Zimski športi

Štuhčeva trenira s Kanadčankami in Švicarkami, Shifrrinova presegla Tino Maze

Val Gardena, 11. 12. 2018 12.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ilka Štuhec se po St. Moritzu z velikim pričakovanjem ozira proti naslednji postaji svetovnega pokala alpskih smučark. Sezona se bo za tekmovalke v hitrih disciplinah nadaljevala 18. in 19. decembra, ko bosta v Val Gardeni prvič po letu 1975 na sporedu ženski tekmi za svetovni pokal. Štuhčeva se bo pripravljala s Kanadčankami in Švicarkami.

Ilka Štuhec (na fotografiji) med enim od nastopov v St. Moritzu.
Ilka Štuhec (na fotografiji) med enim od nastopov v St. Moritzu. FOTO: AP

Minuli konec tedna je Ilka Štuhec nastopila na superveleslalomu in paralelnem slalomu v St. Moritzu. V ospredju je bil nastop na superveleslalomu, kjer je na izjemno zahtevni postavitvi Štuhčeva osvojila končno 14. mesto. Mednarodna smučarska zveza (Fis) bo odpovedani tekmi iz Val d'Isera nadomestila v italijanski Val Gardeni, kjer so dekleta v svetovnem pokalu nazadnje tekmovala leta 1975. Vodja ekipe Darja Črnko pravi, da je izbira lokacije presenetljiva in hkrati zanimiva.

Na prizorišču v St. Moritzu, kjer je v šampionski sezoni osvojila naslov svetovne prvakinje v smuku, je Štuhčeva nadaljevala povratek med elito alpskega smučanja. V tehnično izjemno zahtevni postavitvi, ki je delala preglavice večini tekmovalk, je na koncu dosegla 14. čas.

Enostavno preveč napak
"Vsaka napaka je stala ogromno časa in teh napak je bilo enostavno preveč," je po tekmi razmišljala Štuhčeva, ki je tekmovalni ritem popestrila tudi z nastopom v kvalifikacijah za nedeljsko tekmo paralelnega slaloma. V Val Gardeni se bodo 18. decembra tekmovalke pomerile v smuku, dan kasneje pa v superveleslalomu. Uradni trening pred tekmami je na sporedu 17. decembra. Štuhčeva bo do takrat s svojo ekipo trenirala na Južnem Tirolskem, kamor se je ekipa preselila iz St. Moritza.

Ilka Štuhec.
Ilka Štuhec. FOTO: David Stropnik

"Imeli bomo dan ali dva odmora, nato pa sledi trening skupaj s kanadsko in švicarsko reprezentanco v hitrih disciplinah," je povedala vodja ekipe Darja Črnko. V pogovoru se je dotaknila tudi prestavljenih tekem: "Odločitev Mednarodne smučarske organizacije, da odpovedani tekmi prestavi v Val Gardeno, je vse zelo presenetila, nihče tega ni pričakoval. Pričakovali smo, da bodo tekme nekje v Avstriji. Je pa res, da je smuk in superveleslalom težko umestiti, saj je potreben še dan za trening smuka, kar pomeni skupno tri dni, kar obenem predstavlja tudi logistični zalogaj glede namestitev vseh ekip in podobno."

Darja Črnko: Situacija za vse čisto enaka 
Tekmi v Val Gardeni sta težko pričakovani tudi zaradi kar precejšnje časovne distance, ko to prizorišče, kjer sicer redno tekmujejo moški, ni gostilo ženskega dela smučarske karavane. Črnkova meni, da bo za vse tekmovalke novo prizorišče zelo zanimivo.

"Situacija je za vse čisto enaka, nobena tekmovalka tukaj še ni nastopala v svetovnem pokalu. V bistvu je zelo dobro, da bomo odpovedani tekmi iz Val d'Isera nadomestili v doglednem času," dodaja vodja ekipe.

Brez nastopov v Courchevelu
Z novim terminom tekem v hitrih disciplinah so jo organizatorji nekoliko zagodli tekmovalkam, ki tekmujejo tako v hitrih kot tudi tehničnih disciplinah. Preizkušnji v veleslalomu in slalomu sta namreč v francoskem Courchevelu na sporedu že 21. in 22. decembra.

Ameriška zvezdnica Shiffrinova (na fotografiji) med prebijanjem do zmage na zadnji preizkušnji v paralelnem veleslalomu v St. Moritzu.
Ameriška zvezdnica Shiffrinova (na fotografiji) med prebijanjem do zmage na zadnji preizkušnji v paralelnem veleslalomu v St. Moritzu. FOTO: AP

"Odločili smo se, da zaradi zahtevnega urnika v Courchevel ne gremo," pravi Darja Črnko. Po tekmah v Italiji se bo torej ekipa odločila, ali se bo podala naprej na trening na katerega od ledenikov v bližini ali pa se bo po več kot mesecu dni vrnila v Slovenijo. Po tekmah v Val Gardeni specialistke v hitrih disciplinah čaka manjši premor, saj bosta smuk in superveleslalom naslednjič na sporedu v avstrijskem St. Antonu januarja 2019.

