Zimski športi

Dobrodelni Grubin memorial znova presegel pričakovanja

Kranjska Gora, 09. 03. 2019 19.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Kranjski Gori je potekal že četrti dobrodelni Grubin memorial, ki so ga v čast nekdanjega slovenskega smučarja Draga Grubelnika, organizirali njegovi smučarski prijatelji. Z ohranjanjem te tradicije ne ohranjajo zgolj spomina na vrhunskega smučarja, pač pa vsako leto z zbranimi sredstvi osrečijo tudi pomoči potrebno družino. Letos so dobri ljudje zbrali nekaj manj kot 10.000 evrov.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Zabava v spomin Draga Grubelnika
    01:33
    Iz 24UR: Zabava v spomin Draga Grubelnika
  • Izjava Jureta Koširja po nastopu na 4. Grubinem memorialu
    00:44
    Izjava Jureta Koširja po nastopu na 4. Grubinem memorialu
  • Izjava Alenke Dovžan po nastopu na 4. Grubinem memorialu
    00:27
    Izjava Alenke Dovžan po nastopu na 4. Grubinem memorialu
  • Izjava Špele Pretnar po nastopu na 4. Grubinem memorialu
    00:35
    Izjava Špele Pretnar po nastopu na 4. Grubinem memorialu
  • Izjava Ivice Kostelića po nastopu na 4. Grubinem memorialu
    01:10
    Izjava Ivice Kostelića po nastopu na 4. Grubinem memorialu
  • Utrinki s 4. dobrodelnega Grubinega memoriala
    00:50
    Utrinki s 4. dobrodelnega Grubinega memoriala
  • Iz 24UR: Četrti Grubin memorial
    02:13
    Iz 24UR: Četrti Grubin memorial
  • Iz SVETA: Obisk pri družini Hren
    02:43
    Iz SVETA: Obisk pri družini Hren
  • Iz SVETA: Četrti Grubin memorial
    02:32
    Iz SVETA: Četrti Grubin memorial
Rene Mlekuž
Rene Mlekuž FOTO: Damjan Žibert

Prvi dobrodelni snežni spektakel je potekal na pobudo prijatelja Draga Grubelnika in dolgoletnega "cimra" Reneja Mlekuža, ki je na prvem dogodku celotna zbrana sredstva namenil Dragovemu sinu Maksu, na drugem Grubinem memorialu so z zbranimi sredstvi pomagali sedemnajstletnemu Timu, lani pa 7-članski družini iz Vuhreda.

Prvo mesto je letos osvojil Boštjan Brulc, na drugo mesto se je uvrstil Adam Bernard, na tretjem mestu pa je tekmo končal Matej Pogačnik. V ženski konkurenci je prvo mesto zasedla Patricija Demšar, druga je bila Tanja Žerjav, na tretje mesto pa se je že tradicionalno uvrstila nosilka bronaste olimpijske kolajne Alenka Dovžan.

Letos bodo zbrana sredstva namenjena družini iz Slovenske Bistrice, očetu samohranilcu (delni invalid) z dvema sinovoma, ki ju je zapustila mama. Živijo v težkih razmerah in zato nujno potrebujejo novo streho nad glavo. Veleslaloma se je udeležilo več kot 150 smučarjev in smučark, ki so se spustili po snežni strmini smučišča Kekec.

Kostelić: Gruba je v vsem vedno našel nekaj pozitivnega
S plačilom štartnine so tako prispevali k še kako pomembnem znesku za pomoč družini iz Slovenske Bistrice. Prvi se je po smučišču spustil Albert Popov, tekmovalec Draga Grubelnika, ki je bil skupaj z Dragom tudi udeležen v prometni nesreči, a jo je čudežno preživel. Med znanimi imeni bele karavane je bil tudi letos Ivica Kostelić, legenda hrvaškega smučanja, ki je bil Dragov dober prijatelj.

"Gruba je bil zelo pozitiven lik, v vsem je vedno našel nekaj pozitivnega. Tudi, če je kdo drug imel slabši rezultat ali pa težave pri smučanju, je vedno našel kakšno dobro besedo ali vic in zato ga je bilo vedno lepo imeti v družbi," je dejal Kostelić.

