Zimski športi

Finci se ne dajo: uvod v novo biatlonsko sezono tudi z gledalci

Kontiolahti, 24. 11. 2020 08.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, A.V.
Komentarji
3

Konec tedna se v Kontiolahtiju na Finskem začenja nova sezona svetovnega pokala v biatlonu. Finski prireditelji pa so se v dogovoru z oblastmi odločili, da si bo uvodne tekme lahko ogledalo do 4500 gledalcev, poročajo agencije.

Bržkone pa Finci vseh vstopnic, ki so jih dali na voljo občinstvu, ne bodo prodali. Na stadionu, ki sprejme do 10.000 ljudi, je običajno zelo veliko ruskih ljubiteljev biatlona. A prav zaradi pandemije novega koronavirusa trenutno prehod rusko-finske meje brez tehtnega razloga ni dovoljen, med razloge za nujno pot pa ogledi športnih tekmovanj ne sodijo.

Finci so potrdili, da so za sobotni sprinterski tekmi doslej prodali okrog 1000 vstopnic, za nedeljski zasledovanji pa okrog 800. Navijači bodo skrbno razdeljeni na štiri tribune, da bo tako zagotovljena medsebojna razdalja, ki preprečuje prenos okužbe z virusom. Sicer pa na tekmi ne bo obvezno nošenje maske, saj ta ukrep na Finskem na prostem ne velja kot obvezen, ampak kot priporočen, nošenje mask pa svetujejo tudi prireditelji tekme.

Jakova Faka in druščino ta konec tedna v finskem Kontiolahtiju čaka uvod v novo biatlonsko realnost.
Jakova Faka in druščino ta konec tedna v finskem Kontiolahtiju čaka uvod v novo biatlonsko realnost. FOTO: Damjan Žibert

Tekma bo testna v več pogledih. Ta konec tedna se bodo prireditelji nato odločili, ali bodo gledalci dovoljeni na tekmah tudi prihodnji teden, ko bo Kontiolahti kot prizorišče svetovnega pokala zamenjal tradicionalni švedski Östersund. Na rezultate testa nestrpno čakajo tudi prireditelji februarskega svetovnega prvenstva na Pokljuki (9. 2.–21. 2.), ki upajo, da bi si tekmovanja lahko ogledalo vsaj 2500 ljudi.

Kontiolahti bo tudi edini tovrstni test. Biatlonska karavana se bo nato preselila v avstrijski Hochfilzen, kjer so že napovedali, da gledalcev ne bo, enako velja za nemški Oberhof, bržkone pa bo brez gledalcev tudi tekma v italijanski Anterselvi, kjer končne odločitve sicer še niso sprejeli. V Italiji ta ne bo odvisna le od Kontiolahtija, ampak tudi od epidemiološke slike na severu Italije. Ta je na Južnem Tirolskem trenutno zelo slaba.

Zaradi pandemije covida-19 je biatlonski koledar za sezono 2020/21 doživel velike spremembe. Posamezni prireditelji svetovnega pokala bodo gostili po dve tekmi. Ob že omenjenih bosta po SP na Rudnem polju dve tekmi še v Novem Mestu na Češkem, kjer so prevzeli olimpijsko generalko za Peking, finale pa bo marca v Oslu.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Let it be ...
24. 11. 2020 09.57
Edini pametni. Tako bi moglo povsod biti.
rekapaka
24. 11. 2020 08.46
+4
Bravo Finci, tako se dela!
Oliguma
24. 11. 2020 08.38
-4
Fak lahko kar zaključi..on je ta svoje podelal..