Zimski športi

Ilka izpolnila željo devetletni Nini

Maribor, 21. 02. 2019 08.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ilka Štuhec je na svoj domači naslov v Mariboru prejela pismo devetletne deklice, ki jo je zelo ganilo. Njej in njenemu bratcu Aleksu je podarila smučarsko opremo in jima omogočila smučarski tečaj.

Ilka Štuhec se je po koncu svetovnega prvenstva v alpskem smučanju, na katerem je osvojila zlato kolajno v smuku, na poti na naslednje prizorišče svetovnega pokala za kratek čas vrnila domov v Maribor ter uresničila željo devetletni Nini in njenemu sedemletnemu bratcu Aleksu. Podarila jima je smučarsko opremo in jima omogočila smučarski tečaj.

Ilka je po pošti na svoj domači naslov od deklice iz Zgornje Savinjske doline prejela pismo z risbico, ki jo je zelo ganilo.

"Draga Ilka, jaz sem Nina iz 4. razreda, stara sem devet let. Zelo rada te gledam, ko zmaguješ in dobiš medaljo. Ker živimo sami (mami, bratec, jaz), moja mami pa je brez službe, še nisem bila na nobenem tečaju. Mami pravi, da nama bo z bratcem kupila smuči in naju vpisala na tečaj, ko bo dobila službo. Potem bom mogoče smučala kot ti." Devetkratna zmagovalka tekem svetovnega pokala se je odločila, da prehiti Ninino mamo in deklici uresniči željo.

Ilka Štuhec je presenetila in obdarila Nino in Aleksa.
Ilka Štuhec je presenetila in obdarila Nino in Aleksa. FOTO: Damjan Žibert

"Pošiljke so dober opomnik, da za nami stoji ogromno ljudi, tako rekoč cela Slovenija, in podpira delo naše ekipe. Ogromno pozitivnih sporočil sem prejela tekom kampanje s Pošto Slovenije. Predvsem so to male pozornosti, ki me spomnijo na dom, na navijače, na vse, ki me podpirajo in redno spremljajo, kljub temu da nisem veliko doma. Po drugi strani vsebina pisem razkriva tudi, kako veliki navdušenci nad smučanjem smo Slovenci. Vsake tri tedne prejmem komplet pisem in ostalih pozornosti, med njimi tudi risbe, stripe, klasična pisma, posvetila, celjski rokometni klub mi je celo poslal personaliziran dres," je sporočila smukaška šampionka, ki je v Areju ubranila naslov svetovne prvakinje v kraljevski disciplini.

"Razvoja smučanja v Sloveniji ne moremo jemati kot samoumevnega. Moramo se vedno znova truditi, da dvigujemo priljubljenost, delamo vse za vzgojo mladih v duhu športa in kakovostnega preživljanja prostega časa. Ninino pismo je bilo zelo iskreno in prisotna je bila res velika in hkrati enostavna želja, da želi smučati. Zato sem se odločila, da moram tako njej kot njenemu bratcu pomagati uresničiti eno njunih velikih želja. Kdo ve, morda je to prvi korak k temu, da postaneta vrhunska športnika. Morda pa bo to za njiju nova izkušnja, kjer bosta spoznala nove prijatelje, se naučila samostojnosti, odgovornosti in predvsem še bolj vzljubila smučanje. Veseli me, da sem v položaju, ko lahko izpolnim kakšno takšno željo. Hvaležna sem za to. Spomnim se tudi, kako vesela sem bila jaz v njuni starosti vsakič, ko sem stopila na smuči. Še zdaj sem. Zato upam, da bosta tudi onadva uživala ta teden in v prihodnje," je bila najboljša slovenska in svetovna smukačica zadovoljna, da je lahko pomagala.

Nina in njen brat Aleks se v času šolskih počitnic udeležujeta tečaja na smučišču Trije kralji, tečaj traja do petka, ko bodo imeli tečajniki tudi čisto pravo tekmo za zaključek. Ilka je poskrbela za vso opremo, ki sta jo potrebovala, in upa, da ju bosta še velikokrat uporabljala.

