Zimski športi

Fis: Konec svetovnega pokala, prestavili tudi SP v Planici

Ljubljana, Trondheim, 12. 03. 2020 14.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Direktor tekem v smučarskih skokih pri Mednarodni smučarski zvezi, Walter Hofer, je potrdil, da je sezona 2019/20 končana. V četrtek bi morali biti na sporedu moška in ženska tekma za svetovni pokal v norveškem Trondheimu, turneja RAW AIR pa bi morala obiskati tudi letalnico v Vikersundu.

Skakalci in skakalke so z 12. marcem končali sezono.
Skakalci in skakalke so z 12. marcem končali sezono. FOTO: Damjan Žibert

Glede svetovnega prvenstva v poletih je zdaj tudi jasno, da ne bo potekalo po prvotnih načrtih. V sporočilu za javnost so pri Smučarski zvezi Slovenije (SZS) zapisali, da je prvenstvo, ki bi sicer moralo biti na sporedu med 19. in 22. marcem 2020, zdaj tudi uradno prestavljeno.

"Mednarodna smučarska zveza (FIS), je v koordinaciji s Smučarsko zvezo Slovenije in OK Planica sprejela odločitev o prestavitvi FIS Svetovnega prvenstva v poletih, ki bi moralo biti na sporedu od 19. do 22. 3. 2020, zaradi pojava koronavirusa in morebitnih posledic. Nov termin bo določen s strani Predsedstva FIS, v dogovoru s SZS in OK Planica, ter usklajen s pristojnimi odbori pri Mednarodni smučarski zvezi. Več informacij sledi tekom popoldneva," sporočajo s SZS.

SP v poletih bo predvidoma že naslednjo zimo, najverjetneje v januarskem terminu, sezona svetovnega pokala pa se bo prav tako marca končala v Planici.

Veliki kristalni globus Kraftu, Zajc drugi v seštevku poletov
Pri Fisu so tako le sprejeli pričakovano odločitev in zaradi širjenja novega koronavirusa dve postojanki pred koncem sezone, v četrtek bi morala biti tekma v Trondheimu, nato pa še finale s poleti na letalnici v Vikersundu, predčasno končali 41. sezono svetovnega pokala. To je najhitrejši konec sezone svetovnega pokala v 25 letih.

"Moramo vas obvestiti, da je sezona svetovnega pokala 2019/20 končana," je v Trondheimu dejal Fisov direktor za tekme smučarjev skakalcev Walter Hofer"Zdravje in dobrobit naših športnikov ter vseh drugih udeležencev našega športa ter tudi javnosti sta prioriteti," so pri Fisu nato še zapisali v izjavi za javnost.

Kraft: Nisem zmagal zgolj po naključju
To pomeni, da je zmagovalec svetovnega pokala postal Avstrijec Stefan Kraft, najboljši Slovenec je Peter Prevc na osmem mestu. Kraft je osvojil tudi mali globus za polete, na drugem mestu v točkovanju poletov je končal Slovenec Timi Zajc, norveško turnejo pa je po dveh prizoriščih dobil Poljak Kamil Stoch. Kraft, dvakratni svetovni prvak iz Lahtija 2017, je po sezoni 2016/17 slavil še drugo skupno zmago v svetovnem pokalu. Kraft si je nabral 140 točk prednosti pred Nemcem Karlom Geigerjem na drugem mestu.

"Seveda sem si drugače predstavljal konec sezone. A nisem zmagal zgolj po naključju, sezona se je začela novembra in nabral sem si 140 točk naskoka, kar ni kar tako," je dejal naslednik Japonca Rjojuja Kobajašija.

