Zimski športi

Itova zmagovalka zadnje tekme sezone, Slovenke brez stopničk

Lahti, 24. 03. 2023 18.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Japonka Yuki Ito (238,8 točke) je zmagovalka zadnje, 26. posamične tekme sezone svetovnega pokala smučarskih skakalk v finskem Lahtiju. Slovenke so na finalu ostale brez stopničk. Najboljša med njimi to zimo Ema Klinec (225,4), po prvi seriji četrta, je v finalu nazadovala na deseto mesto. Sezono je končala na visokem tretjem mestu.

Ema Klinec je sezono končala na tretjem mestu.
Ema Klinec je sezono končala na tretjem mestu. FOTO: AP

Na finalni tekmi najboljših 30 skakalk sezone je Nika Prevc (220,3 točke) v drugi seriji napredovala na 14. mesto, Nika Križnar (216,63) na 19., Maja Vtič (180) pa je zadnjo tekmo poolimpijske sezone končala na 28. mestu. Na zmagovalnem odru sta poleg Itove končali še Norvežanka Anna Odine Stroem (237,6) in vodilna po prvi seriji, Nemka Katharina Althaus (236,9).

Skupna zmagovalka sezone, Avstrijka Eva Pinkelnig (235,4) je bila danes četrta. Skupno je bila druga v sezoni Athaus, ki je za Pinkelnig zaostala za 165 točk, tretja najboljša skakalka sezone pa je bila Klinec s 381 točkami zaostanka za skupno zmagovalko. Od Slovenk je med najboljšo deseterico v sezoni končala le še nekdanja skupna zmagovalka Križnar, ki je bila to zimo skupno deveta.

Sezono je za skakalke poleg obeh turnej, silvestrske in norveške, ter svetovnega prvenstva v Planici zaznamovala tudi prva tekma skakalk na letalnici. V Vikersundu je zmagala Klinčeva, ki je z 226 metri dosegla tudi svetovni rekord za ženske.

Ema Klinec o končani sezoni: Izredno uspešna

"Sezona 2022/23 je končana, zame je bila izredno uspešna," je uvodoma po zadnji tekmi dejala Klinec.

"Čez celotno sezono sem bila zelo konstantna. Mogoče na začetku malce na slabši ravni na tekmah, a na treningih je bilo dobro in zelo sem vesela, da se je to pokazalo tudi rezultatsko. Vrhunec sezone zame je zagotovo medalja na domačem svetovnem prvenstvu, pa turneja raw air. Noro, svetovni rekord! In na koncu še tretje mesto v skupnem seštevku. Zelo lep temelj za naprej in se že veselim naslednje sezone," je za Smučarsko zvezo Slovenije dodala najboljša slovenska skakalka.

"Na Finskem se je zbralo 30 najboljših tekmovalk. Kljub temu, da smo bili v Lahtiju, kjer tekmovanje velikokrat kroji veter, je bilo danes vreme kar stabilno. Vseeno na koncu lahko rečem, da so tudi razmere naredile te rezultate, saj je začelo deževati. Emo smo imeli na zelo dobrem izhodišču, a je žal imela res težke razmere," pa je zadnjo tekmo ocenil selektor Zoran Zupančič.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.