Zimski športi

Filip Flisar: Sveženj ukrepov za športnike bi bil dobrodošel!

Ptuj, 04. 05. 2020 12.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Matic Flajšman
Komentarji
3

Nekdanji svetovni prvak v smučarskem krosu Filip Flisar verjame, da je pred športniki ena tistih sezon, ko bo treba pokazati, česa so sposobni na in izven belih strmin. Najprej v boju za zagotovitev osnov za program, nato za zagotovitev pogojev za delo na snegu.

V najstarejše slovensko mesto se vrača življenje. Odpirajo se trgovine, frizerski saloni, fizioterapija. Slednje še posebej veseli Filipa Flisarja. Nekdanjega svetovnega prvaka v smučarskem krosu, ki je življenje v Mariboru zamenjal z življenjem na Ptuju. "Po poškodbi narastišča aduktorja, zgodilo se je na tekmi svetovnega pokala v Idreju, sem si želel, da bi težavo ekspresno odpravili, a ni tako enostavno. V prvi vrsti zato, ker operativni poseg ni rešitev za omenjeno težavo. Potrebni so bili počitek in terapije. Te smo šele dobro začeli izvajati, stanje se je izboljševalo, a potem so se s pandemijo koronavirusa zaprle fizioterapije. Zame je to pomenilo, da moram biti še toliko bolj pazljiv, saj bi lahko vsak napačen korak poslabšal situacijo. Ciljev za prihodnost, tudi zaradi tega, še nisem natančno opredelil, ampak bodo tako kot v preteklosti tudi tokrat visoki," je za 24ur.com povedal Flisar, ki ni več mladenič z zavitimi brki.

Filip Flisar verjame, da bo nova sezona zanj v vseh pogledih uspešnejša, kot je bila lanska.
Filip Flisar verjame, da bo nova sezona zanj v vseh pogledih uspešnejša, kot je bila lanska. FOTO: Miro Majcen

Je eden bolj izkušenih posameznikov svetovnega pokala. Nekdanji svetovni prvak, ki verjame, da je po ne najboljši sezoni čas, da znova pokaže, česa je sposoben. Ob vseh težavah, ki ga spremljajo, mu motiva ne manjka. Želi si in upa, da kmalu poceli poškodbo, da bi koronaukrepe zrahljali do te mere, da bi se lahko odpravili čez mejo, na ledenikih začeli z lovljenjem smučarskih občutkov. "Sam sicer ne potrebujem enega leta priprav, tako da – ko bodo meje odprte, pač bodo. Jasno je, da je ta hip težko vedeti, kdaj se bo to zgodilo. Sam treniram skupaj z Nemci, tako bo tudi v prihodnje. Tam se sicer razmere umirjajo, postopno naj bi jim bilo omogočeno trenirati na snegu, ampak tudi ni še natančno jasno, kdaj se bo to zgodilo," je dodal 32-letnik, ki se je v preteklosti že veselil naziva najboljšega posameznika v smučarskem krosu na ravni svetovnega pokala.

Filip Flisar dnevnemu odmerku adrenalina zadosti na gorskem kolesu.
Filip Flisar dnevnemu odmerku adrenalina zadosti na gorskem kolesu. FOTO: 24ur.com

Zaradi trenutnih omejitev je v tem obdobju izvajal, kot se sam v šali izrazi, zaporniške vaje. "Vaje na tleh, z lastno težo. Sklece, trebušne, hrbtne. Na kolesu sem lahko bil, potrebam po adrenalinu sem lahko zadostil," pravi Mariborčan, ki priznava, da je bilo obdobje pandemije za prenekatero stvar prava mala katastrofa, a v vsem slabem je skušal najti kar največ pozitivnega.

Družina delovala terapevtsko

"Družina je nekaj fantastičnega. Te poveže v teh časih. No, na čase te tudi skrega, ampak to je nekaj normalnega, ko si toliko skupaj. Mislim, da je bil vsak dan lep, s kolesi smo se odpravili naokrog. Ni pa prav enostavno, ko si oče dveletne deklice. Zdaj, ko ni možnosti vrtca, babic, dedkov, tet in stricev, si cel dan zaposlen z otrokom. Časa za druge stvari ni, pravzaprav sem imel manj časa, kot ga imam med sezono. Zvečer, ko zaspi, pa si tudi sam utrujen do te mere, da zaspiš," je iskren Flisar, ki je v tem času našel čas še za številna hišna opravila. Zdaj pa bo treba pripraviti temeljit načrt, kako naprej. Za dobre pogoje dela bo treba odšteti več kot v preteklosti, denarja za program pa bo brez dvoma manj, kot ga je bilo. Gospodarske družbe, ki podpirajo šport, bodo najverjetneje po koronakrizi večkrat pretehtale, kam in kako vložiti evro: "Za vse prihajajo težki časi. Vladni ukrepi bodo pustili na gospodarstvu, na žalost, prevelik pečat za moje pojme. Jasno, da bo to pustilo posledice pri podjetjih, s katerimi sam sodelujem. Upam, da v kar najmanjši meri, saj je jasno, da če oni meni ne morejo zagotoviti sredstev, sem jaz praznih rok. Upam na najboljše, z vsemi sem ohranil stik tudi v teh časih."

Filip Flisar je s partnerico Moniko in njuno dveletno Sofijo preživel več časa kot med sezono svetovnega pokala.
Filip Flisar je s partnerico Moniko in njuno dveletno Sofijo preživel več časa kot med sezono svetovnega pokala. FOTO: Miro Majcen

Se je na športnike pozabilo?

V času koronakrize bi mnogi pričakovali ukrepe, povezane z vrhunskim športom, s preživetjem klubov, saj so konec koncev prav športniki tisti, ki ime Slovenije nosijo po celem svetu. "Definitivno bi prav prišel kakšen sveženj, če se strokovno izrazim, tudi za nas športnike. Dejstvo je, da nas čaka neka oblika recesije, ljudje si ne bodo več mogli privoščiti toliko smučarskih dni, vemo, da denimo smučarske počitnice niso poceni 'špas'. To pomeni, da bodo trpela smučišča, na smučiščih pa organizirajo tekme. Ne gre le za enega športnika, ampak bodo razsežnosti bistveno večje. Šport je pomemben za gospodarstvo in obratno," je prepričan Flisar, ki verjame, da bo na koncu vse tako, kot mora bit. Da bodo športniki znova tisti, ki bodo dvignili Slovenijo na noge.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Irvan
05. 05. 2020 13.07
+0
Mu manjka spet samopromocija pa se spet pred kamerami nekaj napihuje.
Đekson
04. 05. 2020 15.42
+9
Dobrodošlo bi bilo tudi, da bi dejansko začel v službo hodit... Pa to...
Sentis
04. 05. 2020 15.32
+6
Tudi Kozmus je takrat sanjal, da bi se športnikom dodelilo nevem kakšne penzije po končanih karierah. Dejstvo je, da se vsak sam odloči ali bo hodil v službo, ali pa se bo spustil v vrhunski šport. V vsakem primeru mora vedeti kakšne so prednosti in kakšne slabosti. Marsikateri športnik je tak, da v času kariere pobira bogate nagrade, uživa v sponzorskih stvareh, ko se je treba upokojiti pa naenkrat panika, vse sem sproti zapravil, dajmo prosit državo.