Zajc (desno) s Kraftom (v sredini) in Kobajašijem.
Zajc (desno) s Kraftom (v sredini) in Kobajašijem. FOTO: AP

Peto mesto v pokalu narodov
Zajc je letos štirikrat stal na zmagovalnem odru in zbral 544 točk na 14. mestu, tik za njim je s 543 točkami končal Anže Lanišek, ki je dvakrat stopil na zmagovalni oder. Tudi Domen Prevc ima za seboj solidno sezono, s 361 točkami je zasedel 19. mesto, nedvomno pa je največji korak naprej naredil Žiga Jelar, drugi z zadnje tekme v Lillehammerju, skupno pa z 200 točkami 28. skakalec sezone. Na lestvici svetovnega pokala je Cene Prevc, ki je tekmoval med svetovnim in celinskim pokalom, s 112 točkami zasedel 33. mesto, Anže Semenič je bil 37., zbral je 60 točk, Rok Justin je z 52 točkami končal na 40. mestu, Jurij Tepeš je z 21 točkami končal na 49. mestu, poškodovani Tilen Bartol pa je s tremi točkami končal na 69. mestu. V pokalu narodov je bila s 5194 točkami najboljša Nemčija, Slovenija je s 4085 točkami zasedla peto mesto.

"Današnja tekma je že od dopoldneva visela v zraku. Že takrat so nas opozorili, da ima norveška vlada sestanek in da bo sporočila, kaj se bo zgodilo z današnjo tekmo. A že nekako vnaprej smo z gotovostjo slutili, da bo tako današnja tekma kot sezona do konca odpovedana," je iz Trondheima sporočil selektor moške reprezentance Gorazd Bertoncelj. "Žal se je to zgodilo, to moramo sprejeti. Na nas je, da zdaj čim prej 'spakiramo' in pridemo srečno in varno domov. Organizator nam ponuja, kot je bilo dogovorjeno, pot v Oslo oziroma v Drammen in tam nastanitev od enega do dveh dni. Potem pa si sami uredimo nove karte za odhod iz Osla domov," je še pojasnil Bertoncelj, ki je ocenil, da je bolje, da se svetovno prvenstvo v poletih v Planici prestavi, kot pa da bi odpadlo.

"Verjamem, da je to boljša možnost, kot da odpade oziroma tekme v Planici potekajo brez gledalcev. Verjamemo, da bo Planica z gledalci bolje izpeljana v naslednji sezoni," je še dejal glavni trener slovenske vrste.

Konec tudi za dekleta: globus Lundbyjevi, najboljša 'orlica' Nika Križnar
Končan je tudi ženski svetovni pokal, saj smučarske skakalke ne bodo odpotovale za zadnji dve prizorišči v Rusijo. Skupna zmagovalka sezone je še tretjič zaporedoma postala Norvežanka Maren Lundby, najboljši Slovenki to zimo sta bili Nika Križnar na sedmem in Ema Klinec na osmem mestu. Lundbyjeva je na 17 tekmah zbrala 1220 točk. Križnarjeva je bila s 497 točkami sedma, Klinčeva pa s točko manj skupno osma.

Izkušena Špela Rogelj je osvojila 150 točk na 22. mestu, mlada Katra Komar, ki je osvojila dve kolajni na mladinskem SP, je s 95 točkami končala na 27. mestu, poškodovana Urša Bogataj je s 53 točkami zasedla 31. mesto, Jerneja Brecl je osvojila na 39. mestu zbrala 19 točk, Maja Vtič pa dve na končnem 50. mestu.

Zupančič: Če smo prej končali, bomo tudi prej začeli
"Za nas to ne pomeni veliko, na koncu smo bili kar v dobri formi. Žal je tako, a zdravje in počutje tekmovalk je na prvem mestu. Zdaj moramo zagotoviti, da čim prej pridemo domov. Jutri imamo zagotovljen transport do letališča, od tam naprej se znajdemo sami. Upam, da bodo karte čim prej na voljo," je dejal glavni trener ženske vrste Zoran Zupančič.

"Sam trenutno razmišljam o predčasnem zaključku sezone, jasno. Če smo prej končali, bomo pa tudi prej začeli. Naslednja sezona je bolj pomembna in lahko rečemo, da je v tem tudi nekaj dobrega, torej da bomo priprave nedvomno začeli prej," je razkril Zupančič.

Tudi slovenske skakalke so v pokalu narodov tako kot fantje končale na petem mestu s 1862 točkami, zanesljivo so zmagale Avstrijke s 4457 točkami.

