Zimski športi

Hrgota optimističen: Za tekmo imamo vse odgovore

Planica, 03. 03. 2023 12.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
7

Pred smučarskimi skakalci je zadnja posamična tekma na svetovnem prvenstvu. Zaenkrat je slovenski izkupiček v Planici skromen. Bronasta medalja z mešane ekipne tekme je zagotovo manj, kot so pričakovali v nordijski reprezentanci, a obračun skakalcev na veliki skakalnici predstavlja sijajno priložnost za izboljšanje bere odličij. Sploh po videnem v kvalifikacijah, ki jih je dobil Timi Zajc. Zmagovalni oder bo naskakoval tudi Anže Lanišek.

Več videovsebin
  • Anže Lanišek po kvalifikacijah pred petkovo tekmo
    01:04
    Anže Lanišek po kvalifikacijah pred petkovo tekmo
  • Domen Prevc po četrtkovih kvalifikacijah
    01:00
    Domen Prevc po četrtkovih kvalifikacijah
  • Timi Zajc po zmagi na četrtkovih kvalifikacijah
    01:06
    Timi Zajc po zmagi na četrtkovih kvalifikacijah

Timi Zajc je v četrtek opravil le kvalifikacijski skok, Slovenci so namreč po dogovoru s selektorjem izpustili poskusno serijo. Uspel mu je odlično, s 136 metri je postavil daljavo dneva, kar je bilo dovolj za zmago v kvalifikacijah. Čeprav je na druženju z mediji v izteku skakalnice poudaril, da bo treba za medaljo skočiti še kak meter dlje, zadovoljstva ni skrival. 

Povedal je, da "zmagovalne" forme ne bo spreminjal. "Vse bom skušal narediti tako kot danes," je bil jasen po koncu kvalifikacij. Dodal je še, da na tekmi, ki se bo začela ob 17.30, taktiziranje ne pride v poštev: "Iti bom moral brezkompromisno." 

Podobno taktiko bo najbrž ubral najboljši slovenski skakalec te zime Anže Lanišek. Z devetim mestom na srednji skakalnici ni bil zadovoljen, kakor tudi ne s kvalifikacijskim skokom. Bil je dovolj za 13. mesto, po čemer je priznal, da je bil to njegov najslabši skok na letošnjem prvenstvu v Planici. 

Po kvalifikacijah je povedal, da se dobro zaveda, kje je naredil napako. Zato ga ne skrbi, da je na tekmi ne bi znal odpraviti. Pomembno pa bo, da bo v tekmo vstopil sproščeno, saj verjame, da se bodo potem izšle tudi vse ostale stvari, potrebne za vrhunski rezultat. 

Na SP štejejo samo medalje

V uspeh verjame verjame tudi selektor Robert Hrgota. Pohvalil je nastopa Timija Zajca in Domna Prevca, pri Lanišku je izpostavil manjšo napako "na mizi", veseli pa ga tudi vse boljša forma Žige Jelarja. Zato pravi: "Za petkovo tekmo imamo vse odgovore." 

Domen Prevc je kvalifikacije končal na repu deseterice in hitro poudaril, da vsi vemo, kaj kot edino šteje na svetovnih prvenstvih – medalje. Čeprav je bil s svojo predstavo zadovoljen, je namignil, da bi se morda dalo izvleči še kaj več. 

Jelar po presenečenje z receptom Piotra Zyle

Najbolj poklapan izmed slovenske četverice je bil zagotovo Žiga Jelar na 21. mestu. V zadnjem času je izgubil pravo formo, kar je še potencirala težava s kolenom, ki jo je staknil pri doskoku na kvalifikacijah za tekmo na srednji skakalnici. Čeprav bolečin ne čuti več, se pravi občutki, s katerimi bi lahko konkuriral za najvišja mesta, še niso vrnili. 

Morda pa bo prav danes drugače, verjame Jelar, ki je novinarjem v izteku skakalnice zaupal, da se bo skušal pred tekmo na veliki skakalnici predvsem čim bolj odklopiti. "Rad bi se umaknil, naj si bo to s filmom ali savno, samo da nisem vseskozi vpet v skoke. Da dam glavo na 'off'. To je domače svetovno prvenstvo, tukaj sem, da napadam medalje, ne da sem uvrščen okrog 20. mesta," je iskreno priznal Jelar. 

Skušal bo ponoviti zmagovalni uspeh dobitnika zlate kolajne na srednji napravi Piotra Zyle. Izkušeni Poljak je pred dnevi razkril, da se od smučarskih skokov najbolj učinkovito odklopi z neumornim igranjem kitare. Jelar pa se je pošalil, da upa, da bo petkova preizkušnja tudi njemu ponudila razlog za brenkanje. 

Lovro Kos bo v postavi za ekipno tekmo najverjetneje nadomestil slabšega na internem dvoboju med Prevcem in Jelarjem.
Lovro Kos bo v postavi za ekipno tekmo najverjetneje nadomestil slabšega na internem dvoboju med Prevcem in Jelarjem. FOTO: Damjan Žibert

Komu mesto na ekipni tekmi?

Današnja tekma bo pomembna tudi v luči sobotne ekipne preizkušnje. Na podlagi petkovih rezultatov bo namreč Robert Hrgota določil svojo četverico. V "čakalnici" je Lovro Kos, ki je v zadnjih dneh vadil v Beljaku. 23-letnik bo najverjetneje zamenjal slabšega v internem dvoboju med Domnom Prevcem in Žigo Jelarjem, razen v primeru, da se oba uvrstita med deseterico ali petnajsterico, je namignil slednji. 

Pred kvalfiikacijami smo se pogovarjali tudi z legendarnim Avstrijcem Martinom Kochom, ki tako Zajca kot Laniška vidi med najresnejšimi kandidati za petkove medalje. Koga pa v vlogo favorita postavljajo stavnice? 

Po njihovem mnenju je ob Zajcu glavni favorit vodilni v svetovnem pokalu Norvežan Halvor Egner Granerud, ki pa se v kvalifikacijah ni izkazal, osvojil je deveto mesto. V boju za medalje se pričakuje razpoloženo trojico Poljakov – Piotra Zylo, Dawida Kubackega in Kamila Stocha, pa tudi Japonca Rjojuja Kobajašija in vselej nevarnega Avstrijca Stefana Krafta.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Anion6anion
03. 03. 2023 15.08
Hrgota. Počakaj do konca tekme. Imaš tudi odgovor na vetrovne razmere?
Cene Novak
03. 03. 2023 14.24
-1
Za tekmo imamo vse ODGOVORE? Človekbi pomislil da je dejal vse IZGOVORE! Glede na pokazano do sedaj bi bilo rez bolje z izgovori!!!!
G. Papež
03. 03. 2023 13.25
+5
Pa dajmo vsaj pred tekmo bit v oporo in pozitivni. Saj lahko pol pljuvamo, ne pa v naprej.
G. Papež
03. 03. 2023 13.20
+7
Danes pade medalja, gremoooo💪💪💪
jezenslovenec
03. 03. 2023 13.18
+5
Pa kdaj bo vam novinarjem kapnilo, da kvalifikacije niso merilo za tekmo???????
Svinja 66
03. 03. 2023 13.17
+0
St. Gallen
03. 03. 2023 13.07
+1
naslov pa tak kot, da gre za Nogometno zvezo Olimpije