Zimski športi

Ekipa, ki je stekla pomagat Petru Prevcu

Planica, 02. 03. 2023 12.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Tina Hacler
Komentarji
40

Ko je vsem ostalim zastal dih, ko je Petra Prevca po odskoku z mize obrnilo in je z velike višine treščil na tla ter se začel kotaliti proti vznožju skakalnice, so oni že tekli. "Ob padcu se takoj oceni stopnja poškodbe, na osnovi tega se potem aktivira nadaljnji protokol. V primeru lažjih poškodb se poškodovanca odpelje v jeseniško bolnišnico, v primeru suma na težje poškodbe pa ga prepeljemo v Ljubljano, kar je bilo denimo tudi v Prevčevem primeru," je za 24ur.com pojasnil vodja zdravniške službe Robert Carotta. Petrov polet do Ljubljane je trajal 22 minut.

Grd padec Petra Prevca na treningu na Bloudkovi velikanki je zaznamoval sredin dan v Planici. Ampak tudi tokrat so bili tam Sašo Tempfer, Marko Kopavnik, Matevž Stranig in ostali.

Planiška zdravstvena ekipa, ki je pomagala Petru Prevcu.
Planiška zdravstvena ekipa, ki je pomagala Petru Prevcu. FOTO: 24ur.com

Isti rateški gorski reševalci so že pred dvema letoma prihiteli na pomoč tudi Norvežanu Danielu Andreju Tandeju, ko se je po grozljivem padcu na planiški letalnici boril za življenje. Leto pozneje se je ta pod Ponce vrnil kot gledalec in gost helikopterske posadke Slovenske vojske (SV), ki mu je razkazala helikopter, s katerim so mu skupaj s planiško zdravstveno ekipo rešili življenje.

Tudi letos so imeli reševalci že kar nekaj intervencij: "Poleg Petra Prevca tudi pri Sari Takanaši ter nekaj skakalcih in predskakalcih, ki pa so utrpeli le lažje poškodbe pri padcih. Tudi na tekih so že bile poškodbe, tako da manjše število gledalcev za nas niti ne pomeni toliko manjšega dela. Pomeni nekoliko lažje delo, nekoliko manj dela, vendar so intervencije same po sebi posledica ogromne športne prireditve," je dejal Robert Carotta, strokovni vodja zdravstvene oskrbe na prizorišču, sicer pa kirurg Splošne bolnišnice Jesenice.

"Hkrati se odvijajo tako skoki kot teki, potrebno je zagotoviti varnost in zdravstveno zaščito vseh tekmovalcev, pa tudi gledalcev," poudari.

Vodja zdravstva Robert Carotta
Vodja zdravstva Robert Carotta FOTO: 24ur.com

Dežurne ekipe so vsak dan razporejene po deloviščih, gre za približno 30 reševalcev, osebja bolnišnic in reševalnih postaj. Poleg tega so prisotne še dodatne skupine gorske reševalne službe in ekipe prve pomoči Rdečega križa, ki se aktivirajo ob koncu tedna, ko pod Poncami pričakujejo več ljudi. "Tudi helikopter je bil v času skokov na 90-metrski skakalnici ves čas v pripravljenosti na Brniku, zdaj med skoki na Bloudkovi velikanki pa je ves čas na samem prizorišču, kar je danes vsekakor imelo smisel, saj smo Petra odpeljali na nadaljnje zdravljenje in diagnostiko v ljubljanski klinični center," je v sredo zvečer pojasnil za našo spletno stran.

Najprej ocenijo stopnjo poškodbe

V doskočišču je vedno prisotna ekipa gorske reševalne službe in reševalcev z zdravnikom. "Ob padcu se takoj oceni stopnja poškodbe, na osnovi tega se potem aktivira nadaljnji protokol. V primeru lažjih poškodb smo dogovorjeni, da se poškodovanca odpelje v jeseniško bolnišnico, v primeru suma na težje poškodbe pa ga prepeljemo v Ljubljano, kar je bilo recimo tudi v primeru Petra Prevca," je zaključil Carotta.

O podrobnostih intervencije seveda ne govori, prav tako ne o Prevčevem zdravstvenem stanju. Je pa več sporočila Smučarska zveza Slovenije (SZS). Ob padcu je naš skakalni šampion, ki je na otvoritvi svetovnega prvenstva nosil tudi slovensko zastavo, k sreči dobil le udarce, zaradi katerih čuti bolečine, in lažji pretres možganov. Zaradi navedenega je ostal na opazovanju. Trener slovenske izbrane vrste Robert Hrgota je potrdil prve domneve, da se je Prevcu snel zatič smučke, kar je bil razlog za padec.

Ob dobrih novicah, ki so prišle iz osrednje slovenske bolnišnice, so si oddahnili tudi vsi tisti, ki so poskrbeli za to, da je naš skakalec dobil hitro pomoč.