Tekma v smučarskem teku v Minneapolisu v ZDA odpovedana, kasneje tudi finale v Canmoru
Preizkušnja svetovnega pokala v smučarskem teku v ameriškem Minneapolisu, ki bi morala biti na sporedu 17. marca, je zaradi novega koronavirusa in potovalnih omejitev, ki so jih objavile oblasti v ZDA, odpovedana, je sporočila Mednarodna smučarska zveza.

"V Kanadi so ta čas Anamarija Lampič, Katja Višnar in Vesna Fabjan ter Miha Šimenc in Janez Lampič z vodjem ekipe Nejcem Brodarjem ter servisno ekipo. Čakajo na navodila Fis in organizatorjev. Odpovedana je zaenkrat le tekma v ZDA. Vprašanje je, če bodo tekme v Quebecu izpeljali, še večje pa, če jih bodo v Canmoru, kamor bi od Slovencev sicer odšla le Anamarija Lampič in Miha Šimenc," je za STA povedal vodja tekaške panoge na Smučarski zvezi Slovenije Jože Klemenčič. V Kanado iz ZDA sicer ni odpotovala tekaška velesila Norveška.

Pozno zvečer po slovenskem času so s Fis sporočili, da zaradi novega koronavirusa tekem v smučarskem teku za svetovni pokal ne bo na sporedu niti v kanadskem Canmoru. Na prizorišču bi morali izpeljati zadnji dve posamični preizkušnji ter mešano štafeto. Sezona se bo tako končala v kanadskem Quebecu v soboto 14. in nedeljo 15. marca s sprinterskimi tekmami. V skupnem seštevku sta podeljena oba velika kristalna globusa. Pri ženskah si ga je zagotovila Norvežanka Therese Johaug, pri moških pa Rus Aleksander Bolšunov. V sprinterskem seštevku pri ženskah pa bomo na vprašanje o zmagovalki dobili odgovor ta konec tedna. Najboljša slovenska predstavnica Anamarija Lampič (472 točk) se namreč s Švedinjama Linn Svahn (509) in Jonno Sundling (486) bori za mali kristalni globus.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