Mariborčanka upa, da bosta obdarovanca uživala na belih strminah.
Mariborčanka upa, da bosta obdarovanca uživala na belih strminah. FOTO: Damjan Žibert

Mariborčanka je sicer med zimsko tekmovalno sezono vseskozi na poti. Po vrnitvi iz Švedske in kratkem postanku doma se je odpravila na treninge v Švico, kjer jo konec tedna čaka nadaljevanje sezone za svetovni pokal ter boj za še drugi karierni mali kristalni globus za seštevek smukaške sezone.

V Crans Montani je v okviru priprav na specialni smuk in alpsko kombinacijo nastopila na dveh smukih nižje kakovostne ravni, za evropski pokal. Toplo spomladansko vreme sicer ni najbolj naklonjeno zimskim športom na prostem, za nameček se je zaradi odjuge sprožil tudi snežni plaz.

"Plaz se je na srečo sprožil na drugem delu. Proga za smuk je nepoškodovana. Večja težava je vreme s 16 stopinjami nad ničlo, pa menda bo še bolj toplo v prihodnjih dneh. Tako da se bodo morali organizatorji zelo potruditi za progo, obenem pa je to nova neugodna okoliščina za tekmovalke, ker je vse nekako v zraku," so ob tem sporočili iz tabora Ilke Štuhec.

