Zimski športi

Fis: Skupno 103.600 opravljenih testov, 105 pozitivnih

Oberhofen, 18. 05. 2021 09.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mednarodna smučarska zveza je v minuli zimi 2020/21 v vseh panogah in mednarodnih tekmovanjih najvišje kakovostne ravni izpeljala 103.600 testov na novi koronavirus. Od tega so odkrili zgolj 105 pozitivnih primerov, okuženih z virusom covida-19, kažejo podatki, ki jih je objavila mednarodna zveza.

Novopečeni "upokojenec" Jernej Damjan (na fotografiji) je bil del skupine Fis, ki je pripravila ukrepe.
Novopečeni "upokojenec" Jernej Damjan (na fotografiji) je bil del skupine Fis, ki je pripravila ukrepe. FOTO: Aljoša Kravanja

Mednarodna smučarska zveza (Fis), pod okriljem katere so vsa tekmovanja v svetovnih pokalih v zimskih športih, je septembra lani uvedla posebno aplikacijo, Fisov potni list. Aplikacija je predstavljala pomemben del preventivnih ukrepov za zajezitev pandemije covida-19 v minuli sezoni. Ukrepi, v skupini za njihovo pripravo je bil tudi zdaj že nekdanji dolgoletni slovenski skakalni reprezentant Jernej Damjan, so se izkazali za uspešnico, saj so z njimi uspešno spravili pod streho in izpeljali vsa tekmovanja pod dežnikom Fisa.

"Organizatorji, športniki in druge zainteresirane strani, ki sodelujejo pri izvedbi svetovnih pokalov in svetovnih prvenstev, so bili ključnega pomena za uspeh pretekle sezone," so zapisali pri smučarski zvezi. Odstotek razmerja med pozitivnimi primeri in skupnim številom opravljenih testov v celotni sezoni je bil zgolj 0,101 odstotka.

Potni list ostaja
Čeprav nihče ne ve, kaj bodo prinesli prihodnji meseci, trenutne razmere kažejo, da bodo v krovni smučarski zvezi nadaljevali projekt Fisovega potnega lista tudi v sezoni 2021/22, katere vrhunec bodo zimske olimpijske igre februarja v Pekingu. Seznam preventivnih ukrepov za novo sezono bodo pri Fisu predvidoma predstavili junija.

Vsega skupaj so našteli 12.065 uporabnikov Fisovega potnega lista v sezoni 2020/21. Največ testov so v minuli zimi opravili v alpskem smučanju, kar 16.528. Od skupnega števila testov je bilo pozitivnih primerov, okuženih z novim koronavirusom, 22. V smučarskem teku so izpeljali 4148 testov, od tega so bili štirje pozitivni primeri, v smučarskih skokih je bilo testov 4170 (13 pozitivnih), v nordijski kombinaciji 1042 testov (pet pozitivnih), v kombiniranih nordijskih tekmovanjih so izpeljali 2824 testov (pet pozitivnih), v deskanju na snegu 4017 testov (sedem pozitivnih), v smučanju prostega sloga pa 5771 testov (13 pozitivnih).

Koronavirus pasica nova

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.