?udežni de?ek
12. 03. 2020 21.26
Matrax
12. 03. 2020 20.32
+2
Škoda, naši so bili v dobri formi. Posami"ni sigurno medelja ekipno pa mislim, da nam zlato ne bi ušlo.
uporabnica1
12. 03. 2020 18.44
+8
Velika škoda, celo sezono sem komaj čakala na polete, vendar povsem razumljivo. Zdravje je na prvem mestu. Bolje je drugo leto imeti pravo Planico z gledalci. No, če potegnemo črto... Zelo uspešna sezona, naši so naredili napredek, ekipa je res močna in mlada. Mene osebno je najbolj (pozitivno) presenetil P. Prevc, dokaj hitro se je vrnil po vseh lanskih težavah s poškodbo, dokazal je, da še vedno spada v sam vrh, sposoben je priti na stopničke na vsaki tekmi. Sploh ta zmaga v Lillehammerju je veliko pripomogla njegovi samozavesti in je velika spodbuda za naprej. Mislim, da nihče ni pričakoval, da bo on naš najboljši skakalec sezone, pa čeprav je že v lanskem drugem delu sezone nakazal povratek med najboljše. Skratka, Peter je šampion, vedno je bil in vedno bo! Aja, Lanišek še. Anže je pa mislim, da kar vse Slovence presenetil s svojo konstantnostjo. Upam, da bo tako nadaljeval tudi v prihodnjih sezonah. Končno je dokazal, da se je redno sposoben uvrščati med top 10, tudi med top 3. Imamo 4 tekmovalce med top 19 v skupnem seštevku, Peter 8. , Timi 14. , Anže 15. , Domen 19. Timi je na koncu osvojil odlično 2. mesto v seštevku poletov, Domen pa 9.To pa res sploh ni slabo! Mislim pa, da je Domnu najbolj žal, da so polete odpovedali hehe. Ko se bo on dokončno zresnil in odpravil te težave s konstantnostjo, bo tudi on zelo močan član ekipe, čeprav letos je že naredil napredek v tej smeri. Priključil je še Žiga Jelar, z njim dobivamo še enega vrhunskega tekmovalca. Bravo Bertoncelj, svoje delo odpravlja odlično! Tudi pri dekletih super sezona, Nika 7. , Ema 8., tudi z nekaj posamičnimi stopničkami :) Zdaj smo vsi žalostni, ker je konec ampak nova sezona bo kmalu tu. Kar ne morem verjeti, kako čas hitro beži. Vsem navijačem želim obilo zdravja, pazite se. Drugo leto pa vsi v Planico, verjamem, da se bo do takrat vse uredilo :D
kombajn66
12. 03. 2020 18.31
+1
To sploh ni prav, če tekmovanje ni zaključeno ni zmagovalcev, ne vem kaj še gre FIS. Nepošteno skrajno ne pošteno. To da se je tekmovanje prekinilo podpiram, da se z tem zaključi in razglasi zmagovalca skupnega pa ne.
Drugorazredni
12. 03. 2020 18.43
+4
plotter123
12. 03. 2020 17.56
+2
V parlamentu jih je več kot sto kar pomeni , da jih je treba zaklenit NOTRI in nič več ven spustit, malico naj jim pa kosovari nosijo...
AbcXyz1
12. 03. 2020 17.22
-8
Dobra stran tega je, da ne bo tega pijanskega razvrata. Tam je že kolektiven pijan ski duh in tudi tisti, ki v osnovi ne pijejo dosti se ga nalijejo oni redni pivci pa so tak kome. Bo jim vsaj to prisparano.
sandi101
12. 03. 2020 17.04
+21
Vsi ki smo šli na Planico leta in leta smo imuni na Covid-24ur, ker smo skoz na šnopcku...
Drugorazredni
12. 03. 2020 18.44
+3
hansola
12. 03. 2020 19.50
-1
Jože Hari
12. 03. 2020 16.34
+4
Baje da bo predstavljeno na mesec junij.
DeBill
12. 03. 2020 16.40
+8
če je bla taka zima se ne bi čzdil snegu v juniju
Apostol1
12. 03. 2020 16.43
+8
Hari.....Seveda ti boš pa dobil zastonj VIP karto z jedačo in pijačo edini pogoj je ,da boš oblečen v dvojne dolge gate , dvojno majico z dolgimi rokavi , dva puloverja , dvojne štumfe , dvojne zimske hlače ,kapo čez ušesa in gojzerje pa imaš lahko v ednini . vsekakor bi bil objavljen v časopisu PAVLIHA ,če bi še izhajal.
Drugorazredni
12. 03. 2020 18.45
+2
Božji hram
12. 03. 2020 16.33
+1
Zdej boste pa lepo doma staršem pobruhal dom...pa da vas vidim
lcePower
12. 03. 2020 16.30
+9
Neuradno,Planica bo prestavljena na mesec avgust
Jožajoža
12. 03. 2020 16.26
-29
pijančki, letos ne bo nič.pili in jedli ste v planici na račun gasilskih društev,občin .prevažali pa se z gasilskimi kombiji.spet na račun občinskih proračunov in društev.
