Zimski športi

Žan Kranjec peti na paralelnem veleslalomu

Chamonix, 09. 02. 2020 11.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
T.Š./STA
Komentarji
5

- Oba slovenska predstavnika v tehničnih disciplinah, Štefan Hadalin in Žan Kranjec, sta se uvrstila v izločilne boje drugega paralelnega veleslaloma za točke svetovnega pokala alpskih smučarjev v Chamonixu v Franciji. Hadalin je izpadel v šestnajstini finala, Kranjec pa v četrtfinalu in je na koncu zasedel peto mesto. Zmagal je Švicar Loic Meillard.

Žan Kranjec je v kvalifikacijah zasedel skupno 11. mesto, enak čas je imel tudi Hrvat Filip Zubčić. Oba sta si po dveh kvalifikacijskih vožnjah nabrala zaostanek 56 stotink sekunde. Drugi Slovenec Štefan Hadalin je zasedel skupno 17. mesto kvalifikacij, njegov zaostanek je bil 61 stotink sekunde. V kvalifikacijah je nastopilo 49 tekmovalcev. Najhitrejša sta bila Italijana Giovanni Borsotti in Luca De Aliprandini (+0,12). Tretji čas kvalifikacij je dosegel domačin Alexis Pinturault (+0,34).

V šestnajstino finala izločilnih bojev je napredovalo 32 tekmovalcev. Hadalin se je pomeril z Američanom Tommyjem Fordom, tekmec Kranjca je bil Francoz Victor Muffat-Jeandet. V šestnajstini finala je Hadalin izpadel, ko je bil po prvi vožnji počasnejši za tri stotinke sekunde, na koncu pa je zaostal za štiri stotinke in končal z nastopi. Kranjec je bil že po prvi vožnji hitrejši od Francoza za 46 stotink sekunde in tudi v drugo je bil zanesljiv in se uvrstil v osmino finala z veliko prednostjo 72 stotink sekunde.

V šestnajstini finala sta bili na sporedu še dve vožnji na izločanje, od osmine finala naprej pa je odločala ena sama vožnja. Kranjca je najprej čakal Norvežan Henrik Kristofferson, ki je izločil Avstrijca Marca Schwarza. Tudi v tem dvoboju s slovitim tekmecem je bil hitrejši slovenski smučar, na ugodnejši modri progi je bila za 13 stotink sekunde hitrejši od Norvežana. V četrtfinalu se je Kranjec pomeril z Nemcem Alexandrom Schmidom, ki je premagal Francoza Alexisa Pinturaulta. Tudi tokrat je bil Slovenec na modri progi, v cilju so jima ure izmerile enak čas, a je (srečno) napredoval Schmid zaradi boljših rezultatov iz prejšnjih voženj. Iz četrtfinala so v polfinale napredovali še Američan Ford in Švicarja Thomas Tumler in Loic Meillard. Kranjec je na koncu zasedel peto mesto, Hadalin pa 21. Zmagal je Švicar Meillard, ki je bil v finalu za 25 stotink sekunde hitrejši od Tumlerja.

Prvi paralelni veleslalom, ki je bil 23. decembra v Alta Baddii, je dobil Norvežan Rasmus Windingstad, ki je v velikem finalu premagal Nemca Stefana Luitza, Avstrijec Roland Leitinger pa je dobil boj za tretje mesto. Oba Slovenca sta izpadla v šestnajstini finala. Kranjec je osvojil končno 17. mesto, Hadalin pa je bil 30.

Štefan Hadalin in Žan Kranjec
Štefan Hadalin in Žan Kranjec FOTO: Profimedia

Izidi:
 1. Loic Meillard (Švi)
 2. Thomas Tumler (Švi)
 3. Alexander Schmid (Nem)
 4. Tommy Ford (ZDA)
 5. Žan Kranjec (Slo)
 6. Thibaut Favrot (Fra)
 7. Aleksander Aamodt Kilde (Nor)
 8. Simon Maurberger (Ita)
 9. Fabio Gstrein (Avt)
10. Henrik Kristoffersen (Nor)
...
21. Štefan Hadalin (Slo)

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AS1983
10. 02. 2020 08.43
+3
Bravo zan, lahko bi veleslalomu prikljucil se superg, upam da dobi mali globus
Uporabnik1842873
09. 02. 2020 18.17
+1
Kaj pa Ilka? ;)))))))
Frane Šajn
09. 02. 2020 17.11
+5
Bravo Žan!!!!
Rožice cvetijo
09. 02. 2020 16.48
+5
Čestitke!!!!!!
pojtrarara
09. 02. 2020 16.14
+8
Bravo cestitke za top pet!