Zimski športi

Hrovatova z izvrstnim napadom v drugi vožnji do 7. mesta na Kronplatzu

Kronplatz, 15. 01. 2019 12.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
A.V./J.K./STA
Komentarji
17

Na ženskem veleslalomu na Kronplatzu je slovenska alpska smučarka Meta Hrovat uprizorila odlični vožnji in na koncu zasedla visoko 7. mesto. Prepričljivo zmago, že svojo 53. v svetovnem pokalu, je dosegla Američanka Mikaela Shiffrin, ki je najbližjo zasledovalko Tesso Worley prehitela za sekundo in 21 stotink. Tretja je bila domačinka Marta Bassino.

Meta Hrovat je kljub zdravstvenim težavam v zadnjem obdobju zmogla prikazati zelo spodobno smučanje, kar jo je zavihtelo na 9. mesto po prvi vožnji. Ob Hrovatovi sta slovenske barve zastopali še Ana Bucik in Neja Dvornik, ki sta bili z visokim zaostankom prepočasni za najboljšo trideseterico. V drugi vožnji pa smo videli še boljšo izvedbo Hrovatove, ki je sicer v zgornjem in srednjem delu še nekoliko zaostala, a je v spodnjem "spustila smuči" in ciljno črto prečkala z neverjetno prednostjo 95 stotink sekunde pred tedaj vodilno Švicarko Wendy Holdener.

Hrovatova je v primerjavi s prvo vožnjo pridobila dve mesti in na koncu končala na 7. mestu. Glede na številne zdravstvene težave v letošnji sezoni je ta rezultat lep obet pred domačo tekmo v Mariboru, ki bo na sporedu 1. februarja. Tudi tokrat je premočno slavila neustavljiva Mikaela Shiffrin, ki je drugouvrščeno Tesso Worley prehitela za sekundo in 21 stotink, tretjeuvrščena domačinka Marta Bassino je za zmagovalko zaostala še za dodatnih 36 stotink sekunde. Do sedmega mesta so se razporedile še Petra Vlhova, Viktoria Rebensburg in Federica Brignone.

Meta Hrovat je kljub zdravstvenim težavam odlično opravila z veleslalomom na Kronplatzu.
Meta Hrovat je kljub zdravstvenim težavam odlično opravila z veleslalomom na Kronplatzu. FOTO: AP

Shiffrin: Še nikoli se nisem počutila tako dobro
"Res je lepo prvič zmagati tukaj. Proga je bila fantastična. Še nikoli se nisem počutila tako dobro v veleslalomu, čeprav je bila težka tekma. V finalu nisem toliko tvegala, ampak sem smučala tako, kot sem si želela," je dejala "dominatorka" Shiffrinova, ki je znova našla šampionske občutke, potem ko je na slalomu pod žarometi v Flachauu gledala v hrbet Slovakinji Vlhovi.

Zelo dobro se je odrezala 20-letna slovenska alpska smučarka Hrovatova. Deveta po prvi vožnji je na drugi progi svojo uvrstitev izboljšala za dve mesti s četrto najhitrejšo vožnjo finala. Končni zaostanek za Shiffrinovo je bil 2,45 sekunde. Sedmo mesto je njen najboljši dosežek v sezoni ter drugi najboljši v svetovnem pokalu na individualnih preizkušnjah, po lanskih prvih stopničkah s tretjim mestom v Lenzerheideju.

Hrovatova zablestela v finalu
Dvajsetletnica iz Kranjske Gore je na prvi progi izkoristila postavitev glavnega trenerja slovenske ženske ekipe za tehnične discipline Denisa Šteharnika. Njen zaostanek za Shiffrinovo je bil 2,11 sekunde, za drugouvrščeno Worleyjevo pa niti ne tako velikih 72 stotink sekunde, kar je bilo dobro izhodišče za napad v finalu. Slovenska alpska smučarka, ki se spopada z bolečinami v levem gležnju, je potrebovala dober rezultat za povrnitev samozavesti. Priložnosti za nov odmevnejši dosežek zato ni izpustila iz rok. Hitra je bila zlasti v strmem spodnjem delu ter je s prednostjo kar 95 stotink sekunde prevzela vodstvo.

Shiffrinova (na fotografiji) je tokratno zmago proslavljala s krono na glavi.
Shiffrinova (na fotografiji) je tokratno zmago proslavljala s krono na glavi. FOTO: AP

Prva, ki je prehitela Gorenjko, je bila Nemka Rebensburgova, pa še to s precejšnjimi težavami. Boljša je bila le za 14 stotink sekunde. Za pičlih devet stotink sekunde se je pred Hrovatovo uvrstila še domačinka Brignonejeva. Z zmagovalnega odra je 20-letno slovensko tekmovalko potisnila tretja Bassinova, ki je za 74 stotink sekunde prevzela vodstvo. Do konca so se pred Hrovatovo zvrstile še Vlhova, Worleyjeva in Shiffrinova.