Uporabnik1152447
12. 03. 2020 16.30
+1
Danes se nas bo zbralo 571 novinarjev in 75 intelektualcev, pa bomo skupaj nazdravili. Panika? Kje pa.. Mi se imamo radi.
Camok
12. 03. 2020 16.32
+12
Glede na to da so to prostovoljna gasilska društva so gasilci s tem dobili vsaj malo poplacano svojo požrtvovalnost se ti ne zdi ?
Teutonic Knight
12. 03. 2020 16.23
-1
Polona Zoja Jambrek mi je dala kcvasico...
kombajn66
12. 03. 2020 16.18
+19
Drugače pa ne skrbite glede COVID-19,tut če ne preživi, jeseni izide COVID-20, in naslednje leto še COVID-pro verzija....
kombajn66
12. 03. 2020 16.19
+11
Navadit se bomo morali na to, sami smo si v večini krivi.
ho?emVšolo
12. 03. 2020 16.13
+18
a ima kdo višek karte za VIP tribuno v Planici, enkrat v življenju bi se rad dobro najedel
Teutonic Knight
12. 03. 2020 15.59
+12
Vsi ki smo šli na Planico leta in leta smo imuni na Covid-24ur, ker smo skoz na šnopcku...
SHDS
12. 03. 2020 15.45
+15
da vas ni sram za take komentarje moderator pa nič PFUJ
Teutonic Knight
12. 03. 2020 16.03
+5
Povabi moderatorko na čajcek in ji rožice prinesi...
Božji hram
12. 03. 2020 16.35
-2
SVETTEL5
12. 03. 2020 15.45
-25
HA HA JJ ŽE SEJE PANIKO O NAROČILI AMERIKE NE UPOŠTEVA PA..Do zdaj je zaradi novega koronavirusa umrlo več kot 2.760 ljudi, zaradi gripe pa vsako sezono umre celo do 650 tisoč ljudi. Samo v Sloveniji je lani zaradi gripe ali v povezavi z njo umrlo 160 ljudi, a podatkov o novi bolezni je še premalo, da bi lahko odgovorili na vprašanje, katera bolezen je hujša. Gripa in bolezen covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus SARS-CoV-2, sta si v marsičem precej podobni. Simptomi pri obeh boleznih so lahko vročina, kašelj, bolečine, utrujenost, včasih tudi bruhanje in driska. Obe bolezni se lahko pojavita v blagi ali hujši obliki, v skrajnih primerih vodita tudi v smrt. Obe bolezni sta najbolj nevarni predvsem za starejše od 65 let, za kronične bolnike in za osebe s prirojenimi imunskimi pomanjkljivostmi.V Ameriki je bilo 14000 mrtvih in 26 milijonov okuženih...ha ha vse to je borba Amerike proti Kitajski!
Špartanec
12. 03. 2020 16.00
+10
Problem je, ker je precej bolj nalezljivo vse skupaj.
SVETTEL5
12. 03. 2020 16.12
-5
120000 proti 26milijonov samo v Ameriki in ti praviš ,da je bolj nalezljivo....HA HA ŠTET SE NAUČI!
nikhrast
12. 03. 2020 16.15
-1
Svetty, malo pogooglaj, videl boš da koronavirus ni isto kot gripa. Ha, ha, ha, kot Trump, vse v redu, problema sploh ni...
SVETTEL5
12. 03. 2020 16.18
-5
zaradi gripe pa vsako sezono umre celo do 650 tisoč ljudi.
SVETTEL5
12. 03. 2020 16.19
-4
Gripa in bolezen covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus SARS-CoV-2, sta si v marsičem precej podobni.
lumpimonster
12. 03. 2020 15.40
+9
Hahahahah WHO ji, je mogu 10x ppvedat da skenslajo planico
lumpimonster
12. 03. 2020 15.41
+7
wolfterier
12. 03. 2020 15.52
+3
Za kakšen denar,a oboleli plačujejo zdravljenje,al kaj...
Lakiluk
12. 03. 2020 15.35
+54
Groza, zdaj nam na TV ostanejo samo še resničnostni šovi in bedne neskončne nadaljevanke.
Apostol1
12. 03. 2020 16.00
+17
Lakiluk........Pojdi na sprehod s svojo drago ali s psom ,lahko pa tudi sam , sedi na kolo ali počni kaj podobnega , pa ti ne bo dolgčas
gogi_
12. 03. 2020 16.29
+2
Apostol natolcujes ,kdo je sedaj izpadel bedak in tvojih 100 procentov da planica bo,si 100% nicla od cloveka,ker napadas tiste ki vemo nekatere informacije prej kot ti. Od junska do bedaka.
gogi_
12. 03. 2020 16.43
+2
Apostol 100% planica bo po tvojiem mnenju,res je tvoje mnenje od danes naprej 100% laz. Samo pocakat je bilo treba da se je pokazala resnica. Vse bi razumel ne pa tega da si me napadla da natolcujem.
jakec1575
12. 03. 2020 15.34
+18
pa tk fino so jo prpravil. no vsaj naj trenirajo zdaj za naslednjo sezono.