Zimski športi

Lampičeva izpadla v polfinalu, Urevčeva v četrtfinalu

Ruka, 26. 11. 2021 10.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
T.Š., M.J.
Komentarji
3

V finski Ruki se je začela 41. sezona svetovnega pokala, najprej so bile na sporedu kvalifikacije za sprint v klasičnem koraku. Obe slovenski tekačici sta zanesljivo napredovali v izločilne boje, nato pa je Anamarija Lampič izpadla v polfinalu, Eva Urevc pa v četrtfinalu. Zmagala je Švedinja Maja Dahlqvist.

Eva Urevc in Anamarija Lampič
Eva Urevc in Anamarija Lampič FOTO: AP

Kvalifikacije je na 1,4 km progi dobila Američanka Jessie Diggins, ki je za 0,77 sekunde ugnala Švedinjo Majo Dahlqvist, tretja je bila Norvežanka Maiken Caspersen Falla z zaostankom 82 stotink sekunde. Od slovenske dvojice je bila na 19. mestu boljša Eva Urevc z zaostankom 5,37 sekunde, dobitnica malega kristalnega globusa v lanski sezoni, Anamarija Lampič, je na 22. mestu zaostala 5,79 sekunde, obe pa sta se tako zanesljivo prebili v izločilne boje.

Uvodno tekmo svetovnega pokala med ženskami je prvič v karieri dobila Švedinja Maja Dahlqvist, druga je bila njena rojakinja Johanna Hagstroem, tretja pa Norvežanka Maiken Caspersen Falla

Lampičeva je v četrtfinalu sprinta v klasični tehniki tekla v drugi skupini ob Švedinjah Maji Dahlqvist in Anni Dyvik, Američanki Julii Kern, Nemki Katharini Hennig in Rusinji Anastasiji Falejevi. Lampičeva je začela za Kernovo v ospredju, na prvi vzpon je prišla na četrtem mestu, na drugem vzponu, tistem odločilnem pred ciljno ravnino, pa sta pred njo skočili Švedinji. Lampičeva je na ciljni ravnini strla Dyvikovo, ki je menjala smučino in je zaostala le za Dahlqvistovo ter se tako neposredno uvrstila v polfinale.

Druga naša tekmovalka na prvi tekmi svetovnega pokala nove sezone, Eva Urevc, je nastopila v tretji četrtfinalni skupini. Stik s tekmicami je držala le v prvi polovici kroga 1,4 km dolgega kroga, nato pa je na drugem vzponu zaostala in v cilj prišla na zadnjem, šestem mestu, zmagala je Finka Jasmi Joenssu. V četrtfinalu je obstala tudi Digginsova, ki je bila v kvalifikacijah najhitrejša. 

V polfinalni skupini je Lampičeva dolgo tekla v ospredju, na odločilnem vzponu je malce zaostala, a v cilj pritekla na četrtem mestu za Dahlqvistovo, Johanno Hagström in Natalijo Neprijajevo, s časom 3:00,72 pa je čakala na razplet druge finalne skupine za morebitno uvrstitev v finale. Žal je bila druga polfinalna skupina hitrejša in tako je še tretjič zapored v Ruki končala v polfinalu, zasedla je končno 8. mesto. Eva Urevc je zasedla končno 27. mesto. 

"Sem zadovoljna z mojim nastopom. Glede na kvalifikacije, mislim, da sem lahko zelo zadovoljna. Malce težav smo imeli s servisom, to je bila prva tekma letos, ko je bilo polovico servisa novega. Malce se moramo še pogovoriti, kaj je šlo narobe, a mislim, da sem dala vse od sebe. V polfinalu sem bila morda malce premalo napadalna, malo preveč sem šla z rezervo, Švedinja me je prehitela, uničila mi je ritem, a ko me je prehitela, sem prišla nazaj, to pa je bilo malo prepozno. Sem zadovoljna, a bila sem premalo samozavestna," je dejala Lampičeva v izjavi Smučarske zveze Slovenije.

Rus Aleksander Terentjev je bil najhitrejši v kvalifikacijah sprinta v klasični tehniki v Ruki v moški konkurenci, kjer se je začela olimpijska sezona v smučarskem teku. Slovenska predstavnika se nista uvrstila med trideseterico in sta ostala brez izločilnih bojev. Janez Lampič je končal na 46. mestu (10,07), Miha Šimenc je po enoletnem premoru zaradi operacije zasedel 61. mesto (+12,50) med 77 tekači na startni listi. Premierno zmago v karieri je v moški konkurenci slavil Terentjev, premagal je Norvežana Johannesa Hoesflota Klaeba, tretji je bil Erik Valnes (+2,13).

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

oježeš
26. 11. 2021 15.24
+0
Ne biti preveč pristranski. Sezona je šele na začetku in bo veliko prilik za Lampičevo in tudi Urevčevo. Kdor pa gre vedno na prvo žogo, naj se malo pohladi, saj vreme je tako, da ponuja to možnost. Vsem našim športnikom želim čim več uspešnih in zadovoljnih tekmovanj. Kot vemo je pa šport šport, ki včasih poskrbi za veselje, ne pozabi pa niti na žalost. Ampak takrat je treba zavihati rokave in iti naprej z mislijo da se bo naslednjič izšlo z dobro uvrstitvijo. Kdor je upa, je že na začetku tekme poražen.
burekkafana78
26. 11. 2021 15.22
+0
Urevc ga rada :D
pojtrarara
26. 11. 2021 14.30
+2
Bravo Ana... tudi 8. mesto je lep rezultat... najbrž je bil Petrin vzpon "kriv". verjamemo,da je to šele začetek in z nadaljevanjem sezone, se bo mašinca ogrela in bo šlo lažje ;))