Zimski športi

Goggii dvojček zmag v Val d'Iseru, Slovenki brez točk

Val d'Isere, 19. 12. 2021 12.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sofia Goggia je zmagovalka superveleslaloma za svetovni pokal alpskih smučark v Val d'Iseru. Italijanka je v manj kot 24 urah po zmagi na smuku konkurenco pokorila še na superveleslalomu. To je njena še peta zmaga v tej sezoni. Slovenki Ilka Štuhec in Maruša Ferk Saioni se na tretjem superveleslalomu po vrsti nista prebili v prvo trideseterico.

Italijanki na vrhu se je najbolj približala Norvežanka Ragnhild Mowinckel (+0,33), ki je za manj kot dve desetinki prehitela rojakinji Goggie in preprečila trojno italijansko zmago.

Elena Curtoni (+0,51) in Federica Brignone (+0,52) sta se tako morali zadovoljiti s tretjim in četrtim mestom.

Sofia Goggia je vpisala 16. zmago v svetovnem pokalu, peto superveleslalomsko, ostale so smukaške. Sezono hitrih disciplin je odprla na najboljši možni način s hat-trickom in tremi zmagami, dvema smukaškima in eno superveleslalomsko v Lake Louisu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Val d'Isere je gostil zadnji ženski tekmi v hitrih disciplinah v koledarskem letu 2021. Na vrhu smukaškega in superveleslalomskega seštevka bo v leto 2022 vstopila 29-letnica iz Bergama, ki je postala komaj druga tekmovalka po letu 1997 in Katji Seizinger, ki je v Val d'Iseru istega leta osvojila dvojček zmag smuk – superveleslalom.

Pred petimi leti je Ilka Štuhec v Val d'Iseru dobila smuk in alpsko kombinacijo, enako zaradi okužbe s covidom-19 odstotna Švicarka Lara Gut-Behrami leto pred tem in Američanka Lindsey Vonn leta 2010, ko sta bili v Savojskih Alpah na sporedu smuk in alpska kombinacija.

Pred februarskim smukom v Pekingu za naslov olimpijske prvakinje se bodo specialistke za hitre discipline udarile še trikrat januarja, in sicer v Zauchenseeju (15. in 16. 1.), Cortini d'Ampezzo (22. in 23. 1.) in Garmisch-Partenkirchnu (29. in 30. 1.).

Goggia je v Val d'Iseru skočila na mesto vodilne v skupnem seštevku. Ima že 635 točk.

Mikaela Shiffrin
Mikaela Shiffrin FOTO: Damjan Žibert

Mikaela Shiffrin (ZDA) je smuk izpustila, zato pa je superveleslalom na progi Oreiller-Killy končala na petem mestu. Za Goggio zaostaja 65 točk.

A se to lahko spremeni, saj so do konca leta na sporedu še štiri tekme, na katerih lahko Američanka znova prevzame vodstvo. V Courchevelu bosta v torek in sredo veleslaloma, Lienz pa bo v tednu pred novim letim gostil veleslalom in slalom.

Edini slovenski predstavnici v hitrih disciplinah to sezono Štuhčeva in Ferk Saionijeva sta po St. Moritzu superveleslalomsko ničlo vpisali tudi v Val d'Iseru. Edino uvrstitev med trideseterico je vpisala Ferk Saionijeva na uvodnem superveleslalomu v Lake Louisu s 16. mestom. Štuhčeva, ki se je v soboto prvič po 12 mesecih znova prebila v najboljšo smukaško peterico, še ni našla superveleslalomskih občutkov.

Ilka Štuhec je tekmo končala na 32. mestu (+2,35). Vsaj točko je zgrešila za 12 stotink. Maruša Ferk Saioni je bila 39. (+2,79) od 46 uvrščenih.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brezcasni
19. 12. 2021 15.06
+4
naše naj se pa podrsajo domov in naj začnejo delat in služit same svoj denar ,ker tole smučanje je bolj rekreativne narave......kot dober rekreativec na Voglu.....
altair1
19. 12. 2021 12.51
+2
kot sem včeraj rekel, tudi slepa kura zrno najde...