Zimski športi

Fak kljub strelski 'ničli' do 17. mesta, zmaga spet Boeju

Oberhof, 13. 01. 2021 16.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Biatlonci so se v nemškem Oberhofu pomerili v sprintu na 10 km. Do novih točk sta prišla tudi Jakov Fak in Miha Dovžan. Fak je bil s strelsko "ničlo" 17., Dovžan pa je z enim kazenskim krogom zasedel 37. mesto. Daleč od najboljših sta bila Rok Tršan in mladi Alex Cisar na 90. in 97. mestu.

Fak (na fotografiji) zanesljivega strelskega nastopa ni nadgradil s tekom, ki bi bil konkurenčen najboljšim.
Fak (na fotografiji) zanesljivega strelskega nastopa ni nadgradil s tekom, ki bi bil konkurenčen najboljšim. FOTO: Damjan Žibert

Še eno zmago si je pritekel vodilni v svetovnem pokalu, Norvežan Johannes Thingnes Boe, ki je za 12 sekund ugnal mladega rojaka Sturlo Holma Laegreida, tretji pa je bil nekoliko presenetljivo Nemec Arnd Peiffer, ki pred svetovnim prvenstvom na Pokljuki prihaja v vse boljšo formo. Vsi trije so zadeli vseh deset tarč, Nemec pa je zaostal za 27 sekund. Izidi so obnoreli predvsem gostitelje Nemce, saj je uspeh s četrtim mestom dopolnil Erik Lesser. In končno se tudi Nemčija vrača v vrh svetovnega pokala v biatlonu, ki so ga v letošnji sezoni po mili volji obvladovali Norvežani, prave tekmece pa so imeli le v Francozih in Švedih.

Favoriti za prvenstvo na Rudnem polju so še naprej Norvežani. Ne le 27-letni Boe in 23-letni Laegreid, saj sta vsaj še Johannes Dale in Tarjei Boe sposobna zmagati prav na vsaki tekmi. Četverica v skupnem seštevku zaseda prva štiri mesta. Vsaj za stopničke se poteguje tudi Vetle Sjaastad Christiansen. Thingnes Boe se bo ob formi, ki jo kaže v zadnjih letih, bržkone posvetil drugim ciljem. Pred njim sta v svetovnem pokalu več zmag zbrala le njegov rojak Ole Einar Bjoerndalen (94) in Francoz Martin Fourcade (79), ki pa nista več aktivna. Nedvomno sta ulovljiva.

Slovenci tokrat niso prepričali. Glede na svoje dosežke je bil še najboljši Miha Dovžan, ki je vnovič ulovil nekaj točk svetovnega pokala, Jakov Fak pa si je ob stoodstotnem streljanju zanesljivo želel več od 17. mesta, a je bil zaostanek v smučini prevelik. Tudi Rok Tršan in Alex Cisar nista pokazala teka, ki sta ga že kazala na treningu, a v slovenskem taboru poudarjajo, da formo tempirajo za domače SP.

Nihanje tudi zaradi covida-19
"Tekmo sem končal na 17. mestu, kljub temu, da sem bil na strelišču stoodstoten in s tem delom sem zelo zadovoljen. Na progi sem žal bil prepočasen, da bi naredil boljši rezultat. Ni se vedno enostavno sprijazniti s tem, a tak je bil dan. Sam bi si seveda želel, da bi tekel boljše kot na prejšnji tekmi in da bi bila ta uvrstitev z ničlo boljša. A to je to, dal sem svoj maksimum, to je zmoglo telo," je bil nad končno uvrstitvijo malce razočaran Fak.

"Jakov je ponoči slabo spal in se zbudil utrujen. Po jutranji gimnastiki je rekel, da je v redu, da bo startal," pa je Faka in ekipo ocenil trener Uroš Velepec. "Zato je bilo pričakovano, da na progi ni deloval tako eksplozivno kot na tekmah pred tem. Vseeno je to dober rezultat, saj je špica zelo zgoščena. Dovžana moram pohvaliti, z enim zgrešenim strelom je v točkah, z ničlo bi bil okoli 25. mesta, kar je v bistvu njegov domet. Verjamemo, da še ima prostor za napredek, a je že nekje, kjer se počuti, tako kot je treba," je nadaljeval in opozoril tudi na dejstvo, da je večji del ekipe prebolel covid-19. 

"Kar se tiče Tršana in Alexa, ne vemo točno, kaj se z njima dogaja. Organizem jima preprosto ne da hitreje in se mučita na progi. To ni povezano s treningom, ampak mislim, da s covidom, ki sta ga prebolela. Zdaj nihata, en dan je bolje, drugi slabše. Treba bo premisliti in se spočiti po teh etapah in dvigniti formo za svetovno prvenstvo," je dodal Velepec.

V četrtek bo v Oberhofu ženski sprint, moške pa v petek čaka štafeta in v nedeljo tekma s skupinskim startom, na kateri bo med 30 najboljšimi tekmoval le Fak.

Koronavirus pasica november

Izidi,  moški, sprint (10 km):

1. Johannes Thingnes Boe (Nor) 24:43,6 sekunde (0 kazenskih krogov)
2. Sturla Laegreid (Nor) + 12,4 (0)
3. Arnd Peiffer (Nem) 27,9 (0)
4. Erik Lesser (Nem) 30,6 (0)
5. Johannes Dale (Nor) 38,3 (1)
6. Lukas Hofer (Ita) 40,7 (2)
7. Dmitro Pidrušnij (Ukr) 45,5 (1)
8. Quentin Fillon Maillet (Fra) 46,3 (1)
9. Martin Ponsiluoma (Šve) 46,9 (2)
10. Matvej Jelisejev (Rus) 47,5 (0) 
... 
17. Jakov Fak (Slo) 1:09,9 (0)
37. Miha Dovžan (Slo) 2:02,6 (1) 
90. Rok Tršan (Slo) 4:15,3 (2) 
97. Alex Cisar (Slo) 4:58,5 (3)

- svetovni pokal, skupno:
1. Johannes Thingnes Boe (Nor) 582 točk
2. Sturla Holm Laegreid (Nor) 535 
 3. Johannes Dale (Nor) 474
4. Tarjei Boe (Nor) 451 
 5. Sebastian Samuelsson (Šve) 426
6. Emilien Jacquelin (Fra) 406 
 7. Martin Ponsiluoma (Šve) 381 
 8. Quentin Fillon Maillet (Fra) 373 
 9. Jakov Fak (Slo) 361
10. Fabien Claude (Fra) 331
... 
63. Klemen Bauer (Slo) 17
65. Rok Tršan (Slo) 14
71. Miha Dovžan (Slo) 8

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

felix59 drugič
13. 01. 2021 17.45
-1
Fak spet je bil v ozadju.