Na polovici sezone že 1394 točk
Američanka je bila znova razred zase ter je še povečala vodstvo v boju za zaporedni tretji veliki kristalni globus v seštevku zime. Po polovici sezone, na prvih devetnajstih tekmah, si je zagotovila že 1394 točk. Druga Vlhova (898) ima na svojem računu 496 točk manj. Lani je na Kronplatzu slavila Rebensburgova, leto pred tem pa domačinka Brignonejeva. Na petih veleslalomih v tej sezoni so se na prvi stopnički zmagovalnega odra zamenjale štiri zmagovalke. Worleyjeva je zmagala v Söldnu, Killington je dobila Brignonejeva, Courchevel in Kronplatz Shiffrinova, Semmering pa Vlhova.

Shiffrinova (355) je prevzela vodstvo v veleslalomskem seštevku ter za deset točk prehitela Worleyjevo (345). To so že njene trinajste stopničke v tej zimi in deseta zmaga. Do konca zime lahko postavi nov rekord po številu zmag v eni sezoni. Pri 23 letih ima kot najmlajša v zgodovini že 53 zmag v svetovnem pokalu in je četrta najboljša med ženskami na večni lestvici. Rekorderka med ženskami, njena rojakinja, deset let in štiri mesece starejša Lindsey Vonn, ki po poškodbi načrtuje vrnitev ob koncu tedna v Cortini d'Ampezzo, ima 82 zmag. Z osmimi veleslalomskimi zmagami je Shiffrinova druga najboljša Američanka. Eno več ima na svojem računu Tamara McKinney.

Kar štiri Slovenke so se lani uvrstile med dobitnice točk na Kronplatzu, a sta po enem letu dve poškodovani. Ana Drev, ki si je 8. januarja na tem južnotirolskem prizorišču na treningu strgala kolenske vezi in je že končala sezono, je bila lani najboljša Slovenka z 11. mestom. Tina Robnik po lanski poškodbi kolena še ni pripravljena.

Pred Zlato lisico našla prave veleslalomske občutke
"Danes sem se zbudila, dala nogo v čevelj in me je manj bolelo kot kadarkoli in sem čutila, da bo šlo. Ta proga mi je zelo všeč in pokazala sem, da še znam smučati. Ta proga je za ženske kar težka. Vsaka vožnja, ki jo tu narediš, ti sigurno pomaga, da lahko samozavestno napadeš, saj so robovi in prelomnice res ostri. Sigurno se mi pozna, da je to tu bila že moja tretja zaporedna tekma," je bila po tekmi zadovoljna Kranjskogorčanka Hrovatova.

Šteharnik, glavni trener slovenske ženske ekipe za tehnične discipline, je imel razlog za zadovoljstvo in ni varčeval s pohvalo mlade tekmovalke, z zelo visokim pragom bolečine.

'99 odstotkov jih ne bi obulo smučarskega čevlja'
"Meti lahko samo čestitam, prepričan sem, da 99 odstotkov ljudi oziroma tekmovalk sploh ne bi obula smučarskega čevlja s takšnimi bolečinami," je dejal. "Opravila je minimalno treningov, drži pa visok nivo, tako da si sploh ne znam predstavljati, kaj bi bilo, če bi jih opravila. Veleslalom je v redu smučala šele 10. decembra. Res je zelo, zelo pohvalno. Na ekstremno težkih progah je spredaj, je zelo hitra, je pa treba samo še malo urediti določene zadeve. Upam le, da bo z gležnjem vse v redu in da bo lahko nemoteno trenirala," je še pristavil Šteharnik.

Hrovatova je bila edina slovenska predstavnica v finalu. Bucikovi, ki se še ni dobro ujela na novi opremi, ni veliko zmanjkalo do finala. Postavila je 34. čas, od druge pa jo je ločilo 34 stotink sekunde. Dvornikova, ki je nastopila na svoji četrti veleslalomski tekmi svetovnega pokala in prvič na temu prizorišču, je zasedla 44. mesto.

Dvornikova se je zelo dobro izkazala, Bucikova tvegala premalo
"Neja Dvornik je bila prvič na smučišču in se zelo dobro izkazala, tako da sem zelo zadovoljen. Ana Bucik je bila blizu, a je premalo tvegala v strmini in zadnjem delu," pa je slovenski trener dejal o nastopu preostalih dveh Slovenk. Alpske smučarke, ki nastopajo v tehničnih disciplinah imajo zdaj nekaj premora, nakar se bodo preselile v Maribor, ki bo gostil veleslalom in slalom za 55. Zlato lisico.

Karavana sicer ostaja v italijanskih Dolomitih. Specialistke za hitre discipline po odpovedi tekem v St. Antonu, kjer so bili v zadnjih dnevih priča snežnemu armagedonu, čaka v Cortini d'Ampezzo trojni tekmovalni spored, smukaški preizkušnji na olimpijski progi delle Tofane v petek in soboto ter superveleslalom za konec tedna v Dolomitih. Na vseh treh bo nastopila v tej zimi znova izjemna povratnica po poškodbi Ilka Štuhec, ki se je po St. Antonu odpravila v Italijo, kjer pili formo za nove izzive.