Shiffrinova že izboljšala enega od rekordov Tine Maze
Mikaela Shiffrin se je zelo podjetno lotila nove sezone svetovnega pokala alpskih smučark. Američanka je na devetih tekmah zbrala 689 točk za prepričljivo vodstvo na vrhu lestvice seštevka svetovnega pokala. Pri zbiranju točk je celo podjetnejša od Tine Maze v sezoni njenih rekordov. Shiffrinova je tako že poskrbela za nov statistični mejnik. Najuspešnejša slovenska alpska smučarka je v sezoni 2012/13, ki jo je končala na vrhu z velikim kristalnim globusom in rekordnim seštevkom 2414 točk, na uvodnih devetih tekmah zbrala 577 točk. Mazejeva je do konca rekordne sezone enajstkrat zmagala, slavila je v petih različnih disciplinah, veleslalomu, slalomu, smuku, superkombinaciji in superveleslalomu. Na koncu pa je bilo na njenem računu kar 24 uvrstitev na zmagovalni oder.

Mazejeva je v tej za slovenski in svetovni šport neverjetni sezoni poskrbela za kar nekaj mejnikov. Največ osvojenih stopničk v eni sezoni. Prejšnji rekord, ki ga je imel Hermann Maier, je izboljšala za dve uvrstitvi. Prejšnji ženski rekord (18), tega sta pred Mazejevo imeli Hanni Wenzel in Pernilla Wiberg, pa za šest uvrstitev. Mazejeva je v sezoni 2012/13 zbrala tudi največ uvrstitev v prvo peterico, 31, pred tem sta se že prej omenjeni "Herminator" in Wibergova ustavila pri številki 24.

Zanimiv je še en dosežek, največ osvojenih točk na uvodnih desetih tekmah, od novega načina točkovanja svetovnega pokala po zdaj veljavnem sistemu, ki so ga prvič uporabili v sezoni 1992/93. Ta statistični mejnik je že zamenjal lastnico. Mazejeva je tako simbolno lento morala predati triindvajsetletnici iz koloradskega Vaila. Mazejeva je v sezoni 2012/13 na prvih desetih tekmah zbrala 677 točk, pred Mazejevo je Katja Seizinger na uvodnih desetih tekmah sezone zbrala 643 točk. Že zdaj pa je možno z gotovostjo zatrditi, da je Shiffrinova že po uvodnih devetih tekmah presegla mejnik Črnjanke. Ima jih 689. Mazejeva je sicer v omenjeni sezoni rekordov v skupnem seštevku vodila od uvodne tekme naprej, kar je pred slovensko šampionko uspelo le še Bodeju Millerju.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lakala28
18. 12. 2018 15.47
Ilkaaaaa, yesssss!
rolexmonaco
11. 12. 2018 21.10
+3
dajte mi nekaj povedat? smučate, aveste sploh kaj to je, po komentarjih menim, da ste socialci z pivo v roki pred televizorjem in mobitelom. Dajte bit malo bolj okusni.
rekapaka
11. 12. 2018 14.13
+4
Rekordi so zato, da se izboljšajo. Shiffrinova je sigurno eden največjih talentov v zgodovini alpskega smučanja in če bo presegla našo Tino Maze, ne bo nobenemu neugodno razen jokici veeeee veeee
aveeeeeee
11. 12. 2018 14.15
-23
ceeeeeeel svet ve za rekorde tine maze hahahha ,ja v sanjah
Neprijatelj
11. 12. 2018 14.20
+3
Neprijatelj
11. 12. 2018 13.43
-8
Presegla, v čem...v goljufijah kapitala? Ste Slo medij ali xxx?
weber1
11. 12. 2018 14.15
+5
Daj razloži malo več o kakšnih goljufijah govoriš...!
Neprijatelj
11. 12. 2018 14.21
-2
aveeeeeee
11. 12. 2018 13.35
-11
zlata zoga k jo je osvojiu to je nestteorat bl odmevno kt pa celotna kariera mazejeeve.tok o pomembnosti
darkokontrabas
11. 12. 2018 14.48
+9
Neverjetno, kakšni zavidljivci smo slovenci!!
aveeeeeee
11. 12. 2018 15.00
-8
to je resnica kar sm napisala.usak let tist k prejme zlato zogo je svetovno gledano nestetokrat bl odmevno.
Viejo cabron
11. 12. 2018 18.47
+6
aveeeeeee dol mi visi odmevnost. Nekdo ima rad nogomet, drugi hockey, tretji smučanje,....Zame je odmevno samo tisto kar imam rad in ne podlegam nogometnemu razmišljanju ko govorimo športih.