Zimski športi

Hadalin in Kranjec med najboljšo deseterico, a daleč od stopničk

Lech, 14. 11. 2021 16.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenska smučarska asa Žan Kranjec in Štefan Hadalin sta v Lech/Zürsu nastopila na edini posamični paralelni tekmi za točke svetovnega pokala v alpskem smučanju v tej sezoni. Po uspešnih kvalifikacijah, v katerih sta zasedla Kranjec drugo in Hadalin deveto mesto, se jima nastopi v izločilnih bojih niso najbolj posrečili. Kranjec je izpadel v osmini finala in zasedel 10. mesto, Hadalin pa je izpadel v četrtfinalu in po dveh porazih v razvrstitvenih bojih končal na osmem mestu.

Žanu Kranjcu in Štefanu Hadalinu ni uspelo ponoviti dosežka rojakinje Andreje Slokar, ki se je v Lechu vpisala v smučarsko zgodovino kot prva Slovenka z zmago na paralelni tekmi.

Osmina finala

Štefan Hadalin je izločilne boje začel na modri progi, njegov prvi nasprotnik pa je bil Nemec Julian Rauchfuss. Kljub dobremu štartu Hadalina je bil Nemec na prvem spustu hitrejši, a zgolj za tri stotinke sekunde.

V drugi vožnji je Hadalin sicer nekoliko slabše štartal, a je tekmeca dohitel in ga do konca kratke proge za pičlih osem stotink sekunde tudi prehitel ter se tako uvrstil v četrtfinale.

Žan Kranjec pa je osmino finala proti Avstrijcu Christianu Hirschbühlu začel na rdeči progi. Ljubljančan je začel izvrstno in si po prvi vožnji zagotovil lepo prednost 27 stotink sekunde.

V drugi vožnji pa se je Kranjcu zalomilo. Če sta bila v zgornjem delu proge smučarja povsem izenačena, je bil v spodnjem delu proge Avstrijec precej hitrejši. Hirschbühlu je uspelo nadoknaditi zaostanek in na koncu za 17 stotink sekunde na koncu prehiteti Slovenca ter ga tako izločiti iz edine paralelne preizkušnje v letošnji sezoni.

"Današnji dan sem začel zelo dobro, kvalifikacije sem dobro oddelal, potem pa na sami tekmi na žalost izpadel že v prvem krogu. Malo je bilo razlike med modro in rdečo progo, tako da je bila mogoče prednost začeti na modri, ampak tudi moje smučanje ni bilo na takem nivoju kot v kvalifikacijah. Ampak ja, če potegnem črto sem naredil nekaj dobrih voženj, na sami tekmi mi je nekaj malega zmanjkalo, ampak grem pozitivno naprej," je o današnji preizkušnji dejal 28-letnik, ki po dveh tekmah v skupnem seštevku, s 86 osvojenimi točkami, zaseda tretje mesto.

Christian Hirschbühl je bil tokrat prehiter za Žana Kranjca
Christian Hirschbühl je bil tokrat prehiter za Žana Kranjca FOTO: AP

Četrtfinale

Hadalin je tudi četrtfinale začel na modri progi in si po prvi vožnji nakopal zaostanek. Prvouvrščeni iz kvalifikacij, Dominik Raschner, je Hadalina prehitel za 29 stotink sekunde.

Drugo vožnjo je Hadalin začel izvrstno in bil že po polovici proge v rahli prednosti pred Avstrijcem. A žal je Vrhničan tri vratca pred koncem zdrsnil in mesto v polfinalu prepustil Raschnerju.

Štefan Hadalin
Štefan Hadalin FOTO: Damjan Žibert

Razvrstitveni boji

Kranjec je tekmo po izpadu v osmini finala zaključil na 10. mestu, Hadalin pa je bil po izpadu v četrtfinalu še v igri za končno peto mesto. Da bi se boril za peto mesto, je moral Vrhničan najprej premagati Avstrijca Adriana Pertla.

26-letnik je proti Pertlu začel na (hitrejši) rdeči progi in si priboril kar pol sekunde prednosti pred Avstrijcem. A tudi lepa prednost ni bila dovolj za napredovanje, saj je bil v drugi vožnji Pertl precej hitrejši in na koncu slavil za 11 stotink sekunde.

Za Hadalina je tako sledilo še zadnje dejanje, tekma za končno sedmo mesto. Tako kot proti Pertlu je tudi proti Kanadčanu Eriku Readu začel na rdeči progi. Pričakovano je bil Slovenec hitrejši, a zgolj za 18 stotink sekunde. Zadnji nastop na tekmi se je Hadalinu povsem ponesrečil, saj je z veliko napako v zgornjem delu proge zapravil minimalno prednost in se moral tako na koncu zadovoljiti z osmim mestom. 

"S svojimi nastopi sem zadovoljen, mislim, da sem sestavil kar nekaj zelo dobrih voženj. Sicer če pogledam celo sliko sem imel že v kvalifikacijah manjše napake pa težave na štartu, potem tisti padec v četrtfinalu proti Raschnerju … Ampak na koncu dneva lahko potegnem črto in sem s svojim pristopom pa tudi izvedbami zelo zadovoljen, pa tudi osmo mesto na koncu je vrhunski rezultat," je o svojih predstavah dejal Hadalin in dodal še: "Mislim, da je to ena dobra iztočnica, potrditev dobrega dela. Jaz želim zdaj z dobrimi občutki in motivacijo iti naprej."

Prvo zmago v svetovnem pokalu si je priboril Christian Hirschbühl, drugi pa je bil rojak Dominik Raschner, za katerega je drugo mesto zaenkrat največji uspeh v karieri. Tretje mesto pa je v norveškem dvoboju osvojil Atle Lie McGrath, ki je v boju za stopničke premagal Henrika Kristoffersena.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tretji slovenski predstavnik Rok Ažnoh, ki je prvič tekmoval v svetovnem pokalu, je s skupno 44. mestom izpadel že na dopoldanskih kvalifikacijah.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lepi Marko
14. 11. 2021 21.11
-1
dokler se bo govorilo o sportu, dokler bodo tekmovalci nastopali, jz vas ne bom vzel resno o kovidu, ko je bila svetovna vojna, so samo o vojni govorili, resili boste vi ta kovid enkrat nikoli, pa se delate nas butce s kovidom, vidim da ne vzamete resno to bolezen, resno vzamete da se delate glavne, potem pa sport, da se tu malo delate glavne, v svetovni vojni so vsi,tudi zenske delali orozje, mah briga vas za kovid, samo da ste glavni.
matogazagrebezlopato
14. 11. 2021 19.39
+0
Hadalin tako zelo dalečni od stopničk niti ni bil, v četrtfinalu je zdrsnil, drugače bi se boril za najmanj tretje mesto.