1°C

Direktor tekem pri Fisu: Sanjamo o sedmih tekmah v Planici

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
STA /
KOMENTARJI
11
Potem ko so iz Smučarske zveze Slovenije v nedeljo potrdili pogovore z Mednarodno smučarsko zvezo glede izvedbe ene od odpadlih tekem norveške turneje, je direktor tekem smučarskih skokov Italijan Sandro Pertile potrdil, da je njihova želja nadomestiti štiri odpadle tekme norveške turneje v Planici.

Svetovno prvenstvo v poletih je lani potekalo ravno v Planici.
Svetovno prvenstvo v poletih je lani potekalo ravno v Planici.FOTO: Damjan Žibert

Za STA je v nedeljo tiskovni predstavnik Smučarske zveze Slovenije (SZS) Tomi Trbovc dejal, da je najbolj verjeten scenarij, da bi letalnica bratov Gorišek gostila vsaj tri posamične (četrtek, petek in nedelja) ter sobotno ekipno tekmo za zaključek sezone med 25. in 28. marcem. S tem bi Mednarodna smučarska zveza (Fis) v dolini pod Poncami nadomestila posamično tekmo iz Vikersunda, s katero bi se morala sicer končati norveška turneja. Ta je zaradi ostrih ukrepov norveških oblasti, tako kot vsa preostala zimska tekmovanja na mednarodni ravni v deželi fjordov, odpadla.

V izjavi za STA so pri SZS potrdili, da so v pogovorih vsaj za izvedbo dodatne tekme v Planici, a da je vse odvisno od finančnega vidika.

"V pogovorih za dodatno tekmo v Planici sta v zadnjem času predsednik SZS Enzo Smrekar in predsednik Fisa Gian-Franco Kasper. Če bi uspelo organizatorjem sestaviti finančni paket in znižati stroške do točke, da dodatno tekmovanje ne bi prineslo minusa, bi lahko prišlo do dogovora," je dejal Trbovc.

Pertile: Primarna želja je, da poskusimo ostati v Planici dva tedna
Za Val 202pa je v poljskih Zakopanah na zadnji postaji svetovnega pokala Sandro Pertilerazkril načrt Fisa za zadnja konca tedna sezone.

"Glede na trenutnih razmere, predvsem glede omejitve tekmovanj, bi se tem radi izognili v prevelikem obsegu. Zato je naša primarna želja, da poskusimo ostati v Planici dva tedna in tam imeti čim več tekem," je sprva dejal Italijan na čelu tekem smučarskih skokov v svetovnem pokalu.

"V ponedeljek bomo stopili v stik s Smučarsko zvezo Slovenije in skušali izvedeti, ali je to realno. To je naš načrt A. To pomeni, da bi imeli po svetovnem prvenstvu en prost vikend, nato bi se preselili v Planico za dva tedna. Naša želje je, da bi začeli na veliki skakalnici s testno tekmo za svetovno prvenstvo leta 2023. Če bo mogoče s tremi tekmami v petek, soboto in nedeljo. Potem bi se preselili na letalnico," je dodal Pertile.

Ponuja se tudi Poljska, tokrat mogoč 'drive-in' pod Poncami?
"Tudi na letalnici bi izvedli eno dodatno tekmo. To pomeni tekme od četrtka do nedelje. To so naše sanje, poskusili jih bomo uresničiti. Če se to ne bo uresničilo, imamo neko ponudbo Poljske o mini turneji," je za Val 202 zaključil direktor tekem svetovnega pokala v smučarskih skokih.

Pogovori bodo po informacijah SZS potekali še naslednjih nekaj dni, veliko pa bo odvisno tudi od finančnega priliva nosilcev televizijskih pravic. Po informacijah SZS je Planica v pogovorih tudi za oživitev projekta "Pripelji se v Planico in poglej", tako imenovani "drive-in", ki se zaradi ukrepov v boju z novim koronavirusom ni uresničil za decembrsko svetovno prvenstvo v poletih. Več pa bo odvisno od ukrepov slovenskih oblasti v prihodnjih tednih.

Koronavirus pasica november