Zimski športi

Ilka Štuhec po zmagi 'prišla na okus': To je šele začetek!

Val Gardena, 18. 12. 2018 16.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ilka Štuhec se je že na svojem petem startu po poškodbi levega kolena z zmago vrnila na stopničke svetovnega pokala alpskih smučark. Na startu smuka v Val Gardeni so bile vse stvari na svojem mestu, od opreme do počutja, in v svetovnem pokalu se je po 15. marcu 2017 ter pretečenih 643 dneh znova zavihtela na najvišjo stopničko zmagovalnega odra.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Vrnitev šampionke
    01:23
    Iz 24UR: Vrnitev šampionke
  • Ilka Štuhec po zmagi v Val Gardeni
    01:56
    Ilka Štuhec po zmagi v Val Gardeni
Ilka na zmagovalnem odru v Val gardeni.
Ilka na zmagovalnem odru v Val gardeni. FOTO: AP
"Ne vem, nimam besed. V bistvu res ne vem, kaj naj rečem. Vesela sem, zelo. Pot nazaj je bila zelo dolga. Sezona se je začela relativno v redu. Hotela sem malo več in končno se je poklopilo," je takoj po tekmi dejala Ilka Štuhec, ki se je z osmimi zmagami v svetovnem pokalu izenačila z Bojanom Križajem, za eno zmago je izboljšala dosežek Mateje Svet.
Štuhčeva je Sloveniji priborila 81. zmago v svetovnem pokalu, upoštevajoč vse dosežke slovenskih smučarjev in smučark v zgodovini.
Več od Bojana Križaja in Štuhčeve jih ima od Slovencev in Slovenk v svetovnem pokalu le Tina Maze (26). Ime slovenske smukaške šampionke bo za vedno ostalo vpisano v zgodovino proge Saslong, saj je Ilka Štuhec prva ženska, ki je slavila na tej legendarni moški progi v italijanskih Dolomitih. Slovenska smukačica je šele šesta zmagovalka ženskih tekem v Val Gardeni, prva po preizkušnjah, ki so bile pred letošnjo na sporedu v daljnih letih 1975 in 1970. Val Gardena, ki po 43 letih gosti tekmo ženskega svetovnega pokala, je novo prizorišče zmag najboljše slovenske smučarke, ki je tako dosegla najboljšo slovensko smučarsko uvrstitev v novi sezoni. S srečno štartno številko 13 je na progi Saslong vodila od začetka do konca in z najboljšim časom tekme suvereno na prvem mestu ostala vse do konca. Drugo mesto je osvojila Italijanka Nicol Delago, tretje pa Avstrijka Ramona Siebenhofer. To je bila peta zmaga Ilke Štuhec na smukih za svetovni pokal, kar je največ med Slovenci, in skupno osma v vseh disciplinah.

Veselje po prvi zmagi v sezoni.
Veselje po prvi zmagi v sezoni. FOTO: AP
Kljub temu, da je bila najhitrejša, pa je prepričana, da ima v svoji vožnji še rezerve: "Še so bili deli, ki bi morali biti še bolj popolni. Še je prostora za napredek, jasno. A tokrat je bilo vse drugo dovolj hitro in je zadostovalo za zmago." "Na progi sem imela občutek, da gre še nekoliko hitreje kot na treningih. Nekaj so vsekakor smuči. Vem, da je brezpredmetno za trening dati gor popolno namazane smuči, poleg tega na treningu vozim v trening dresu, ki je nekoliko raztegnjen, malo raztrgan, skratka ni optimalen. Za tekmo pa so vse stvari na mestu in se poženem na vso moč," je trike, kako pretentati konkurenco, razkrila Mariborčanka.
Z zmagovito vrnitvijo 28-letnice iz Maribora ima Slovenijo znova kandidatko za mali kristalni globus, ki ga bodo ob koncu sezone svetovnega pokala v Soldeuu podelili najuspešnejši tekmovalki v seštevku točk vseh devetih smukov.
"Sama sem načrtovala, da se bo po vrnitvi vse nadaljevalo tam, kjer se je končalo v predlanski sezoni. Ampak roko na srce je to nemogoče. Ravno tako vsi trenirajo, izgubi se tekmovalni ritem, občutek. Zdaj sem si rekla, da je dovolj obremenjevanja in sem preprosto šla smučat in se zabavat. Počutila sem se zelo dobro že vse dni v Val Gardeni in na koncu je sledil tudi ta rezultat, ki sem ga seveda izjemno vesela. A to nikakor ni konec, jutri sledi že nova tekma, na katero se moramo znova dobro pripraviti," se je že ozrla na sredin superveleslalom. "Na začetku sem malo s spoštovanjem gledala na progo, ni mi bilo čisto vseeno. Je bila nova, nekaj čisto novega, treba si je bilo vse pogledati. Že med prvim treningom sem videla, da je v bistvu zelo v redu, da ni nič groznega in da se da napadati in smučati. Vsako vožnjo sem nato poskušala popraviti dele, ki niso bili idealni, tudi danes zjutraj. Linija je bila že čisto super, morala sem ponekod samo še bolj tekmovati. In na tekmi mi je to, kot kaže, uspelo," se je na prvo zmago po vrnitvi v karavano ozrla Štuhčeva.