Niso vedeli, kdo je padel

"Po radijski zvezi je naša ekipa, ki je bila na mestu za skoke, takoj sporočila, da imamo padec. Ekipa je šla posredovat, mi pa smo poskrbeli, da je šla na isto mesto še ena zdravstvena ekipa, da se je tekma lahko čimprej nadaljevala. Prva ekipa pa se je ukvarjala s poškodovancem, v tem primeru torej s Petrom Prevcem," nam je pojasnil Denis Gorjup iz dispečerske službe zdravstva, ki ima štab v vojaški mobilni bolnišnici Role, postavljene na rateškem športnem igrišču.

Pred vojaško mobilno bolnišnico Role
Pred vojaško mobilno bolnišnico Role FOTO: 24ur.com

"Bili smo obveščeni o poškodbi skakalca, takrat še nismo vedeli, kdo je to. Skakalca so oskrbeli na licu mesta, ga z reševalnim vozilom prepeljali do bolnišnice Role. Tam so ga zdravniki ponovno pregledali, dobil je tisto prvo oskrbo, ugotovili so, da potrebuje nadaljnji pregled in zdravljenje v kliničnem centru. Zato je bila sprejeta odločitev, da bo odpeljan z reševalnim helikopterjem, ki je bil namensko že v Planici," nadaljuje sogovornik.

Obvestili so operativni center Slovenske vojske, ki je izdal dovoljenje, da helikopter s poškodovancem lahko poleti proti Ljubljani. Ko se je enkrat dvignil v zrak, je njegov let trajal 22 minut.

Od pešpoti do transferjev

Dispečerski center zdravstva Planica ima ves čas komunikacijo tako z varnostno službo kot s Policijo ter z vsemi svojimi ekipami na prizorišču. "Skrbimo pa tudi za pešpoti do Kranjske Gore, če se kar koli zgodi na avtobusih ali transferjih do prizorišča, smo o vsem tem obveščeni mi. Tudi če pride klic na številko 112 in ugotovijo, da je to povezano s prireditvijo, smo o tem obveščeni mi," pravi Gorjup. Nato odvisno od situacije pošljejo ekipo z zdravnikom ali brez njega. 

Dispečerska služba je srce zdravstvene oskrbe v Planici.
Dispečerska služba je srce zdravstvene oskrbe v Planici. FOTO: 24ur.com

Prisotni so vsak dan od začetka do konca trajanja prireditve, ko se ta zaključi, pa skupaj s koordinatorjem nujne medicinske pomoči (NMP) uskladijo urnike za naslednji dan, pripravijo radijske zveze, zemljevide, da se delo zjutraj lahko začne.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