Sani Bečirović
Sani Bečirović FOTO: Damjan Žibert

Mlekuž nikoli ne bo pozabil na svojega prijatelja
Nekateri v vlogi tekmovalcev, drugi pa zgolj kot obiskovalci, so se dogodka udeležili tudi preostali slovenski in tuji smučarji: Ivica Kostelić, Christian Mayer, Alenka Dovžan, Špela Pretnar, Jure Košir, Mitja Dragšič, Mitja Valenčič, Andrej Šporn, Urška Hrovat, Andrej Miklavc, Mitja Kunc in drugi.

Alenka Dovžan je uradno postala nova članica Hrama športnih junakov Društva športnih novinarjev Slovenije. Pokal kot simbolno umestitev je prejela po žrebanju startnih številk za slalom za svetovni pokal alpskih smučarjev v Kranjski Gori.

Po koncu tekmovanja se je dogodek nadaljeval na snežni plaži pod smučiščem, kjer so obiskovalce zabavali KING FOO, Grega Skočir (Big Foot Mama), Samuel Lucas, Matjaž Jelen (Šank Rock), Nipke in Rok Ferengja (Rock`n`Band). Veleslalomski predstavi je tako sledila še energična rock`n`roll zabava. Rene Mlekuž, pobudnik Grubinega memoriala in njegov najboljši prijatelj, je Dragu zelo hvaležen predvsem za drugačen pogled na življenje, ki mu ga je dal.

"Jaz sem bolj 'ziheraški', bolj premišljen, on pa je pogledal z druge strani in to mi je največ pomenilo. Bilo pa je tudi dosti norčij, iskrenosti. Nikoli ni imel nobenih zadržkov povedati tisto, kar si je mislil in menim, da so to tisti pravi odnosi, ki morajo biti med nami. Današnja slika pa vse pove. Zakaj smo prijatelji, zakaj smo bili v dobrih odnosih in konec koncev smo tu tudi zato, da pomagamo drug drugemu," pravi Mlekuž.

Ivica Kostelić
Ivica Kostelić FOTO: Damjan Žibert

Dovžanova osvojila 'tradicionalno' tretje mesto
Prvo mesto je letos osvojil Boštjan Brulc, na drugo mesto se je uvrstil Adam Bernard, na tretjem mestu pa je tekmo končal Matej Pogačnik. V ženski konkurenci je prvo mesto zasedla Patricija Demšar, druga je bila Tanja Žerjav, na tretje mesto pa se je že tradicionalno uvrstila nosilka bronaste olimpijske kolajne Alenka Dovžan.

Množična udeležba in navdušenje ob zbranem znesku sta dokaz, da se mora tradicija nadaljevati tudi v prihodnje ter da bo spomin na Grubo ne samo večno živel, ampak preko memoriala skrbel, da bo vsakdan vsaj nekaterih družin lažji in lepši.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

emt8000
11. 03. 2019 14.57
+1
Kolikor vem je tudi Tina prispevala poleg, zato gozdar hrvaški lepo tiho bodi!!
mariomandzukic
10. 03. 2019 18.52
+15
Ivica je res prava legenda belih strmin
šumar
10. 03. 2019 18.25
+14
kje pa je bla prepotentna tina a ona je previsoka da bi se udelezila groza. Ivo pa vsa čast cisto slovensko govori eni zivijo ze 100 let v slo pa neznajo ene slovenske besede
emt8000
11. 03. 2019 14.54
+1
šumar ,Tina je bila lani poleg,zato zapri lape!!!
unclub
10. 03. 2019 16.48
+10
Dejte tisti, ki dajete minuse to obrazložit. Res me zanima vaš argument proti dobrodelni akciji
cool29
10. 03. 2019 09.10
+10
Lepo da se zbira in hkrati zalostno da se mora zbirat
periot22
09. 03. 2019 21.28
+18
Lepo da se zbira za naše ljudi ki potrebujejo pomoč!
jure kopriva
09. 03. 2019 21.28
+40
Sem prav ponosen, da se v Sloveniji organizirajo taki dogodki. Ivica je pa res ta prav Sloven'c. Govori lepše kot pa novinarka.. :D
Plg
09. 03. 2019 20.55
+42
Lepo je pogledati tak prispevek. Gospodu Kosteliću pa kapo dol za perfektno slovenščino. Respect!
lusana
09. 03. 2019 20.47
+18
Super, kako lepo in vse pohvale vsem