Po zmagi v smuku se je Ilki in njeni ekipi odvalil velik kamen iz srca.
Po zmagi v smuku se je Ilki in njeni ekipi odvalil velik kamen iz srca. FOTO: AP
Kot je dejala, je bila ta tekma "samostojna zgodba in poglavje zase" v tej sezoni.
Nov vrhunski rezultat Ilke Štuhec v svetovnem pokalu je pozdravila slovenska tvitosfera. Štuhčevi je tako čestital predsednik republike Borut Pahor, ki je spomnil na obljubo, da ji pred eno od tekem skupaj z mamo Darjo Črnko pripravi smuči.

"Na prejšnjih dveh smukih v Lake Louisu in na superveleslalomih sem si zastavila zelo visoke cilje, ki so bili, glede na to, kako dolgo nisem tekmovala, mogoče malo nerealni. Ni mi bilo vseeno in sem se obremenjevala. Tu sem si rekla, da tako ne bo šlo, da to že poznam, da moram ta nahrbtnik odložiti in preprosto smučati," je dejala Štuhčeva, ki je sezono odprla s 6. in 14. mestom na smukih v Lake Louisu, ter 10. in 14. mestom na superveleslalomih v Lake Louisu in St. Moritzu. O čem, je razmišljala, ko je stala na odru za zmagovalke? "Na zadnje leto, dve, kako se je odvijalo, kaj sem dala skozi. Da je čudovito spet super smučati in stati na najvišji stopnički."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Desnica boli
19. 12. 2018 20.01
+4
Štuhčevi je tako čestital predsednik republike Borut Pahor, ki je spomnil na obljubo, da ji pred eno od tekem skupaj z mamo Darjo Črnko pripravi smuči..... Borut, prosim lepo, ne dotikaj se smuči, da ne bo šlo še to v maloro. ... Slikaj se z njo in pojdi nazaj twitat.
brezcasni
19. 12. 2018 12.21
+8
tako delajo in govorijo šampioni.....bravo Ilka užitek jezopet sedet pred TV in spremljat smučanje.....
KrTakoNeki
19. 12. 2018 09.24
+16
ČESTITKE!!!...pa ne ravno zaradi prvega mesta, seveda nam je to najlepše darilo, ampak za vso dobro voljo, ki jo seješ, kjerkoli se pojaviš......Tini definitivno kapo dol za vse, kar nam je dala...ampak njeni javni nastopi so bili pa vedno katastrofalni, brez energije, al je zmagala ali padla...Ilka pa kar žari, pozitiva kar seva na vse okoli, iskreno se veseli uspeha, iskreno prizna napako, ko je to potrebno...vsaka ji čast, res en sonček za dobro voljo...
Apostol1
19. 12. 2018 12.44
+5
KrtTakoNeki.....Tudi jaz ji čestitam od srca in želim ji ,da ne bi bila nikoli več poškodovana in tako naprej. Kar se se pa sejanja dobre volje je pa si pa daleč proč razen ,če ti je pri srcu patetika in izumetničenost , ki jo Ilka premore zvrhano mero. Zame je Ilka s svojo patetiko bliže antipatičnosti kot pa simpatičnosti , seveda normalno ,da ji zaradi tega nimam kaj zameriti le na jetra mi gre njeno obnašanje in zame bo Tina Maze v primerjavi Z Ilko za vedno številka 1 v javnih nastopih to pa zato ,ker se ni nikoli sprenevedala , Ilka se pa prav neuspešno pri sprenevedanju trudi. In še enkrat naj ponovim še veliko uspehov in zdravja ji želim.
Julij Cezar
19. 12. 2018 08.53
+18
Bravo Ilka , luštna , preprosta nasmejana. Želim ti še velikoo takšnih uspehov :)))))
asdfghjklč
18. 12. 2018 22.58
+20
Bravo, ilka. Sem si v službi kar tv prižgal pa gledal. Direktorju nekaj ni pasalo, pa sem ga vprašal, če bo zaradi teh dveh minut firma propadla? In je šel mimo, kot da se niti videla nisva. :)
igyyp
18. 12. 2018 20.48
+28
Čestitke Ilka, ni kaj. Vsaj nekdo, ki nam kakšen dan za slovenski šport polepša. Drži se.
srebrnibreg
