Zimski športi

Novoletna turneja prvič v zgodovini Američanki Digginsovi

Trento, 10. 01. 2021 13.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
J.K., STA
Komentarji
1

Ameriška smučarska tekačica Jessie Diggins je na zadnji tekmi novoletne turneje v Val di Fiemmeju zanesljivo obdržala rumeno majico in kot prva Neevropejka slavila v skupnem seštevku prestižnega Tour de Skija. Digginsova je bila na 10-kilometrski preizkušnji v prosti tehniki druga, z 9,2 sekunde naskoka je najtežjo preizkušnjo turneje dobila Švedinja Ebba Andersson. Tretja je bila Francozinja Delphine Claudel. V moški konkurenci je prestižna trofeja pripadla Rusu Aleksandru Boljšunovu.

Digginsova (z rumeno majico) je zanesljivo ubranila vodstvo v skupnem seštevku tudi na najzahtevnejši tekmi turneje.
Digginsova (z rumeno majico) je zanesljivo ubranila vodstvo v skupnem seštevku tudi na najzahtevnejši tekmi turneje. FOTO: AP

Najboljša slovenska tekačica Anamarija Lampič je po sobotnem razočaranju in izpadu v polfinalu sprinta z 28. mestom dosegla svoj najboljši rezultat na mitskem vzponu na Alpe Cermis. Lampičeva, branilka rdeče majice točkovnega seštevka z lanske novoletne turneje, je majico predala sobotni zmagovalki sprinta, Švedinji Linn Svahn. Jessie Diggins je v skupnem seštevku turneje za 1:24,8 minute ugnala Rusinjo Julijo Stupak, na stopničkah pa je z nastopi na Tour de Skiju končala še nedeljska zmagovalka Ebba Andersson.

Osrednji dogodek zadnje "etape" turneje je bil seveda peklenski vzpon na Alpe Cermis nad dolino Fiemme. Velika zmagovalka skupnega seštevka pa je na koncu zanesljivo postala Digginsova, ki je prva neevropska tekmovalka z zmago v tej seriji, prevzela pa je tudi vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala. Triindvajsetletna Anderssonova se je veselila prve zmage na tekmi za svetovni pokal v karieri sploh. Tretje mesto je osvojila Francozinja Delphine Claudel.

Lampičeva izpolnila cilj
V skupnem seštevku – na tekmi so manjkale Norvežanke, ki so na turneji prevladovale zadnjih deset let – se je zmage veselila izkušena 29-letna olimpijska prvakinja v ekipnem sprintu Digginsova pred v nedeljo četrtouvrščeno Rusinjo Stupakovo, ki bo čez dober teden praznovala 25. rojstni dan, in zmagovalko zaključne preizkušnje, Anderssonovo. Zadovoljna je lahko tudi Lampičeva, ki je v sprinterskem seštevku svetovnega pokala prevzela vodstvo. Na turneji je bila v uvodnem sprintu druga, četrto mesto je osvojila na razdalji in v petem poskusu dosegla najboljšo uvrstitev v tem tekmovanju ter se lahko mirno odpravi na sklepne priprave pred svetovnim prvenstvom v nordijskem smučanju, ki ga bo gostil nemški Oberstdorf.

Štiriindvajsetletna Lampičeva je bila v uvodu sklepne tekme v dobrem položaju in na sprintu na 2,5 km osvojila četrto mesto ter dodatnih osem bonus točk, kar je bil njen glavni cilj. Nato je po pričakovanjih popustila in se spopadla s strmino, kjer je naklon na posameznih delih smučišča celo večji od 26 odstotkov. Na koncu je z 28. mestom v skupnem seštevku turneje osvojila 15. mesto. V skupnem seštevku svetovnega pokala je zdaj osma.

Zadovoljnejša kot lani
"Danes sem še bolj vesela kot lani, ne glede na to, da sem lani dvakrat zmagala in zmagala v seštevku sprinta. Letos sem tretja v sprintu in 15. skupno, pokazala sem veliko boljše predstave na razdalji, in to me veseli! Pozitivno grem naprej. Turneja je bila nad mojimi pričakovanji," je bila dobre volje Lampičeva, ki je bila sicer v soboto razočarana nad devetim mestom v sprintu.

Glavni trener reprezentance Nejc Brodar je dodal: "Mislim, da moramo biti zadovoljni, predvsem s 15. mestom. Danes je Ani uspel vrhunski tek v klanec, čeprav vedno poudarja, da ji ta tek ne leži. Mislim, da bo v prihodnje lahko računala tudi na dobre teke v klanec. Prvi cilj, ubranitev rdeče majice, ni bil izpolnjen, a kljub vsemu je tretje mesto vrhunski rezultat. Ana je zraven in jaz sem zadovoljen."

V moški konkurenci zmaga pripadla Rusiji
Aleksander Boljšunov je po pričakovanjih zmagovalec novoletne turneje smučarjev tekačev. Sklepni vzpon na Alpe Cermis je sicer dobil njegov rojak Denis Spicov, Boljšunov pa je zaostal 13,3 sekunde. Rusko falango, med peterico so bili štirje, je s tretjim mestom in zaostankom 15,2 sekunde razbil Francoz Maurice Manificat.

Ne gre spregledati, da so zaradi pandemije covida-19 na tekmi manjkali Norvežani, ki napovedujejo, da se bodo na tekmovanja vrnili na svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu.

"Zame je velika čast, da sem že drugo leto zaporedoma zmagal na tej dirki. To je osem tekem v desetih dneh, bilo je težko, a je hitro minilo. Zelo vesel sem bil, da je Mednarodna smučarska zveza v teh razmerah tekmovanje v celoti izpeljala. Jaz pa sem seveda res vesel, da sem spet zmagal," je po teki dejal Boljšunov, ki je bil najboljši že lani.

Štiriindvajsetletni Boljšunov prepričljivo vodi tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala. Na turneji sta se za Boljšunovom na drugo in tretje mesto uvrstila Manificat in Spicov.


Koronavirus pasica november
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PoredniPubec
10. 01. 2021 18.29
+1
kje pa so norvežanke?so sploh tekmovale?