s Korejcem Sanghojem Leejem in Italijanom Aaronom Marchom, na roko mu je šlo tudi dejstvo, da je Košir v osmini finala izločil vodilnega v svetovnem pokalu Rusa Soboljeva, tako da so teoretične možnosti postale realne.

Veliki globus po hudem boju Ledecki
A tekmo bi moral dobiti, kar pa mu ni uspelo, zaustavil ga je Avstrijec Mathies, ki je bil hitrejši za vsega pet stotink sekunde. Mastnak je tako odšel v mali finale, kjer ga je čakal Košir, četrti v kvalifikacijah, ki je pred tem poleg Soboljeva ugnal tudi Avstrijca Sebastiana Kislingerja, v polfinalnem dvoboju proti Nemcu Baumeistru pa je že zgoraj storil napako, v lovu za tekmecem pa nato še odstopil. A na koncu je po napaki Mastnaka vendarle prišel do tretjega mesta, ki bo velika spodbuda za naslednjo sezono.

Pri ženskah je zmagala Švicarka Patrizia Kummer, dvoboj za veliki kristalni globus med Čehinjo Ester Ledecko in Nemko Selino Jörg pa je dobila Čehinja, ki je bila sicer slabša od Nemke: Jörgova je bila druga, olimpijska prvakinja pa peta, vendar je bila njena prednost pred zadnjo tekmo dovolj velika. Gloria Kotnik, ki je ob koncu sezone nekoliko padla v formi, se v izločilne boje ni uvrstile, v kvalifikacijah je zasedla 19. mesto, sezono pa končala na 16.

Izidi, svetovni pokal, Winterberg (M):

1. Lukas Mathies (Avt)
2. Stefan Baumeister (Nem)
3. Žan Košir (Slo)
4. Tim Mastnak (Slo)

5. Aaron March (Ita)
6. Sebastian Kislinger (Avt)
7. Roland Fischnaller (Ita)
8. Radoslav Jankov (Bol)
...

- končni vrstni red v svetovnem pokalu:
1. Andrej Soboljev (Rus) 4625 točk
2. Tim Mastnak (Slo) 4116
3. Roland Fischnaller (Ita) 3989
4. Dimitrij Loginov (Rus) 3812
5. Lukas Mathies (Slo) 3600
6. Andreas Prommegger (Avt) 3556
7. Stefan Baumeister (Nem) 3554
8. Aaron March (Ita) 3229
9. Benjamin Karl (Avt) 3180
10. Žan Košir (Slo) 2086
...
24. Rok Marguč (Slo) 1300
69. Črt Ikovic (Slo) 32

Ženske:

1. Patrizia Kummer (Švi)
2. Selina Jörg (Nem)
3. Ladina Jenny (Švi)
4. Daniela Ulbing (Avt)
5. Ester Ledecka (Češ)
...
19. Gloria Kotnik (Slo)

- vrstni red v svetovnem pokalu:
1. Ester Ledecka (Češ) 5900 točk
2. Selina Jörg (Nem) 5619
3. Sabine Schöffmann (Avt) 5250
4. Julie Zogg (Švi) 4770
5. Nadya Ochner (Ita) 4080
...
16. Gloria Kotnik (Slo) 2250
55. Sara Goltes (Slo) 50

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slovenc59
23. 03. 2019 18.49
+1