Zimski športi

Ilka Štuhec: Mislim, da bo treba čarati!

Maribor, 15. 04. 2020 13.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Matic Flajšman
Komentarji
13

Smučarska sezona 2020/21 bo nekaj posebnega za dvakratno svetovno prvakinjo v smuku Ilko Štuhec, ki bo tudi v prihodnje skušala ubraniti naziv najboljše na svetu. Glede na trenutno situacijo pa bo morala pred tekmami v Cortini opraviti še z nič koliko 'koronaizzivi'. Več o izzivih, s katerimi se srečuje ta hip, pa v športnem delu oddaje 24UR.

Alpski smučarji bi, če ne bi dogajanja po svetu ohromil koronavirus, smučali. Garali na intenzivnih treningih, testirali opremo za novo tekmovalno leto. Dvakratna svetovna prvakinja v smuku Ilka Štuhec, če bi se lahko ravnala po prvotnem načrtu, v italijanski Santi Caterini, kjer je švicarski opremljevalec Stoeckli že rezerviral proge. A program priprav je padel v vodo, v ekipi Mariborčanke so reagirali, namesto smučarskih kilometrov zdaj nabira moč in kondicijo. "To je sicer zelo nenavadno, zdaj je namreč čas, ko je treba narediti kar največ smučarskih kilometrov. Zdaj je na vrsti nabiranje kondicije. To, kar lahko naredim doma, saj sicer kondicijske treninge opravljam v Ljubljani," je za 24ur.com uvodoma povedala najboljša smukačica svetovnega pokala v sezoni 2016/17.

Ilka Štuhec ta hip težko napove, kdaj bo lahko znova stopila na sneg, saj je omejitev ogromno. Zdi se, da jih bodo za vrhunske športnike najhitreje odpravili v Avstriji in Švici.
Ilka Štuhec ta hip težko napove, kdaj bo lahko znova stopila na sneg, saj je omejitev ogromno. Zdi se, da jih bodo za vrhunske športnike najhitreje odpravili v Avstriji in Švici. FOTO: AP

Zdaj je pač obdobje, ki je tako zanjo kot za člane njene ekipe polno izzivov. Ne le na področju kondicijskih priprav, ampak tudi, kako načrtovati prihodnost, kako se pripraviti na prve treninge, kaj je izvedljivo, saj je omejitev ogromno in že zdaj je jasno, da bo težko v enakovrednem položaju z avstrijskimi in švicarskimi tekmicami, kjer je moč pričakovati, da bodo ledenike za tekmovalno smučarijo odprli zelo kmalu. "Strogost zakonov je brez dvoma od države do države različna. Veliko govorim s smučarskimi prijateljicami in že iz pogovora razumeš, da ti je marsikaj onemogočeno. V Italiji lahko gredo denimo na tek, jaz lahko tečem, kolesarim. Torej se rekreiram, saj je športno treniranje prepovedano. V Združenih državah Amerike ali pa Kanadi je pa situacija spet drugačna. Imajo relativno proste roke," se je omejitev, ki vladajo trenutno, dotaknila Ilka Štuhec in dodala: "Mislim, da bomo morali čarati. Bojim se, da bodo glede na trenutno situacijo proračuni za prihodnjo sezono nižji, to pomeni, da bom v prihodnje za nemoteno delo ekipe še več vlagala sama." 

Trener Švicar, serviser Slovenec, ki živi v tujini

Že priprave v Italiji takoj po prekinitvi sezone bi bile za ekipo velika težava. Švicarski trener Stefan Abplanalp namreč ne bi mogel v Italijo, na drugi strani bi Ilka s slovenskim delom ekipe lahko prišla na teren. Tako so se priprave na novo sezono začele v Sloveniji, na Arehu, po petih dneh snežnih treningov pa je bilo vsega skupaj konec. Kako bo v prihodnje, ne vedo, saj vladajo od države do države različne omejitve. "Ne sanja se mi, kako bo. Dejstvo je, da v Sloveniji nimamo ledenikov in vseh drugih možnosti, ki bi nam omogočale, da poleti in jeseni lahko treniramo. Snega se ne da pričarati. Ne vemo, kdaj bo, kje bo, dejansko pa bo treba stopiti na smuči. Trenutno se pogovarjamo o mesecu avgustu," je dodala tekmovalka, ki bo v novi sezoni branila naslov svetovne prvakinje v smuku.

Stefan Abplanalp je minulo sezono glavnino priprav na novo tekmovalno leto, s svetovno prvakinjo v smuku, opravil v švicarskem Saas Feeju.
Stefan Abplanalp je minulo sezono glavnino priprav na novo tekmovalno leto, s svetovno prvakinjo v smuku, opravil v švicarskem Saas Feeju. FOTO: Damjan Žibert

Veseli jo predvsem dejstvo, da se lahko zdrava pripravlja na naslednje podvige na športni poti, kar pomeni, da bo lahko po dolgih letih znova maksimalno oddelala priprave, če bo to le mogoče. A brez dvoma bo vse drugače, izzivov se bo treba lotiti na drugačen način kot zadnjih nekaj tekmovalnih sezon, o čemer je pripovedovala tudi na zadnji spletni okrogli mizi, ki jo je pripravil Zavod za športno pravo Sport Lex. A ne bo osamljena. Po koncu koronakrize namreč vse vrhunske športnike in vsako športno organizacijo čaka izjemno zahtevna 'rehabilitacija'.

Več o izzivih, s katerimi se srečuje ta hip, pa v športnem delu oddaje 24UR.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

34Schwantz
16. 04. 2020 13.32
+1
Gre za strah in lakoto. Lakote ni več toliko, strah poškodbe pa vedno večji. Vse je v glavi.
RUBEŽ
16. 04. 2020 13.22
+0
Ilki vsi čarodeji sveta več ne bodo pomagali, PENZIJA.
pomlad14
15. 04. 2020 17.23
+11
Mislim, da bo treba oditi, ne čarati. Ni čarodeja več, ki bi odčaral njeno zanič smučarijo.
pravisprehajalec
15. 04. 2020 16.45
+14
ilka, trebušnjake se da delati tudi doma....
PejtGaPogledatBrane
15. 04. 2020 16.08
-6
pravisprehajalec
15. 04. 2020 16.46
-4
Kako se razkriješ? Ravno s to besedo, saj je avtohtona slovenska tudi v Martinu Krpanu, Cesarica.
Evidence2000
15. 04. 2020 15.47
+11
gotofa si sa smučanjem raj pejt golf špilat zj lahko
nobody1312
15. 04. 2020 15.34
+8
Pridi k meni ti bom trik pokazal v pojstli
awontuwej
15. 04. 2020 15.04
+23
Ilka, odlična si bila, ampak verjetno je tvoj čas minil...
JosipBrozDrugi
15. 04. 2020 14.59
+23
Ilka, nehaj tekmovati in začni živeti tako, kot želiš (brez zdravju škodljivih treningov, ki pohabljajo tekmovalce in proizvajajo kriple).
Andrej Volaj
15. 04. 2020 14.31
+14
čarovnic je precej, tko da ne bo problema 😄
šoferkabusa
15. 04. 2020 14.28
+9
A noseča pa še ni?
Mitja Skok 1
15. 04. 2020 14.27
+19
Ročno spustit