Zimski športi

Gorišek novi predsednik slovenskega alpskega smučanja

Ljubljana, 04. 04. 2014 18.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Dušan Gorišek je na volitvah na sedežu Smučarske zveze Slovenije po več kot dveh mesecih zapletov postal novi predsednik slovenskega alpskega smučanja za naslednja štiri leta. V drugem krogu je dobil 61 glasov, Bojan Špik pa 57.

Dušan Gorišek
Dušan Gorišek FOTO: SZS
V prvem krogu je Bojan Špik dobil 53 glasov, Dušan Gorišek 52, Jože Bizjak (Ajdovščina), tretji kandidat, pa 13. Slovenski alpski smučarski klubi imajo skupaj na voljo 127 glasov, kar 118 glasov pa je bilo prisotnih na skupščini. To kaže, kako veliko zanimanje je bilo za izbor v času, ko je slovensko alpsko smučanje v globoki krizi. Od vseh panog, ki so v sestavi SZS, le alpski del doslej ni imel novega predsednika. Ostale discipline so dobile svoja vodstva že na skupščini sredi januarja. "Mislim, da so se v vseh tem postopku naši programi kar precej poenotili. Razpoka, ki se je pokazala zlasti med mano in Špikom ni tako globoka, kot je bilo videti. Nikomur ni bilo lahko, ker se je vse tako dolgo vleklo, zato si želim, da bi čim prej začeli z delom, da voz alpskega smučanja potegnemo iz mrtve točke. Upam, da bomo čim prej združili moči in začeli z delom. Izid je bil tesen, kar ni najboljša popotnica. Najprej se bom na SZS seznanil z razmerami, financami in obveznostmi so trenerskih ekip za nazaj. Potem bodo na vrsto pogovori s tekmovalci," je dejal Gorišek.

Janez Slivnik
Janez Slivnik FOTO: Damjan Žibert

"Moj favorit za vodenje moške ekipe je Janez Slivnik in upam, da je prost ter da bo pristal na pogoje za delo. Poznam ga že dolga leta in vem, da lahko prinese veliko pozitivnih izkušenj iz dela v tujini. Za ženske ekipe pa še nimam imena, ker ne vem, kdo je pogodbeno še naprej vezan s SZS, pa tudi razmere v ženskem delu niso tako pereče, kot v moških reprezentancah. Dušan Blažič je bil kot vodja alpskih ekip sam zelo kritičen do svojega dela in mislim, da nanj ne moremo več računati," je pojasnil Gorišek. "Otroško smučanje je baza za naše delo, zato bi morali z opremljevalci in žičničarji skleniti dogovor za ugodnejše pogoje, saj je sedaj osip med najmlajšimi zelo velik, posebej po osnovni šoli ob prehodu na Fis tekmovanja. Tretjina denarja discipline bi morala biti na voljo za mlajše starostne skupine. Doseči bi morali boljšo povezanost med klubi, regijo in zvezo. Dobrodošlo je, da imamo poligone, vendar bi morali biti ti raznovrstni, na voljo za različne discipline. Imamo cenjene domače strokovnjake, ki jih je potrebno vključiti v delo reprezentanc, povečati pa bi morali ekipe z dodatnimi ljudmi, denimo maserji, po vzoru ekipe Tine Maze," je v predstavitvi dejal Jože Bizjak. "Dobil sem veliko vprašanj o organiziranosti discipline. Prva naloga je izbor trenerjev in reprezentanc. Imamo navezne stike z uveljavljenimi trenerji, ki jih želimo postaviti na ključna mesta. Druga sprememba bo drugačna razporeditev nalog in dela znotraj ekip. Uvesti moramo vlogo glavnih trenerjev in vodje programov, zato bo potrebno spremeniti pravila. Prav tako pa je potrebno drugače urediti otroško smučanje in pripraviti dolgoročnejši program dela panoge," je navedel Bojan Špik.

Od januarja alpsko smučanje zaradi razdvojenosti ni moglo izbrati vodstva, saj sta oba dosedanja poskusa zaradi postopkovnih zapletov propadla. Vodstvo SZS se je zato odločilo ponoviti postopek imenovanja v celoti, pravočasno pa so svoje kandidature oddala trojica, ki je že prej kandidirala. Prejšnji predsednik zbora alpskih disciplin Janez Dekleva se po prenehanju mandata ni odločil za vnovično kandidaturo.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.