SORODNI ČLANKI

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (59)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PALAGRUŽA
22. 02. 2019 11.11
+3
Kaj naj dodam? ILKA JE SAMO ENA! CARICA ILKA! VSE TI BO POVRNJENO 1.000X!
Dindiribindiri
21. 02. 2019 20.10
+15
Bravo Ilka, ne samo zmagovalka, predvsem dober človek.
brabusednet
21. 02. 2019 15.43
-29
Ilka jaz bi tudi nove smuči imel,imam stare iz leta 1979 Elanove RC.
kure bedne
21. 02. 2019 19.48
+9
Če si interisent ti jaz podarim svoje Elanke RC iz leta 1985 -s potpisom Bojana Križaja ( nerabljene) tako, da boš imel novejši model. Lp.
drobiž
21. 02. 2019 14.51
+48
Globok priklon ILKA !!!
Justiceiscoming81
21. 02. 2019 14.37
+48
Pravi šampion ima veliko srce... Ilka ti si ena izmed njih...
TistoPravo
21. 02. 2019 13.19
+30
Seveda čestitke za uslišano željo. Vseeno bi bilo ljudem tudi pojasnit, da smučanje in jadranje nista športa...ki bi ravno bila po normalnih poteh lahko na dolgi rok dostopna celotni populaciji...ki si to želi. Potrebno je otroke vzgajati, da vidijo bližnje hribčke....dvorišča, ulice...in si najdejo čimveč zanimivih dejavnosti tam kjer so. Vsekakor bi si človek želel, da bi vsem bilo vse nudeno...vseeno pa to nebi prav nič polepšalo tega sveta...je toliko lepih stvari, ki se jih lahko počne v vsaki vasi. Samo malo mimo televizij ininterneta se je treba ozret.
tim38
21. 02. 2019 13.00
+45
je pa to nadlegovanja športnikov postal že slovenski nacionalni šport. Je ni prireditve brez, da se nekaj donira. Kje so bili ljudje, ko sta z Ilkino mamo tudi težko shajali se odrekali za dobrobit športa.
Župnik
21. 02. 2019 12.19
+45
O tini veste prav zelo malo. To pomaganje je pa zaj "IN" med vrhunskimi sportniki. Ampak ilki se na kilometre vidi, da je sočutna oseba.
uporabnica1
21. 02. 2019 11.52
+75
Bravo Ilka! Ampak ni ne prva ne zadnja športnica, ki je to naredila za otroke. Poklon vsem športnikom, ki se spomnijo na otroke :)
detect
21. 02. 2019 11.31
+57
srčna je naša Ilka.
frankiiii
21. 02. 2019 11.16
+19
to je odraz prave šampionke, ne pa egoistični tip človeka ala tina maze…… srečo je šla takoj po končanju kariere v pozabo!!!
uporabnica1
21. 02. 2019 11.48
+21
A lahko že nehate Tino omenjat? Pod vsak članek omenjate Tino in jo tlačite v drek
Absurdistan
21. 02. 2019 12.09
+28
Ne vem zakaj toliko sovrastva do Tine, ko pa je zmagovala pa vas ni bilo toliko hejterjev... Ona je pac drug karakter in prav njena trma ji je pomagala do tako vrhunskih rezultatov
Karantanija
21. 02. 2019 14.01
+12
Tudi Ilka ima vrhunske rezultate in ja, hvala bogu - tudi drugačen karakter!
uporabnica1
21. 02. 2019 15.54
+11
Tina je hodila po osnovnih solah in obiskala vrtec oz otroke, to ste pa vsi pozabili. Samo kje imate moznost jo tlacit v drek. Tle ste vsi svetiniki in ste pametni a sami isto svoj denar ne dajete otrokom. Kaj Tina dela vas nic ne rabi brigat!
User112003
21. 02. 2019 16.04
-4
Principat
21. 02. 2019 18.22
+7
ko je Franz Klamer hotel pomagati priseljencu turku zaradi ledvičnih okvar ,, kdo je bil vse v tajnosti proti ,, sponzorji , smučarska zveza , haider in o tem se niti ni smelo pisati ,, vse kar se je le slišalo iz intervjuja in lokalnega časopisa ,, še to se je v desetih dneh pospravlo pod preprogo ,, Tina ni ževela od pompa pomagaj , je pa veliko nardila in mladina ve
frankiiii
21. 02. 2019 10.59
+60
ilka ima res veliko srce!
ina5785
21. 02. 2019 10.58
+55
Draga ILKA! TVOJA gesta me je resnično zelo, zelo ganila. Lepo, da si tako empatična, normalna punca in pomagaš TISTIM, ki so zares ubogi. Veš moja pokojna babica je vedno rekla; veš BOG ti bo plačal. . . . . . . . . pa se je tudi meni velikokrat ko sem bila v stiski nekako obrnilo na bolje. Če si človek ki pomagaš, zagotovo se ti v življenju vrne, čeprav NE smemo dajati samo zato, da se nam kaj povrne!!!!!
borec91
21. 02. 2019 10.44
+49
tako se pomaga ne pa neke drazbe dresov
krnekilojz
21. 02. 2019 10.56
+42
moraš vedeti, da se na takih dražbah vedno zasluži precej več in s tem lahko pomagajo večjem številu otrok ali pomoči potrebnim. Noben način ni napačen in je oboje hvale vredno!
