Zimski športi

Norveški zlati komplet: Johaugova in Roethe prvaka v skiatlonu, Čebaškova 36.

Seefeld, 23. 02. 2019 11.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Alenka Čebašek je na svetovnem prvenstvu v Seefeldu v smučarskem skiatlonu na 15 km, kjer je bila edina slovenska predstavnica, zasedla 36. mesto. Za zmagovalko Norvežanko Therese Johaug je zaostala štiri minute in 4,9 sekunde. Zlato in bron sta v norveške roke romala tudi pri moških, kjer je slavil Sjur Roethe.

Johaugova (na fotografiji) je zaradi dopinškega prekrška izpustila zadnje SP in tudi olimpijske igre.
Johaugova (na fotografiji) je zaradi dopinškega prekrška izpustila zadnje SP in tudi olimpijske igre. FOTO: AP

Za Thereso Johaug, ki je osvojila osmo zlato odličje na svetovnih prvenstvih, sta se na zmagovalnem odru zvrstili njena rojakinja Ingvild Flugstad Oestberg (+57,6) in Rusinja Natalija Neprjajeva (+58,7). Na startni listi je bila tudi Barbara Jezeršek, ki nastopa za Avstralijo, vendar ni nastopila, poroča STA. Alenka Čebašek je ves čas tekla okrog tridesetega mesta.

"Danes sem padla na realna tla in ugotovila, da forma po Tour de skiju ni več tista prava. Ni taka, kot je bila na začetku sezone. Danes sem se mučila. Škoda, ker sem imela super smuči, proga je bila super, vse je bilo super. Punce se niti niso tako pognale, a jaz sem imela v sebi blokado, enostavno preko tega ne zmorem in je, kar je," je bila razočarana Čebaškova, ki se ji tudi uvodni sprint ni razpletel po željah.

Šampionski povratek 'grešnice'
Tridesetletna Johaugova je napadla že kmalu po startu na 7,5 km v klasični tehniki in imela pred menjavo opreme na polovici proge že skoraj pol minute prednosti pred zasledovalkami. V prosti tehniki je nato razliko le še povečevala za končno najvišjo prednosti v disciplini na dosedanjih SP. Vodilna v svetovnem pokalu Oestbergova je bila skoraj minuto za njo v cilju, Rusinja Neprjajeva pa je srebro zgrešila le za 1,1 sekunde.

"Za mano je izjemen dan. Dve leti sem garala, da sem to dosegla. Moje prejšnje svetovno prvenstvo je že zelo oddaljeno, zato sem še bolj vesela, da sem uresničila svoje sanje," je povedala Johaugova.

Roethe poskrbel za novo norveško slavje
SP leta 2017 in lanske olimpijske igre je morala izpustiti, ker so ji naložili 18-mesečno kazen, ker je bila pozitivna na dopinškem testu jeseni 2016. V belo karavano se je vrnila v tej zimi in dobila vse tekme na razdaljah, na katerih je nastopila. Na SP je doslej poleg osmih zlatih odličij osvojila še srebro in dva brona. Norvežan Sjur Roethe je zmagal v skiatlonu na 30 km, drugi je bil Rus Aleksander Bolšunov, ki je zaostal za desetinko, tretji pa še en Norvežan Martin Johnsrud Sundby s sedmimi desetinkami zaostanka. Na startu ni bilo Slovencev. Tridesetletni Roethe si je v ciljnem sprintu priboril prvo posamično odličje na svetovnih prvenstvih; zlat je bil sicer že v štafeti na SP leta 2013, kjer je bil še tretji v skiatlonu.

Po teku na 15 km klasično se je nato v prostem slogu oblikovala vodilna skupina sedmih tekačev. Prvi je odpadel Britanec Andrew Musgrave, sledila sta mu Kanadčan Alex Harvey in Francoz Clement Parisse, kot zadnji pa vodilne trojice ni mogel več spremljati še Finec Iivo Niskanen, ki je v cilj prišel z 12,3 sekunde zaostanka. Bolšunov, ki je sicer vodil večino proge v prostem slogu, se je najdlje upiral Roetheju, vendar je imel Norvežan v zaključku več moči. Bolšunov je tako po treh srebrnih medaljah in bronu na lanskih olimpijskih igrah znova ostal brez zlata na velikem tekmovanju.

Povsem se je ponesrečil nastop vodilnemu v svetovnem pokalu Johannesu Klaebu, saj je norveški zvezdnik in zmagovalec sprinta na SP za več kot štiri minute in pol zaostal za Roethejem in s 30. mestom ostal daleč za najboljšimi. Norveška je v štirih končnih odločitvah v smučarskem teku v Seefeldu osvojila vsa štiri zlata odličja, skupaj že osem, po slavju te skandinavske države v obeh sprintih sta tekmi v menjavah slogov dobila Johaugova in Roethe.

Izidi, skiatlon za ženske na 15 km (po 7,5 km klasično in prosto):

1. Therese Johaug (Nor) 36:54,5 sekunde
2. Ingvild Flugstad Oestberg (Nor) + 57,6
3. Natalija Neprjajeva (Rus) 58,7
4. Astrid Uhrenholdt Jacobsen (Nor) 1:02,0
5. Frida Karlsson (Šve) 1:07,4
6. Charlotte Kalla (Šve) 1:13,3
7. Heidi Weng (Nor) 1:20,2
8. Krista Pärmäkoski (Fin) 1:33,7
9. Anastasija Sedova (Rus) 1:50,4
10. Rosie Brennan (ZDA) 2:01,8
...
36. Alenka Čebašek 4:04,9

Skiatlon, moški, 30 km (po 15 km klasično in prosto):

1. Sjur Roethe (Nor) 1:10:21,8 sekunde
2. Aleksander Bolšunov (Rus) + 0,1
3. Martin Johnsrud Sundby (Nor) 0,7
4. Iivo Niskanen (Fin) 12,3
5. Clement Parisse (Fra) 20,7
6. Alex Harvey (Kan) 58,9
7. Andrew Musgrave (VBr) 1:00,3
8. Adrien Backscheider (Fra) 1:03,6
9. Sergej Ustjugov (Rus) 1:09,4
10. Jens Burman (Šve) 1:12,8
... 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kaslc 1
23. 02. 2019 13.43
moraš imeti astmo pa si na vrhu
celjan2
23. 02. 2019 16.58
+1
če nisi talent, dober in natreniran, ti noben Ventolin in pa EPO ne pomaga do vrha. lahko si samo vodonosec v ekipi.