Zimski športi

Švicarski trener Yulu tlakoval avtocesto do druge zmage v Kitzbühlu

Kitzbühel, 22. 01. 2023 11.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Švicar Daniel Yule je zmagovalec slalomske preizkušnje svetovnega pokala na slovitem Ganslernu v Kitzbühlu. S tem je ponovil rezultat iz leta 2020, ko je prvič v karieri ugnal konkurenco na enem najzahtevnejših slalomov sezone. Za finalno postavitev je bil zadolžen švicarski trener Matteo Joris.

Ali lahko Manuel Feller ohrani mirne živce pred in med finalnim nastopom? Vprašanje, ki so si ga številni avstrijski smučarski navdušenci zastavljali pred finalno vožnjo. Ganslern je bil izjemno leden, finalna postavitev švicarskega trenerja Mattea Jorisa ritmična, pisana na kožo Loicu Meillardu, petemu najhitrejšemu po prvem teku. 

Vse do nastopa najboljših, sedmerice, ki je po polovici tekme za najhitrejšim Fellerjem zaostala manj kot sekundo, je najbolje postavitev in dobro startno številko izkoristil Britanec Dave Ryding. Vse do nastopa osmega po prvem teku Daniela Yula. Bil je šele prvi, ki je z vrha izrinil lanskega zmagovalca kitzbühelskega slaloma, kar je bil dober obet za izvrsten izplen na eni najzahtevnejših preizkušenj za slalomske specialiste svetovnega pokala. Ko sta za njim zaostala rojak Meillard in izjemni Francoz Clement Noel, je zadišalo po njegovi uvrstitvi na zmagovalni oder.

Lanski zmagovalec Dave Ryding je v finalu s šestnajstega mesta skočil na drugo.
Lanski zmagovalec Dave Ryding je v finalu s šestnajstega mesta skočil na drugo. FOTO: AP

A na vrhu so bili le še najboljši trije – Linus Strasser, Lucas Braathen in vodilni Feller. Nemec, član smučarskega kluba Kitzbühel je začel izjemno hitro, napadalno, a po polovici proge že zaostajal, ob prečkanju ciljne črte pa zasedel tretje mesto. In naslednji, čakajoč na zmagovalni oder je bil Ryding. Šestnajsti po prvem teku. Ko je za njim zaostal Braathen je postalo jasno, da je že drugo leto zapored na zmagovalnem odru. Le redki so pomislili, da bi lahko vodilni po prvi vožnji Feller zapravil 85 stotink prednosti in posledično zapravil zmago. In zgodilo se je ravno to – z napako po le nekaj zavojih je odstopil, Švicar Yule pa se je drugič po letu 2020 veseli zmage v ciljnem izteku in prigaranega zlatega gamsa.

Hadalin brez finala

Štefan Hadalin, eden dveh Slovencev na startu, se na Ganslernu ni najbolje znašel. Iz merjenja v merjenje vmesnega rezultata je povečeval zaostanek za vodilnim, ob prečkanju ciljne črte pa je njegov zaostanek za vodilnim Fellerjem znašal 2 sekundi in 7 desetink. To je zadostovalo za 24. mesto, a začelo se je trepetanje za nastop v finalni vožnji. Do konca prvega teka je zaostal še za nekaterimi posamezniki z višjo startno številko in ostal brez drugega nastopa. Kot še nekateri slalomski specialisti (Alexis Pinturault, Marco Schwarz). Drugi Slovenec na startu Tijan Marovt je odstopil.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ici
22. 01. 2023 12.21
+2
Včeraj 26. in 30. mesto. Danes odstop in neuvrstitev med 30 najboljših. Kaj to je komedija? Kdo te ljudi pošilja tekmovati v Svetovni pokal? Mi se smešimo pred svetom in pred samimi seboj.