Zimski športi

Je Hirscher zmagovalec Beaver Creeka?

Val d'Isere, 07. 12. 2018 18.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Matic Flajšman
Komentarji
0

Nemški alpski smučar Stefan Luitz, specialist za veleslalom, se na tekmah v kanadskem Beaver Creeku vselej dobro znajde. Minulo sezono je bil tretji, v letošnji se je zavihtel na najvišjo stopničko zmagovalnega odra. A ni nujno, da bo njegova zmaga obveljala.

Iz Bolsterlanga, v nemški pokrajini Allgäu, prihaja nemški specialist za veleslalom Stefan Luitz. Tekmovalec, ki je v vsem svojem sijaju zablestel, ko je na mesto glavnega trenerja nemške reprezentance prišel Avstrijec Mathias Berthold. V tehničnih disciplinah je naredil korak naprej, za hip ogrožal prvega nemškega smučarskega zvezdnika Felixa Neureutherja. V letošnji sezoni bi lahko postal tisti, za katerega bodo nemške zastave vihrale povsod, kjer se bo pojavil, saj je zmagal na uvodni veleslalomski preizkušnji svetovnega pokala v Beaver Creeku.

Potem, ko je bil minulo sezono v Kanadi tretji, se je v letošnji sezoni zavihtel na sam vrh, ugnal celo nepremagljivega Marcela Hirscherja. Ob selitvi v Val d'Iser, na Hirscherjev priljubljeni Face de Bellvarde pa je zmaga Nemca prišla pod povečevalo medijev. 26-letnik naj bi do nje prišel s pomočjo nedovoljenih sredstev, natančneje dodatnega kisika. Luitzovo vdihovanje kisika so razkrili italijanski in švicarski novinarji, dokaz za to pa naj bi predstavljala fotografija. Nemec naj bi med prvim in drugim tekom vdihoval kisik, kar je leta 2016 Mednarodna smučarska zveza (FIS) prepovedala, tako, da bi to pomenilo kršenje dopinških pravil.

Marcel Hirscher je v novo sezono stopil, kot novopečeni očka.
Marcel Hirscher je v novo sezono stopil, kot novopečeni očka. FOTO: Damjan Žibert

"Po končani tekmi v Beaver Creeku ni bilo pritožb na rezultate," so v izjavi za javnost zapisali pri FIS in dodali: "Primer smo že predali Svetovni protidopinški organizaciji (WADA), ki preiskuje ozadje. Njihova odločitev ostaja neznanka. Nemci bodo vsekakor na startu preizkušnje v Val d'Iseru."

Hirscher na najljubši progi
Zanimivo bo videti, kako se bosta na startu gledala Marcel Hirscher – morda celo zmagovalec uvodnega veleslaloma – in Luitz, ki je poskrbel, da je po dolgem času tekmovalec iz Annaberga morda priznati premoč nekomu od tekmecev, ko je govora o veleslalomu. A serijski zbiralec velikih kristalnih globusov prihaja na progo, ki jo ima najrajši. Leta 2009 je namreč prav na Face de Bellvardeu vknjižil prvo zmago svetovnega pokala, sicer pa bo to Hirscherjeva priložnost, da vknjiži 60. zmago svetovnega pokala. No, če je ni morda že dosegel v Beaver Creeku.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.