18. 12. 2018 20.34
+24
Čestitke Ilka in tudi njeni ekipi. Trud in garanje se vedno poplača. Samo tako hrabro naprej.
kajpavzdevek
18. 12. 2018 19.54
+16
Bravo štajerka. Zdaj pa dalje da prehitiš Tino. Ampak ostani taki zajebant in ne zvišana kot Tina
BVM
18. 12. 2018 20.07
+24
Vsekakor imaš pravico do komentarja in svojega osebnega mnenja. Le to, da si Tino omenil kot zvišano, me je zmotilo, zelo. Zato sem ti stisnil črtico! Pa še to... vsi ki vidijo Tino kot zvišano, "pokvarjeno", izkoriščevalsko, nesramno... povem le eno. Nimajo pojma o športu!!! Kaj imajo ti za povedat o sebi? Kaj so dosegli? Morda le rekord - od naslanjača, do hladilnika! In se ne spuščam v komentarje, sploh!!!!!!
HerrFlick
19. 12. 2018 07.07
+11
tino poznam osebno in je zelo prijetna oseba...samo zato ker je velika šampionka še ne pomeni da je vzvišena...samo nevoščljivi ste ji vsi ker je v svojem življenju toliko dosegla, vi pa kot pravi kolega samo rekord od naslanjača do hladilnika
Apostol1
19. 12. 2018 12.49
+3
MaršNaDrino.....Tine jaz ne poznam osebno ,imel sem jo pa rad ravno zaradi njene iskrenosti , če je bila slabe volje ni skrij vala ravno tako pa ne vesela ali po domače besa. Ilka mi pa deluje sila neiskreno izumetničeno in patetično, čeprav kot sem že napisal ji želim vse naj naj ampak Tina bo za vedno v mojem srcu številka 1 ➕➕➕➕➕👍
Frane Šajn
18. 12. 2018 19.52
+19
Ilka potrditev je na dlani , sedaj pa približno v tem tempu naprej. Drži stik z vrhom in mi bomo tudi zadovoljni s tabo vred. Zate vedno držim pesti!
ButaleLand
18. 12. 2018 19.02
+29
krneki_123
18. 12. 2018 18.51
+47
Lahko ji samo čestitam in zaželim veliko uspehov še v bodoče. Brez poškodb do konca kariere, je že dovolj dala skozi.
nightifly
18. 12. 2018 19.38
+14
Tako je , samo brez poskodb ,sem preprican ,da bo nizala zmage. Ima ves talen ,da to doseze .
Norbert
18. 12. 2018 18.42
+26
To je to.. BRAVO Ilka - naša pogumna štajerka! Samo tako naprej in brez poškodb...
kolbek460
18. 12. 2018 18.19
+31
Pa toti Maribor ima prave pebe in dekline ,,Ilka daj gasa ,,bravo !!!!!!
kitzbill
18. 12. 2018 18.09
+7
o tej ,lepotički, se ne sme imet osebnega mnenja o njeni ,lepoti, ,ker si takoj kenslan, govorim o prejšnji objavi, za danes pa SUPER
big_foot
18. 12. 2018 18.43
+13
Kaj... odvisno s čem primerjaš. Je pa izredno simpatična ter pozitivna in to je veliko več vredno.
FAUSTOS1
18. 12. 2018 18.02
+14
vrhunsko in zasluženo z mnogo truda a le tako se dosežejo rezultati-čestitke
Castrum
18. 12. 2018 17.52
+30
Ko v sebi čutiš zmagovalno mentaliteto in ko vse to nadgradiš z garanjem , potem ni dileme - uspeh je zagotovljen! To vedo vsi : Ilka, Tina, Luka, Goran, Jan, Jure, Josip, Anže, Peter, Franci, Primož, ....( iskreno se opravičujem vsem tistim, ki jih nisem navedel ampak vsi vemo da ste zraven!!!!)......To je slovenski gen, ki ga je potrebno ceniti, spoštovati in biti na njega ponosni!
Kollerik
18. 12. 2018 19.55
-13
svojega janšo si pozabil.... aja, "slovenski" gen je problem....
tim38
18. 12. 2018 17.36
-28
za vekava je ku dž
Uporabnik1385495
18. 12. 2018 17.34
+12
Pisec clanka pa...Slovenscina je zelo lep jezik.Na koga ali kaj je prisla Ilka?????Na okus????Pa kaksen stavek je sploh to?
Uporabnik1385495
18. 12. 2018 17.31
+25
Ilka....hvala!Srecno!
diebaumeister
18. 12. 2018 17.30
+36
Bravo Ilka, :)