Jelko Gros ostal brez potrditve, novi direktor je Franci Petek

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
T.Š. /STA /
KOMENTARJI
27
Nekdanji smučarski skakalec Franci Petek, v zadnjem obdobju je deloval na položaju direktorja Smučarske zveze Slovenije, zapušča to delovno mesto. Na SZS bodo morali poiskati njegovega naslednika, Petek pa bo prevzel vodenje Zavoda za šport Planica, kjer je zamenjava presenetila dosedanjega prvega moža Jelka Grosa.

Franci Petek bo s 1. julijem zapustil mesto direktorja Smučarske zveze Slovenije. Svojo odločitev je sporočil predsedniku SZS Enzu Smrekarju, ki bo Izvršilnemu odboru v naslednjih dneh predlagal vršilca dolžnosti direktorja. Petek SZS zapušča na lastno željo, saj se je odločil, da bo prevzel vodenje Zavoda za šport Planica, ki ga je do sedaj vodil Jelko Gros.

"Enzo Smrekar se je direktorju zahvalil za opravljeno delo, v katerem mu je uspelo Smučarsko zvezo Slovenije finančno stabilizirati, ne gre pa prezreti največjega projekta, ki je pred nami in sicer svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju, ki bo v Planici leta 2023, kjer je g. Petek odigral eno izmed pomembnih vlog,"so zapisali v sporočilu SZS.

Franci Petek in Enzo Smrekar
Franci Petek in Enzo SmrekarFOTO: Damjan Žibert

Njegov predhodnik Gros je zavod vodil vse od ustanovitve junija 2009, svet zavoda pa mu je mandat podaljšal tudi v začetku junija. Nov mandat bi moral nastopiti s 1. julijem, a vlada tega ni potrdila. Tik pred praznikom je nato zamenjala tri člane v svetu zavoda. Predsednika Bora Štrumblja, Draga Banovića in Klemna Žiberta so zamenjali vršilka dolžnosti generalne direktorice direktorata za šport na resornem Mojca Doupona, Bogdan Janša in Ignac Polajnar.

"Z veliko odgovornostjo sprejemam mesto, ki je tako zelo pomembno za slovenski šport. Športu sem zavezan že celo življenje, šport čutim in posebej sem zavezan tudi Nordijskemu centru v Planici," je povedal Petek, nekdanji svetovni prvak v smučarskih skokih, ki je ta mesec praznoval 49. rojstni dan. Kot pravi, ga čaka velik izziv. "Jelko Gros je s svojo ekipo naredil velik posel, vodil tudi obnovo nordijskega centra v Planici in pomagal pri organizaciji velikih tekmovanj. Zame bo vsekakor prvi izziv, da se dobro delo nadaljuje, seveda pa bomo skušali zadeve tudi nadgraditi, a za podrobnosti se moram najprej temeljito seznaniti z zadevo," je še dejal Petek.

Popolnoma nepričakovano je novica o neimenovanju že prejšnji teden doletela Jelka Grosa."Bil sem potrjen s strani vseh organov in seveda presenečen. Danes je šlo le še za nadaljevanje," je povedal Gros. Ta pravi, da razlogov za razrešitev ne pozna."V življenju nisem bil v nobeni stranki, zato politika ne bi smela biti razlog. Verjel sem, da sem tukaj zaradi stroke. V Planici smo naredili velik moderen nordijski center, na zavod smo pripeljali nove projekte in vse do letošnje koronakrize poslovali z dobičkom, zato je odločitev vlade presenetila tudi mene."