Veleslalom (Ž), Kronplatz, končni vrstni red:

1. M. Shiffrin (ZDA) 2:04,75 sekunde
2. T. Worley (FRA) 2:05,96
3. M. Bassino (ITA) 2:06,32
4. P. Vlhova (SVK) 2:06,81
5. V. Rebensburg (NEM) 2:07,06
6. F. Brignone (ITA) 2:07,11
7. M. Hrovat (SLO) 2:07,20
8. R. Haaser (AVT) 2:07,72
9. W. Holdener (ŠVI) 2:08,15
10. F. Hansdotter (ŠVE) 2:08,35
...

- 1. vožnja, vrstni red:
1. M. Shiffrin (ZDA) 1:01,95
2. T. Worley (FRA) +1,39
3. P. Vlhova (SVK) 1,42
4. M. Bassino (ITA) 1,47
5. R. Mowinckel (NOR) 1,50
6. F. Brignone (ITA) 1,61
7. V. Rebensburg (NEM) 1,70
8. R. Haaser (AVT) 2,00
9. M. Hrovat (SLO) 2,11
10. S. Hector (ŠVE) 2,33
...

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zjolah
15. 01. 2019 21.00
+2
Za vse je krivo vostvo SZS starci(vecina nesposobni politiki) ki nimajo veze o smucanju so kot pijevke vse posod kjer je denar. Zakaj je Tina uspela ko je zapustila to gnilobo od SZS. pol se se pa hvalijo.
ehjaehja
15. 01. 2019 20.34
+2
bravo naša in bravo Mika!!!
RupniK
15. 01. 2019 18.40
+3
To mi deli, miška mala!
uporabnica1
15. 01. 2019 18.39
+11
Če bi Massi treniral Meto ali pa Žana, bi bila na vsaki tekmi na stopničkah, pa sta že zdaj brez njega vrhunska :D
ooResnicA
15. 01. 2019 17.37
+4
..iz tote še bo nekaj čuj ....
endva
15. 01. 2019 17.32
-11
Je smučanje sploh šport?
weber1
15. 01. 2019 19.02
+4
Je šport.. Če si dober si pa tudi dobro plačan...
edvinedvin
15. 01. 2019 16.55
+17
pri nas je problem korupcija. Pri nas lahko smucajo otroci bogatih staršev kateri dajo kaj v žep, talentiran pa čakajo v vrsti. Poznam stvari zelo dobro.
Haralmaan
15. 01. 2019 17.26
+9
Ne vem če je ravno korupcija... Mogoče, če ti verjamem da se na to spoznaš. Mislim, da se gre pač bolj za to, da je to drag šport in si ga seveda vsi (na žalost) ne morejo/mo privoščiti. Seveda lahko da imaš ti bolj prav
edvinedvin
15. 01. 2019 17.57
+11
Spoštovani Haralmaan,! v našem ekipnem smučanju vlada kaus, povem samo lahko, da so naši smučarji v Wengnu na evropskem pokalu v superveleslalumu imeli pri -14C obešene zmržene sendviče v vrečkah na drevesih in imeli namestitev trije v eni sobici, katastrofa dotal brez zasebnosti. Madžari , tekmovalci, ko jih sploh nikjer ni v svet. pokalu, so spali v hotelu 4* z zatjrkom, večerjo, velnesom fitnesom in sauno in imeli nosače za smuči do štarta. Potem pa se vprašamo kako do rezultata, zaradi ne moralnih razmer so se Tina Maze in Ilka Stuhec umaknili iz ekipe in zašle na samostojno pot. Boljše da nevete kaj se vse dogaja. Lp.
DAEMONIUM
15. 01. 2019 18.28
+1
Saj ni nujno da so bogati skorumpirani. Dejstvo pa je da smucarija stane in si povprecni starsi ne morejo privosciti da bi se otrok, ce tudi je nadpovprecno nadarjen, ukvarjal s tem sportom. Seveda, bi bilo drugace, ce denarja ne bi metali skozi okno na drugih podrocjih in bi drzava raje usmerila denar med nadarjene otroke!
weber1
15. 01. 2019 15.57
+11
Pri moških Žan Kranjec, pri ženskah Meta Hrovat.... Hvala bogu, da sta vsaj dva... Vse ostalo nagnat domov in dati priložnost novim.....
weber1
15. 01. 2019 15.58
+10
Pozabil sem na Ilko...ona je itak zakon....
ggargamell
15. 01. 2019 16.43
+8
ja samo ilka ni uspeh slovenske smučarske zveze ker so bili njeni rezultati veliko slabši preden je stopila na samostojno pot ... enako velja za tino
uporabnica1
15. 01. 2019 18.38
+3
uporabnica1
15. 01. 2019 15.37
+13
Meta je lahko vzor vsem tistim, ki obupajo ze na zacetku in iscejo izgovore. Kljub bolečinam v gležnju, je smučala odlično in dosegla 4. čas druge vožnje ter končno 7. mesto
blazter
15. 01. 2019 15.03
+9