Zimski športi

Na prvem smuku sezone najhitrejša Goggia, Štuhčeva 20.

Lake Louise, 03. 12. 2021 22.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sofia Goggia je zmagovalka prvega ženskega smuka sezone 2021/22 svetovnega pokala alpskih smučark. Devetindvajsetletna Italijanka, ki je bila najhitrejša tudi na edinem treningu, je bila na tekmi razred zase. Američanka Breezy Johnson je na drugem mestu zaostala velikih 1,47 sekunde, Avstrijka Mirjam Puchner na tretjem mestu pa 1,54 sekunde.

Breezy Johnson, ki ji smuči pripravlja slovenski strokovnjak Aleš Sopotnik, nekdanji serviser Ilke Štuhec, je prišla do svojih petih stopničk v svetovnem pokalu. Štirikrat je bila tretja, danes prvič druga.

Štuhčeva je bila na treningu hitra, druga, čeprav vremenske razmere na treningu niso bile najboljše. Zaostala je tri desetinke za danes zunajserijsko Sofio Goggio. Na tekmi pa ni pokazala tistega, kar je že bila sposobna na tem prizorišču v Kanadi.

Sofia Goggia
Sofia Goggia FOTO: AP

V Lake Louisu se je namreč prvič uvrstila na stopničke v svetovnem pokalu s kar dvojno zmago. Tokrat že od starta ni bila konkurenčna najboljšim. Njen zaostanek, 3,24 sekunde, je ob prihodu v cilj pomenil 16. čas. Do konca so je prehitele še štiri tekmovalke za 20. dosežek.

Pred petimi leti je kar dvakrat pokorila konkurenco, najprej 2. decembra 2016 ter nato vajo ponovila še naslednji dan na drugem smuku.

Absolutna rekorderka prizorišča v Lake Louisu je Američanka Lindsey Vonn s 25 stopničkami, od tega z 18 zmagami. Med zmagovalke tega smuka se je danes prvič vpisala Goggia, ki je Italiji prismučala 27. smukaško zmago v svetovnem pokalu.

Goggia je v minuli zimi osvojila mali kristalni globus za najboljši dosežek v smukaški razvrstitvi svetovnega pokala, potem ko je slavila na štirih smukih od sedmih. Sezono je končala sicer s poškodbo. Skupno je v karieri slavila na devetih smukih, s čimer je druga najuspešnejša Italijanka v kraljevski disciplini po Isolde Kostner (12).

V Lake Louisu je bila že na smukaških stopničkah. Pred petimi leti je na prvem smuku zaostala zgolj za Štuhčevo. Goggia je postala tretja Italijanka s smukaško zmago v Lake Louisu po Kostnerjevi in Eleni Fanchini.

Ilka Štuhec med intervjujem
Ilka Štuhec med intervjujem FOTO: 24ur.com

Najboljše smukačice so Avstrijke s 122 zmagami, Švicarke jih imajo 94, Američanke 69, Nemke 44, nato pa so že Italijanke. Slovenki Tina Maze (4) in Štuhčeva (5) sta jih osvojili devet.

Na startnem seznamu je bila tudi trenutno vodilna v seštevku pokala Američanka Mikaela Shiffrin, ki je točke osvojila s 26. mestom.

V Kanadi manjka skupna zmagovalka Slovakinja Petra Vlhova, ki bo po poročanju Eurosporta izpustila tako preizkušnje v Lake Louisu ter tudi tekme v hitrih disciplinah v St. Moritzu in Val d'Iseru.

Nastopila je še ena Slovenka Maruša Ferk, ki že drugo leto po vrsti ni več del slovenske reprezentance. Ferkova je smuk končala na 36. mestu (+4,71). Gorenjka je del ekipe mednarodne smučarske akademije ISRA, tako kot lani sredstva za nastopanje v sezoni zbira z donacijami prek spletne platforme Make A Champ.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.