Zimski športi

Dvojna norveška zmaga v štafeti, Rusi zaradi Bolšunova diskvalificirani

Lahti, 24. 01. 2021 12.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Norvežani Paal Golberg, Emil Iversen, Sjur Roethe in Simen Hegstad Kriger so zmagali v štafeti 4x7,5 km za svetovni pokal v smučarskem teku v Lahtiju. Druga je bila Finska s 40,9 sekunde zaostanka, tretja je bila druga ruska postava (1:07,2). Prva ruska ekipa z vodilnim v svetovnem pokalu Aleksandrom Bolšunovom je bila diskvalificirana.

Emil Iversen (na fotografiji levo) med nastopom na SP v Seefeldu.
Emil Iversen (na fotografiji levo) med nastopom na SP v Seefeldu. FOTO: AP

Aleksander Bolšunov je v zadnji predaji svoji ekipi sicer zagotovil tretje mesto v cilju, vendar je bila njegova neprimerna reakcija v zaključku tudi vzrok za črtanje tega dosežka. Zaplet se je zgodil dobrih 30 metrov pred ciljem, ko je bil Joni Maki pred Bolšunovom. Ta je skušal Finca na vsak način prehiteti, a ga je pri tem zadel s smučko, nato pa začel močno zamahovati s palico. Finca ni zadel, je pa po prihodu v cilj jezen podrl Makija na tla v gruči finske ekipe.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pred tem so Norvežanke Tiril Udnes Weng, Therese Johaug, Helene Marie Fossesholm in Heidi Weng prepričljivo zmagale na 4x5 km. Na drugem mestu so bile Švedinje, ki so zaostale 42,9 sekunde, tretja pa je bila prva postava Finske (+59,5).

Vrhunci moške štafete; na posnetku je razviden prvi zamah Bolšunova:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Iversen je zmagal že v soboto na skiatlonski tekmi na 15 km klasično in prav toliko v prosti tehniki. Za njim so se zvrstili trije njegovi rojaki. Nekaj ur prej je Johaugova za trojno norveško slavje prepričljivo dobila skupno 15 km dolgo skiatlonsko tekmo tekačic in dosegla 77. zmago v pokalu.

V Lahti se je po dolgem premoru vrnila norveška reprezentanca, ki je nastopila le na uvodu v sezono, zaradi možnih obolenj zaradi novega koronavirusa pa je nato naslednje tekme pokala izpustila kot tudi novoletno turnejo. Vodstvo slovenske reprezentance se je že pred dvema tednoma odločilo, da ekipa ne bo nastopila v Lahtiju.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.