Zimski športi

Ema Klinec druga na uvodni tekmi norveške turneje

Oslo, 11. 03. 2023 19.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
A.V., STA
Komentarji
2

Slovenska smučarska skakalka Ema Klinec je na tekmi svetovnega pokala v Oslu osvojila odlično drugo mesto. Zmagala je Avstrijka Chiara Kreuzer, tretje mesto pa si je priskakala domačinka Anna Odine Ström.

Za 24-letno Emo Klinec, ki se zadnje tedne bori z bolečinami v levem kolenu, so to že 23. stopničke na posamičnih tekmah svetovnega pokala, od tega ima eno zmago, zdaj 13 drugih in devet tretjih mest.

"To so moje prve stopničke v Oslu. Lahko rečem, da mi je malo žal prvega skoka. Niti ni bilo napake, a le 'z noge' ni bilo dovolj. Drugega sem šla na vse ali nič, tvegala sem, da bi lahko tudi zgrešila skok, a sem v dobri formi. Očitno je to boljši recept. Lepo majico imam in upam, da jo obdržim do konca," je po uspehu povedala Klinec.

Avstrijki, ki je slavila drugo zmago v sezoni ter osmo v karieri, in Slovenki se je na zmagovalnem odru danes pridružila domačinka Anna Odine Ström (253,1 točke). "Nimam besed. Tega sploh nisem pričakovala. A skoki so bili res dobri, še posebej drugi. Težko je bilo nato spremljati, kako se bo razpletla tekma," pa je po slavju dejala 25-letna Chiara Kreuzer.

Vodilna po prvi seriji, trikratna svetovna prvakinja iz Planice Nemka Katharina Althaus v drugi seriji ni ubranila prednosti po polovici tekme in je padla na peto mesto. V finalu je nazadovala tudi najboljša skakalka v skupnem seštevku svetovnega pokala Avstrijka Eva Pinkelnig (231,3), s sedmega je zdrsnila na 11. mesto. Kljub temu je ubranila rumeno majico vodilne v boju za veliki kristalni globus in ima 259 točk naskoka pred najbližjo zasledovalko Althaus.

Ema Klinec se je z odličnim drugim skokom s petega povzpela na drugo mesto.
Ema Klinec se je z odličnim drugim skokom s petega povzpela na drugo mesto. FOTO: Damjan Žibert

V skupni razvrstitvi turneje, na kateri lansko zmago brani Nika Križnar, je po petkovih kvalifikacijah in današnji tekmi Klinec, ki ima 8,5 točke prednosti pred današnjo zmagovalko Kreuzer. V finalu sta poleg Klinec, ki je v skupni razvrstitvi pokala na četrtem mestu, nastopili le še dve slovenski skakalki. Križnar (233,6) je prvo tekmo na Holmenkollnu končala na desetem mestu, Nika Prevc (227) pa je bila 13.

"Zelo sem vesela Eminega dosežka, super se je borila tudi v drugi seriji. Res upam, da spiše še eno takšno lepo zgodbo, kot sem jo jaz lani. Za svoje skoke pa lahko rečem, da sem razočarana, niso takšni, kot si jih želim," je bila po nastopu iskrena Križnar. Kot je dodala, se zaveda, kje ima še rezerve: "Glavo gor, turneja se je šele začela, vse je še mogoče. Držim pesti za celotno ekipo in hvala vsem, ki nam pomagajo in nas podpirajo."

Zato pa je bila bolj zadovoljna s svojimi nastopi mladinska svetovna podprvakinja Prevc. "Zadovoljna sem z današnjo tekmo. Vesela sem, da mi je uspelo popraviti skoke s svetovnega prvenstva v Planici. Upam, da bom tako nadaljevala skozi celotno turnejo." Brez finala sta na uvodni tekmi norveške turneje ostali Katra Komar na 33. in Maja Vtič na 39. mestu. Kljub temu je bil selektor Zoran Zupančič zadovoljen s prvo postojanko turneje.

"Lep začetek turneje. Po vsem, kar je prikazala Ema že včeraj in danes, si je zaslužila najmanj drugo mesto. Oblekla je majico vodilne. Lep rezultat tudi Nike Križnar, vemo, da je spet v postelji in ni 100-odstotna. Lepi skoki tudi Nike Prevc, povsem drugače kot v Planici. S tem smo zadovoljni in gremo dalje," je tekmo ocenil glavni trener.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Betuul
11. 03. 2023 20.42
+4
Odlično! 👏Za emo🦅klinec👏
Nidani
11. 03. 2023 19.45
+9
Grdo je izgledalo tisto koleno, bravo Ema in ostale! 👌👍💪