Zimski športi

Pinturault tretjič zapored na vrhu, Zubčić drugi, Hadalin 29.

Adelboden, 09. 01. 2021 14.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.G., A.V., STA
Komentarji
5

Francoski alpski smučar Alexis Pinturault je dobil sobotni veleslalom v Adelbodnu in zmagal še tretjič zapored na veleslalomih za svetovni pokal. Tako kot v petek je tudi v soboto drugo mesto pripadlo Hrvatu Filipu Zubčiću, tokrat pa je bil tretji domačin Loic Meillard, ki je vodil po prvi vožnji. Štefan Hadalin je po ponesrečeni drugi vožnji vpisal 29. mesto.

Štefan Hadalin je osvojil nove veleslalomske točke.
Štefan Hadalin je osvojil nove veleslalomske točke. FOTO: AP

Francoz Alexis Pinturault je tako kot v petek tudi v soboto v Adelbodnu slavil z izjemno veliko razliko. Tudi tokrat drugouvrščenega, Hrvata Filipa Zubčića, ki mu je sicer uspela zelo dobra druga vožnja, je ugnal za sekundo in 26 stotink. Tretje mesto je tokrat pripadlo domačinu Loicu Meillardu, ki je zaostal sekundo in 65 stotink. Švicar je za dve stotinki ugnal rojaka Marca Odermatta, ki je v petek zasedel tretje mesto, tokrat pa se je moral zadovoljiti s četrtim. Peto pozicijo je vpisal Norvežan Aleksander Aamodt Kilde, šesto pa Italijan Luca de Aliprandini, ki je bil po prvi vožnji na desetem mestu. Edini slovenski predstavnik v Adelbodnu, Štefan Hadalin, je v prvo zasedel 25. mesto, v drugo pa se mu je vožnja ponesrečila, tako da je na koncu vpisal zadnje, 29. mesto. Prehitel ni nobenega tekmovalca, a vpisal bo dve točki, saj druge vožnje ni dokončal Norvežan Leif Kristian Nestvold-Haugen

Pinturault je po prvi vožnji zasedal drugo mesto s 30 stotinkami sekunde zaostanka, v drugo pa mu je uspela izjemna vožnja, postavil je tudi najhitrejši čas druge vožnje (1:08,68). Drugi čas druge vožnje je postavil Avstrijec Manuel Feller, ki je z 28. napredoval kar na 11. mesto. 

Kranjca v Adelbodnu ni
Najboljši slovenski veleslalomist ta hip, Žan Kranjec, v Adelbodnu zaradi poškodbe hrbta ne nastopa. Prvo vožnjo je sicer zaznamovala več kot polurna prekinitev zaradi grdega padca Tomyja Forda. Po prelomnici na brutalni ciljni strmini proge Chuenisbärgli je ameriškega tekmovalca vrglo iz ravnotežja. Forda, ki je na progo šel s številko 4, je potegnilo nazaj, naredil je nekontroliran obrat s smučmi. Brez nadzora ga je vrglo na glavo na trdo zaledenelo podlago, nato pa je zdrsel v ograjo oziroma prostor tik nad vhodom v cilj. Ford je obležal skoraj negiben. Po pol ure zdravniške oskrbe so Američana v bolnišnico odpeljali s helikopterjem. 

"V drugi vožnji se mi je v zgornjem delu naredila velika napaka, ki me je stala ogromno časa. Potem do cilja nekako nisem sestavil prave vožnje in pravih občutkov, ki bi mi prinesli neko hitrost. Jutri me znova čaka dosti zahtevna tekma, dolg slalom, ciljna strmina. Nekaj izkušenj imam, tako da se bom danes poskusil spočiti in jutri kar se da dobro odsmučati," je svoj veleslalomski nastop ocenil Hadalin.

"Štefan je znova prišel v drugi tek, kar ni samo po sebi umevno z visoko startno številko. Tudi njegova zgodovina veleslalomskih uvrstitev v drugi tek ni tako pogosta, tako da smo s tem zadovoljni. Za Štefana je zelo pomembno, da je dva dni smučal po tem terenu, da je videl kakšen je sneg. S serviserjem bosta lahko dobro naredila opremo za jutri. Želim si, da bi jutri naredil dva dobra teka, na nivoju, ki ga je trenutno sposoben. Jutri bo težka tekma, dolga, se je veselimo," je dejal slovenski trener Klemen Bergant.

Končni vrstni red:
1. Alexis Pinturault (Fra) 2:18,36
2. Filip Zubčić (Hrv) + 1,26
3. Loic Meillard (Švi) + 1,65
4. Marco Odermatt (Švi) + 1,67
5. Aleksander Aamodt Kilde (Nor) + 1,69
...
29. Štefan Hadalin (Slo) + 5,53

Vrstni red po 1. vožnji:
1. Loic Meillard (Švi) 1:09,38
2. Alexis Pinturault (Fra) + 0,30
3. Marco Odermatt (Švi) + 0,70
4. Aleksander Aamodt Kilde (Nor) + 0,98
5. Filip Zubčić (Hrv) + 1,02
...
25. Štefan Hadalin (Slo) + 2,73

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Periot222
09. 01. 2021 20.44
NASI NIC OD NIC!
uporabnica portala
09. 01. 2021 15.11
+6
Zubčić, čestitke za srebro na zahtevni progi in lp na hrvaško! Čestitke tudi Alexisu Pinturaultu za odlični vožnji in zasluženo zmago, upam tudi na VG ob koncu sezone.
AS1983
09. 01. 2021 14.46
+2
Hrvat zubo ze zadnje 3 veleslamome v adelbodnu na 2.mestu, skratka pestro je v posamicnih disciplinah, a ni vec vsestranskega smucarja kot je recimo pri zenskah samo se vlhova
uporabnica portala
09. 01. 2021 15.13
+1
Je Alexis Pinturault, vendar se je letos očitno odločil, da se bo bolj posvetil le tehničnim alpskim disciplinam.
AS1983
09. 01. 2021 14.44
+1
Po moje tudi zdrav kranjec nebi premagal tako vceraj kot danes suverenega pinturoja, ki se bosta s kildejem borila za veliki globus