Zimski športi

Flisar: Peking zaenkrat ostaja cilj

Ljubljana, 09. 10. 2020 12.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Najuspešnejši slovenski tekmovalec v smučarskem krosu Filip Flisar je zadovoljen, da je pozdravil poškodbo, ki jo je utrpel konec minule sezone. Kot je dejal pa obstaja trenutno velika negotovost, ali bodo sploh lahko v sezoni 2020/21 tekmovali zaradi slabšanja epidemioloških razmer, povezanih z novim koronavirusom.

Filip Flisar
Filip Flisar FOTO: AP

"Poškodba je sanirana. Trajalo je bistveno dlje kot bi sicer iz enega zelo logičnega razloga. Po poškodbi, ko bi rabil največ terapij in vsega, je enostavno zaradi protikoronskih ukrepov bilo vse zaprto. V tistem ključnem obdobju nisem mogel delati nobenih fizioterapij in jasno zaradi tega se je sama rehabilitacija podaljšala, ker se mi je vse notri zabrazgotinilo. Ampak dobro. To je zdaj sanirano," je dejal 33-letni smučar prostega sloga Filip Flisar, ki je pred petimi leti v Kreischbergu poskrbel za eksplozijo navdušenja, ko je osvojil naslov svetovnega prvaka. Prihodnost športa je prvič, kar pomni, v veliki negotovosti zaradi razlogov, na katere športniki nimajo prav nobenega vpliva. "Zdaj se ponovno soočamo s problemi. Bil sem na snegu v Švici v Saas Feeju, kjer je bilo vse OK, vse super, zdaj pa lahko rečem samo tako, da upam da nam bodo treningi omogočeni še naprej, na kar pa žal nimamo dosti vpliva." 

"Meje s Švico so se za nas Slovence zaprle, obvezna je dvotedenska karantena, kar za nas športnike predstavlja velik problem. Glede na to, da imamo 'krosisti' progo samo v Švici, je to za nas kar neprijetna situacija. Kaj naj ...? Sledimo ukrepom, ubogamo, poslušamo in bomo videli kako bo," se je v svojem slogu na prihodnost ozrl verjetno najbolj prepoznavni Mariborčan v smučarskem športu. Flisar je sezono svetovnega pokala po padcu konec januarja na svetovnem pokalu v Idreju Fjallu predčasno končal. Čeprav pregledi na tem švedskem prizorišču niso kazali na hujšo poškodbo, se je v domovini pozneje izkazalo, da so poškodbe mnogo težje, kot se je sprva mislilo. Pregled z magnetno resonanco je namreč pokazal na krvavitve v medenici. "Zaenkrat bolečine ne čutim. Dolgo sem rabil, da sem nazaj dobil moč, predvsem je pa mogoče največji problem to, da, če še enkrat padem, in sicer prav na to mesto, potem lahko pride do malo večjih posledic. To je zdaj največja skrb, da ne odprem ponovno te rane, ampak zaenkrat je vse OK," pravi Flisar. O svetovnem pokalu in o tekmah za zdaj nima kakšnih oprijemljivih informacij. Tradicionalno je uvod v sezono na začetku decembra v Val Thorensu. "Nimamo nobene informacije, tak kot nihče ne ve ničesar, danes živimo vsi v negotovosti. Upamo na najboljše, kar bo pa ni v naši domeni, na žalost," dodaja. Smučarski kros je eden izmed športov, v katerem se peščica domačih privržencev ne more zanašati na domače terene za vadbo ali na domača prvenstva. 

Filip Flisar
Filip Flisar FOTO: Aljoša Kravanja

"Pri nas na domačem trgu ne moremo kaj dosti delati tako da ..., če ne bomo na tekmah svetovnega pokala, ne bomo praktično nikjer. To je ta neka specifika, upamo, da bo čim boljše." Čeprav tega še ne potrjuje, bodo navijači najbrž zanj lahko stiskali pesti tudi na zimskih olimpijskih igrah v Pekingu leta 2022. "Peking zaenkrat ostaja cilj. Jasno, kako se bo vse skupaj odvijalo, pa bomo videli," ostaja Flisar nekoliko skrivnosten. Flisar je bil prejšnji teden posebni gost na predstavitvi ob 75. obletnici slovenskega proizvajalca smuči in opreme Elan v Begunjah na Gorenjskem. Veseli ga, da mu opremljevalec stoji ob strani tudi v teh težkih časih. "S sponzorji še nekako stojim za zdaj. Jasno, da se zaradi nastale situacije določena podjetja soočajo s težavami, rezi proračunov, zaenkrat jaz teh hudih manevrov nisem izkusil. Upam, da bo tako tudi naprej, z vsemi sponzorji stojim trdno, imamo dobro sodelovanje in upam, da bo tako tudi ostalo," je zadovoljen Flisar.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.