paru
03. 03. 2023 10.35
+0
Naučil sem se nekaj novega...DELAŠ KOT PROSTOVOLJEC, ZRAVEN PA DOBIŠ DNEVNICO KOT , DA SI NA DEL. MESTU! Super...Toliko o dohtarjih, *prostovoljcih* v Planici...Da vas ni sram ...in ker ste v Planici kao *prostovoljci*, v bolnici na Jesenicah s tem podaljšujete čakalne vrste...takim umetnikom tudi Bog ne bo odpustil...
DAEMONIUM
02. 03. 2023 16.02
+2
Lahko bo vsi od goloba dobili vsaj moske menstrualne gate medtem ko se perjad afna s prileznico v planiski puhovki upokojenci pa se tresejo po njegovi krivdi ob mrzlih radiatorjih in ob praznem hladilniku!
mr.puff puff
02. 03. 2023 15.42
+4
Za estrado vse,k men k sm mat oživlou so pa 50 minut hodil celih 7km so mel od ambulante do mene pa sm jo že sam prej pokru pa pogrebn zavod klicou pol pa prideta dva k je že mrzla pa jo začneta ozivlat res majstri
SaleSale
02. 03. 2023 15.19
-1
Sprinter
02. 03. 2023 15.14
+0
vsi lepo okrogli 🤣🤣🤣
Anion6anion
02. 03. 2023 14.48
+7
A pa se karota je zraven. Tisti ki je služil covid dodatke s tem da je bil koordinator za postelje .
juventina10
02. 03. 2023 16.43
+1
srecnii
02. 03. 2023 14.43
-1
GRS ni plačan, delajo prostovoljno, dobijo pa dnevnico in za tisti dan se jim šteje kot da so delal.
Anion6anion
02. 03. 2023 14.45
+6
Kako niso plačani , če dobijo dnevnico in plačilo kot bi delali? Tega ne razumem?
daiči
02. 03. 2023 15.12
+2
Težeklojz
02. 03. 2023 19.16
Anion6anion
02. 03. 2023 14.41
+15
Zato so tam.da pomagajo v primeru , če kdo potrebuje pomoč. Niso nikakršni junaki. Njihova delovna dolžnost.
daiči
02. 03. 2023 14.44
+0
Aja, k mi smo pa mislni da so u svojmu prostmu času tm, k so pršli s kombiji, v katere so nalil dizl s svojga žepa.
daiči
02. 03. 2023 14.40
+1
U tej državi so u ospredju na naslovnici vedno ludje, k zapravlajo dnar, kterga gospodarstvo je prgaral. To vela tko za športnike, oziroma kvazi športnike u tem primeru, kot za tistole zdravstveno osebje na terenu. Ja vsi so plačan z javnmo dnarjam. Tko da nj ne špilajo nekih heroijev, heroj je tist k neki, nardi pa u zameno nč ne prčakuje.
wsharky
02. 03. 2023 13.52
+5
sedaj bodo zahtevali višjo plačo
misterbin
02. 03. 2023 13.19
+4
Mogoče bodo odlikovani z medaljami za zasluge
Anion6anion
02. 03. 2023 14.44
+3
Jabolko navdiha od Pahorja dobijo. Ufff sem.pozabil da i več precednik. Zdaj bo delil maketo prodane katrce
Kokogajebe
02. 03. 2023 16.11
+5
Boris Kavčič
02. 03. 2023 17.05
anonimcek
02. 03. 2023 13.15
+7
V članku se omenja reševalni helikopter??? Namenskega reševalnega helikopterja Slovenija žal nima. In vojaško poveljstvo ne moralo odobriti polet vojaškega helikopetrja za prevoz poškodovanca.. Republika banana…
Kokogajebe
02. 03. 2023 16.14
+3
ga nimajo ker raje pošiljajo denar ukrajinskim nacistom da podaljšujejo vojno kot da bi našim reševalcem dostojen helikopter kupili........tako so jim strici iz Amerike ukazali
oježeš
02. 03. 2023 17.24
+1
Namenskega ni, ker ga ljudje na elitnih pozicijah zdravstva in drugih služb niso želeli imeti. Veliko ljudi je delalo na tem, da Slovenija dobi reševalni helikopter, pa so lobiji, ki bi ostali brez provizij to izvedbo preprečili. Tudi ministrica, ki je nato umrla za rakom, je bila zelo proti. Tako se zdaj ne govori več o reševalnem helikopterju, ki lahko leti tudi čez meje, kar vojaški in policijski brez izrednega dovoljenja države v katero bi letel, ne more in ne sme leteti. Miselnost višjih funkcionarjev se še danes ni spremenilo, čeprav se menjajo na položajih. Imajo pač moč in dokler ne bodo sami potrebovali ali bodo čakali na nujen prevoz dolgo časa, se jih uvedba reševalnega helikopterja ne bo dotaknila.
haad
03. 03. 2023 13.49
Lombardo
02. 03. 2023 13.08
+14
V kranjski gori sta se zaletela smucarja. Eden je pokasiral malo vec.. bil je krvav in s poskodovano roko. Poklicali so resilca, ki je prisel ocenil da ima zlomljeno roko in rekel pripeljite ga v bolnico. Ker so bili z avtobusom so morali poklicati taksi da so ga spravili v bolnico. A so bile te isti resevalci ki so prevca lovili ze po zraku pa ne morem reci.
juventina10
02. 03. 2023 13.04
+8
in brez kazanja ekipe,zato so tam.
oježeš
02. 03. 2023 17.26
Zakaj pa ne, Posredovali so ob dogodku in zakaj jih ne bi pokazali? Kaj pa so oni krivi, če nekaj drugega ne špila?
Ri_ss
02. 03. 2023 13.03
+3
Iz slik razviden nepravilen pristop poškodovancu.
Bofur
02. 03. 2023 13.08
+2
Malek
02. 03. 2023 13.43
+0
Janez Novak 13
02. 03. 2023 14.23
Malek
02. 03. 2023 14.34
+1
Bofur
02. 03. 2023 13.02
+4
Dober članek, res hitro je bil pri Prevcu prvi reševalec. Pohvalno. Takšnega tako hitrega odziva na tekmah še nisem zasledil. V nekaj minutah je bil Prevc že v akiju. Super odziv !
misterbin
02. 03. 2023 12.55
+8
Saj če bi se ponesrečil navaden smučar bi poškodovani dolgo čakal na pomoč to sem prepričan .
Težeklojz
02. 03. 2023 17.49
Zanima me, koliko vas loči med organizirano športno prireditvijo ter rekreativnim športom....
kokicas
02. 03. 2023 12.50
+10
Vodja zdravniške službe se je večini prebivalstva zamere med covid norijo ko je grozil in žalil narod. Očitno se je dovolj spocil in nabral dodatnih ur za nove podvige
btbslo
02. 03. 2023 12.27
+19
Naj dober okreva in predvsem v miru, brez novinarjev.
Boris Kavčič
02. 03. 2023 17.07
če ga Mišič obišče bo še živčnega fasal..