nightifly
21. 02. 2019 11.09
+10
borec ,,,,, imate popolnoma prav . v tej ,oz. taki situaciji je to edini izhod ,ce se tako izrazim . Veliko ljudi ,sportnikov ima veliko srce . In verjamem ,da ga Ilka , taka kot jo poznam iz teh strani ima se kako veliko srce , ker je enkratna oseba . Vseeno pa imam jaz malce drugacno mnenje .Ja ,lepo,da se ljudje obracajo na sportnike za opreme in podobno ,toda nastane problem ,ko je tega prevec .Ko ljudje v edini mozni pomoci za svoje otroke vidijo v dobrih srcih posameznih sportnikov . To je zelo velik pritisk tudi na same sportnike , posebno v tekoci sezoni ko so popolnoma osredotoceni na tekme . Pa ne gre niti toliko za to . Bolj sem mislil na otroke ,ki nimajo denarja -oz .druzine . Tudi sam sem smucar , k sreci s tem nisem imel problemov , jasno pa opreme nisi mogel menjavati kar vsako sezono . Resitev je samo ena . Ce pogledamo ,je Ilka resila otroka in ga osrecila . Vendar pa starsi ne morejo biti srecni .Kvecjemu so osramoceni .No , vsaj jaz bi bil . Druzba mora biti toliko osvescena ,da se popolnoma vsi ljudje v njej zavedajo tudi takih stvari - da je treba poskrbeti za svoje otroke . Ce sem cisto iskren , sem kot Slovenec veliko potoval in videl ogromen razkorak v nacinu zivljenja Evropejcev . Medtem ko Slovenec stisne iz´´ tazadnje ´´ vsak dinar ali € za nov avto , da bi pri sosedih veljal za nekoga , sem ostal pri Skandinavcih popolnoma presenecen . Njihov vozni park je bil takrat ko sem bival tam skoraj smesno star . Profesorji , inzenirji ,dohtarji ,in ostali so imeli avte stare tudi po 15 ,20 let . Enostavno so smatrali ,da je avto samo pripomocek za transport od A-B mesta .Vecina Svedov je ze takrat imela hisice izven mesta kamor so se ob vikendih umikali v pocitek in zivljenje ,druzenje z naravo . No ,nekaterim je avto bolj pomemben , statusni simbol , in raje jedo slabo hrano ,vendar so zadovoljni,ce jim en kup € gnije na parkier platzu in eksponentno izgublja vrednost . Tudi zato je veliko otrok ,ki si ne morejo privosciti -ne samo smucanja ,se huje , zdrave prehrane , knjig in morja ,da si utrdijo zdravje . Ampak tu smo pa ze pri starsih ,ki so velikokrat tu---masti .
Matej Zidari?
21. 02. 2019 10.44
+50
Svaka čast Ilka,to se vidi da si več kot šampionka,ni lepšega kot pričarati dvema otrokoma nasmeh na usta,RESPECT in le tako naprej ter še mnogo športnih uspehov ti želim :-)
graš?ak
21. 02. 2019 10.42
+24
Majda Golubovi?
21. 02. 2019 10.33
+47
Lepa gesta Ilka, vso srečo še naprej, ko boš šibala po strminah. SREČNOOO in USPEŠNOOO
ferari23
21. 02. 2019 15.22
+5
Se vidi daje tudi sama živela vkriziin daje dobrosrčna Štajerka.
Le vkup uboga gmajna
21. 02. 2019 10.26
+40
RESPECT Ilka! To sem pogrešal pri Tini.
aple2014
21. 02. 2019 10.20
+61
Ilka šampionka v vseh pogledih, veliki BRAVO!!!
E10
21. 02. 2019 10.18
-33
Jao boze. O cem takem se zve cez npr pet, deset let, ko delajo oddajo o tebi in to nekdo pove. Ne pa takoj na front page, meni bi bilo nerodno. Pa tudi njej najbrz ni prav zdaj. To jim pr svetuje, ki jih briga samo stevilo pojavljanj kjerkoli.
borec91
21. 02. 2019 10.47
-4
ce doncica ni sram da je dal dres za drazbo je Ilka lahko ponosna ker tako se pomaga in daje motivacijo ne pa nekimi dresi
Sandi Cvetežar
21. 02. 2019 11.02
+11
Za dres so dobili 4000 eur, toliko ni Ilko koštalo. Je pa neumno da tako razmišljaš. Obema, tudi Bijolu za takšne geste kapo dol.
E10
21. 02. 2019 11.34
-4
Sandi, samohvala je vedno neumna. Ni cudno, da je drzava zafurana s takim narodom.
Sandi Cvetežar
21. 02. 2019 12.24
+3
Se strinjam. Ampak če lahko zakaj ne. Kako to pride v medije je pa drugo. Danes itak vse pride v medije. Tudi jaz sem velikokrat pomagal, samo sem prosil če to ne gre v medije, lokalne seveda.
borec91
21. 02. 2019 14.48
-1
ja sam ni doncica nic kostalo najlazje je ,da pri vsem kesu en drug kupi dres nic nebi pisal ,da bi vsaj kak evric primaknil
Sandi Cvetežar
21. 02. 2019 15.42
+1
A Ilko pa je? To ona ni naredila zaradi denarja, ampak ker je to je!!