Zimski športi

Nemec Gross nič več s slovensko biatlonsko reprezentanco

Ruhpolding, 11. 04. 2024 09.48 | Posodobljeno pred 22 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nemški trener Ricco Gross ne bo več vodil slovenske biatlonske reprezentance. Trener je novico potrdil v pogovoru za nemške medije. Obenem je potarnal, da je novico prejel šele za veliko noč, kar je zelo pozno, saj bo do nove sezone težko našel novo sredino.

Ricco Gross
Ricco Gross FOTO: AP

"Naredili smo velik korak naprej. Anamarija Lampič je 17. v svetovnem pokalu, med fanti je bil Jakov Fak 24., pa čeprav je izpustil številne tekme. Lovro Planko je 40. in prvič v karieri se je prebil med deseterico, kar priča o napredku. V pokalu narodov smo z 11. napredovali na deveto mesto in imamo pet tekmovalcev s pravico nastopa tudi v sezoni 2024/25. Dekleta so napredovala kar pet mest in so 11., tudi po zaslugi Lampičeve, ki je bila z izjemo ene tekme vedno v točkah svetovnega pokala. Velik napredek so pokazale tudi štafete," je ekipo in s tem lastno delo v zadnjih dveh letih za Traunsteiner Tagblatt opisal Ricco Gross.

Ta je bil sprva prepričan, da bo slovensko ekipo vodil skozi celoten mandat do olimpijskih iger 2026 v Italiji. "Po polovici je napredek res viden. Z Lampičevo imamo najhitrejšo tekačico v ženski konkurenci in v primerjavi s sezono pred tem je še hitrejša, kar potrjuje dobro delo. Pri fantih Fak in Miha Dovžan po različnih statistikah sodita v najzanesljivejšo deseterico na strelišču in vse to odraža naše delo."

Janez Marič
Janez Marič FOTO: Luka Kotnik

"Mislim, da smo oblikovali dobro ekipo. Ne gre le za trenerski tim in športnike, tudi tehnični del, fizioterapevti, zdravniška služba. Doslej je bilo zelo lepo delati z njimi. Smo na polovici štiriletnega načrta, žal pa slovenska zveza z mano ni podaljšala pogodbe. Razlogi so finančne narave, so mi rekli. Praktično povedano si me ne morejo več privoščiti." Gross k temu dodaja, da bodo znanje zdaj naprej prenašali slovenski trenerji. "Pred dvema letoma sem dobil nalogo, da s slovenskima pomočnikoma oblikujem ekipo. V preteklih dveh letih sta se veliko naučila in zdaj prevzemata vajeti v svoje roke." Gross se je najbolj obregnil ob dejstvo, da je zelo pozno izvedel za konec sodelovanja. "Pri drugih reprezentancah je že vse zasedeno. Sam sem za prekinitev sodelovanja izvedel tik pred veliko nočjo, kar je zelo slab termin. A je, kakor je, in poiskati bom moral alternativo." Nekdanji večkratni olimpijski in svetovni prvak je trenersko pot začel v Nemčiji, kasneje pa vodil tudi reprezentanci Rusije in Avstrije.

Anamarija Lampič
Anamarija Lampič FOTO: AP

O novem vodstvu slovenske ekipe bosta odločala strokovni svet in nato zbor za biatlon pri Smučarski zvezi Slovenije. Če se bo stroka odločila za slovenskega strokovnjaka, je prvi kandidat za trenersko mesto bržkone Janez Marič.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Miran1960
11. 04. 2024 13.03
+1
S tem kar je imel na razpolago je še nekaj dosegel. Bo čas pokazal še kako prav je imel...
vicente
11. 04. 2024 11.31
+0
to je prihranek v excel tabeli nekega kvazi strokovnjaka
InaB
11. 04. 2024 11.10
-1
Ali je 17. mesto Lampičeve uspeh ?
slovenka62
11. 04. 2024 11.07
Če ni rezultatov ni sponzorjev ni denarja.Denar je samo za funkcionarje na zvezi tako kot pri vseh športih.Žal.
geny42
11. 04. 2024 10.37
+5
Napaka!!! Nič ne gre čez noč, vsaka stvar potrebuje čas. Samo v Sloveniji bi radi rezultat včeraj ker bodo jutri podpisali s strokovnjakom. Marič bo verjetno delal za ponos in sendvič!? Samo vprašam za prjtla!
puspan
11. 04. 2024 10.49
+5
Tipično po slovensko. No Gross bo zaposlitev zelo hitro dobil drugje, čeprav se takšne stvari urejajo že dosti prej, kot v tem slučaju. Še žal jim bo. Uspehi v biatlonu ne pridejo nikoli čez noč, se bo pa zelo hitro videli, kakšno napako so storili s prehitro odločitvijo. Slovenska kuhinja pač.