Zimski športi

Hrgota pred drugo polovico SP: Fantje so lačni novih uspehov

Oberstdorf, 02. 03. 2021 14.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenski skakalci so že na prvi tekmi svetovnega prvenstva v Oberstdorfu izpolnili zastavljen cilj, ko je Anže Lanišek na srednji napravi pod Senčno goro osvojil bronasto kolajno. Selektor Robert Hrgota pa je po polovici SP priznal, da se po kolajni gotovo lažje diha, in dodal, da so fantje lačni in željni novih uspehov.

Anže Lanišek je bil na prvi posamični moški tekmi letošnjega SP tretji, prehitela sta ga zgolj  Zyla in Geiger.
Anže Lanišek je bil na prvi posamični moški tekmi letošnjega SP tretji, prehitela sta ga zgolj Zyla in Geiger. FOTO: AP

Čeprav so imeli skakalci rezervirano telovadnico za torkov trening, so vadbo opravili zunaj, saj imajo izjemno lepo vreme, ki bi ga bilo škoda ne izkoristiti, meni selektor. "Vse delamo zunaj, imamo sonce, 15 stopinj Celzija, čista pomlad je. V ponedeljek sta imela Bor Pavlovčič in Anže Lanišek prosto, ostali fantje so že včeraj opravili en trening, danes pa vsi skupaj. Jutri pa se selimo na skakalnico."

Ker je cilj, ki ga je ekipi zastavilo vodstvo reprezentance že pred sezono, izpolnjen, skakalci gotovo v drugem tednu SP nekoliko lažje dihajo. "Cilj je res že izpolnjen. Vzdušje v ekipi je te dni zelo umirjeno, za takšno smo si prizadevali pred selitvijo na veliko skakalnico, saj bo zdaj naslednje tri, štiri dni tempo kar oster. Zdi se mi, da sta nam dva dneva premora od skokov lepo prijala. Tisti fantje, ki niso nastopali, so lačni skokov, si želijo čim prej na skakalnico, tistim, ki ni uspelo na srednji skakalnici, pa tudi, da pokažejo, zakaj so tukaj. Vsega je ravno prav, za zdaj je vse 'okej'."

Dodaten razlog za optimizem pred selitvijo na veliko skakalnico vzbuja tudi dejstvo, da so Slovenci na zadnji tekmi na tej napravi vsi po vrsti dobro skakali. Tudi zato Robert Hrgota pri izboru skakalcev za ekipo pričakuje sladke skrbi.

"Seveda, lahko smo optimistični tudi zato, ker so vsi fantje na zadnji tekmi tu dobro nastopili. Od Anžeta, Domna, Petra, Žige, Ceneta ... le Bor se ni izkazal, ampak je bil takrat v drugačni formi, kot je zdaj. Pričakujem, da bom imel sladke skrbi, koga uvrstiti v ekipo in res si to želim. Upam pa, da ob tej borbi za mesto v ekipi fantje ne bodo pozabili na osnove, na katere morajo biti res pozorni," dodaja prvi mož slovenske reprezentance.

Pri čemer je dodal, da imata Lanišek in Pavlovčič spet mesto v ekipi za kvalifikacije že zagotovljeno, preostali fantje pa se bodo med seboj pomerili za dve mesti, ki sta še na voljo: "Načeloma je plan, da tista četverica, ki bo skakala na posamični tekmi, nato nastopi tudi na ekipni. Ampak dokončno se bom o tem vseeno odločal po sredinih treningih."

Za Laniška se zdi, da skače res sproščeno, kolajna mu je gotovo dala dodatno potrditev. Tudi zato selektor pred selitvijo na večjo napravo ne pričakuje težav. "Daleč od tega. Nanj bo to gotovo pozitivno vplivalo. Zadnji skok, ki ga je opravil na mali skakalnici, je bil res vrhunski, s takšno popotnico pa je nato vse lažje. Sej pravim, da so bili vsi njegovi skoki v Oberstdorfu vrhunski. Na vseh treningih je bil med tri, na posamični tekmi med tri, na mešanih ekipni je bil celo najboljši ... To pomeni, da noben njegov skok tu ni bil prav slab," je v smehu dejal Hrgota.

Skakalce v sredo čakajo prvi skoki na veliki skakalnici, v četrtek (17.30) jih čakajo kvalifikacije za petkovo tekmo (17.00). Zadnje dejanje prvenstva bo zanje v soboto, ko se bodo za naslove najboljših pomerili še na ekipni tekmi (17.00).

Za cilje pravi, da morajo biti visoki, ampak na dan tekme mora biti osredotočenost fantov drugje. "Vsi vemo, koliko medalj se tukaj še deli. Na vsako tekmo gremo s ciljem po medalji, ampak to predvsem jaz. Jaz se lahko s tem obremenjujem, da se fantom ni treba. Da fantje o tem ne razmišljajo in so osredotočeni na svoje nastope. Mislim, da je zdaj ravno pravšnja klima v ekipi, da je manj nervoze. Najbolj živčna je bila tista prva serija na srednji skakalnici, ki ti lahko ali prinese ali odnese marsikaj. Lahko ti precej olajša nadaljevanje prvenstva ali pa ti ga zagreni," je še razmišljal Hrgota.

Dodal je, da sam pred tekmami nima treme, saj ve, kako dobro so fantje pripravljeni: "Vemo, koliko je bilo na kocki, pa vseeno. Pozitivno tremo moraš imeti, za kaj več pa res ni potrebe. Delamo tako kot doslej in to nam prinaša uspehe. Pristop na tekmi moraš imeti enak, ne glede na to, za kakšno tekmo gre. Pravzaprav moraš imeti v sezoni tri do štiri mesece ves čas fokus."

Glede na to, da je bilo do zdaj pet pozitivnih primerov na novi koronavirus na prizorišču SP, Hrgota pravi, da so med skakalci za zdaj vsi zdravi. "Ravno včeraj (v ponedeljek, op. a.) smo imeli PCR-test in v naši ekipi so bili vsi izvidi negativni. Jutri in v petek imamo še antigenska testa, potem pa mislim, da smo vsaj za nekaj časa s tem opravili."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mr_cat
02. 03. 2021 19.23
A tko lacn kt so bli deskarji
Joža_Gulikoža
02. 03. 2021 18.49
+1
Ma kako so v nedeljo za... Li 😩
PE PE BOLCEV
02. 03. 2021 17.56
Hrgota, clovek emocij in empatije! Pravi navdih! Poklon!
Rikii 20
02. 03. 2021 17.03
+4
Hrgota dela dobro delo, vsaj rezultati so boljši kot pod Bertonceljem.
pika62
02. 03. 2021 16.11
+3
Bravo Hrgota ti jih motiviraš in to uspešno gre pa zahvala Timiju ki ni bil stihl lp