Zimski športi

Jure Košir: Zelo pomembno je, da smo Zlato lisico obdržali v Sloveniji

Kranjska Gora, 06. 01. 2024 13.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nastope najboljših alpskih smučark na svetu si je v prvi vožnji veleslaloma v ciljni areni poligona v Podkorenu v Kranjski Gori ogledal tudi nekdanji slovenski smučarski as Jure Košir. Bronasti olimpijec iz Lillehammerja meni, da je zelo pomembno, da je Zlata lisica ostala v Sloveniji.

"To je blazno pomembno, predvsem z dveh vidikov. Najprej gre za financiranje bodočih rodov slovenskega alpskega smučanja, za samo smučarsko zvezo je takšno tekmovanje velik vir dohodkov. Drugi vidik pa se nanaša na promocijo Slovenije kot alpske države in nenazadnje smučarske destinacije," je v izjavi za STA dejal Jure Košir.

Vremenske razmere z dežjem niso bile najbolj naklonjene športom na prostem, sončno vreme pa bi prineslo tudi večjo reklamo smučarskemu športu. "Kljub takšnim razmeram, kot so, je treba upoštevati zgodovino Zlate lisice. Če bi šlo teh 60 let kar v nič, bi bilo res škoda. V to tekmovanje je bilo predvsem v Mariboru v vseh teh letih vloženega ogromno truda. Ustvarila se je ena lepa tradicija, tako da sem vesel, da je tekma ostala," je še dodal.

Košir je v času aktivne kariere zbral 20 uvrstitev na zmagovalni oder, tudi tri na najvišjo stopničko. Zmagal je na slalomih za svetovni pokal leta 1993 v Madonni di Campiglio ter leta 1999 v Kranjski Gori in Kitzbühlu.

Jure Košir
Jure Košir FOTO: Dan z mojim športnim junakom

Čeprav so bile mariborske tekme svetovnega pokala rezervirane za ženske in v Mariboru v svetovnem pokalu kot tekmovalec ni nastopal, se Koširju zdi škoda, da je Mednarodna smučarska zveza (Fis) Maribor prečrtala s tekmovalnega koledarja.

"Škoda, da ni Zlate lisice več v Mariboru, ampak dejansko bi bilo smučarsko tekmovanje v Mariboru nerealno v teh klimatskih razmerah. Pred nekaj dnevi sem bil v Mariboru in tudi letos tekme tam ne bi bilo mogoče izvesti. Zato super, da je Zlata lisica lahko tukaj," je dejal.

"Seveda je treba tekme pripraviti na visoki kakovostni ravni, da so zadovoljne tako tekmovalke kot Fis, ampak za zdaj je vse v redu. Mislim, da so tekme v Kranjski Gori lepe. Letos so sicer izredno težke razmere, v takšnih pogojih je zelo težko organizirati tekmo. Vendar proga je zaenkrat super. Znova je bilo veliko truda vloženega, ampak se bo poplačalo. Predvsem je treba sprejeti prave odločitve, kar se tiče priprave proge v takih vremenskih razmerah, pa tudi ogromno dela mora biti, ogromno delavcev na progi. In to so uspeli," je organizatorje pohvalil Košir.

V ciljni areni se je, upoštevajoč razmere, zbralo skoraj 3000 navijačev. "Nerealno je pričakovati, da bo v takih vremenskih pogojih veliko občinstvo, ljudje so verjetno res raje ostali doma. Moramo pa biti ponosni na to, da je tekma tukaj, da imamo tu najboljše smučarke na svetu. V katerem koli športu, če je svetovni pokal z najboljšimi športniki svetovne ravni v Sloveniji, je to treba pravilno počastiti."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Košir je odgovoril tudi na vprašanje, kako je tekmovati, ko dežuje ali sneži. "Sovražil sem takšne razmere. Že v osnovi sem malo slabše videl in sem bil slab v difuzni svetlobi. V teh razmerah se ti pa na steklo očal nabirajo kapljice. To pomeni, da smučaš praktično na slepo, in je težko, sploh če imaš višjo startno številko."

Košir je zelo rad tekmoval v Kranjski Gori. "Teren ni enostaven, je pa lep, tehničen, tako za fante kot punce."

"Zadnja strmina, kar se tiče naklona, ni nič posebnega. Problem je v tem, da prideš na to strmino utrujen in je treba zbrati preciznost in moč za zadnje metre. Sploh moški veleslalom je izredno zahteven, ker je že prva strmina, dekleta imajo start po njej, zelo zahtevna in potem že z visokim pulzom in utrujenostjo ter zakisanimi nogami prideš v zadnjo strmino," je pojasnil.

V najlepšem spominu mu je ostal vitranški slalom. "Ko prideš v zadnji del, začutiš ta hrup, navijanje, in je treba držati preciznost in napadalnost čez zadnjo strmino, kar ni enostavno."

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

muri67a
10. 01. 2024 17.20
Naj gre Lisica nekam v Avstrijo , kaj pa mi to rabimo. Zaradi VIP gostov, kjer brez kupljenih kart jedo in pijejo?
Ici
07. 01. 2024 11.23
+2
Tale Jure Košir se sili povsod zraven in ni ga časopisa brez njegove slike in komentarjev. Če slučajno ni njega, pa objavljajo. njegove ottoke ali njegovo bivšo ženo, ki se po poroki z novim možem še zmeraj piše Košir. Bolano. Res bolano.
Ici
07. 01. 2024 11.23
+1
Kot, da je tale Košir edini športnik v Sloveniji.
tincoop
06. 01. 2024 14.49
+8
Če ni v Mariboru to ni zlata lisica, imenujte vase tekmovanje zelena žaba, če želite...
Samjackson
06. 01. 2024 15.33
+4
Tipicni lokalpatriotski primitivec, po moznosti en od gnilih violic, ki so tako zelo ponosne na svoj super duper maribor, a ga hkrati tudi same unicujejo z grafiti na vsake dva metra. Maribor = bruh
JApajaDAja
06. 01. 2024 14.26
+2
zelo pomembno je, da se ve, da je "zlata lisica" prvenstveno mariborska......če nam vreme nagaja,pa naj ostane vsaj v slo !
Samjackson
06. 01. 2024 15.33
+0
Zakaj je to tako zelo pomembo? Da je mariborska…
Samjackson
06. 01. 2024 15.35
-2
Maribor je leglo primitivizma… vse kar disi po mariboru, je ze v osnovi obsojeno na propad
JApajaDAja
06. 01. 2024 15.46
+2
zato, ker je nastala -se "rodila"v mb, ker jo je mb ustvaril in ponesel v svet-še preden si se ti rodil-zato, ker je preprosto naša !
Samjackson
06. 01. 2024 17.23
+0
Lisica je od slovencev! Koga boli k… ce je v mariboru ali kranjski gori? Samo vas, globoko prizadete mariborcane, ki se ze desetletja ne znate zase postavit. Se vodo vam po lokalih racunajo, cene v centru so v lokalih visje kot v lj, pa ste tiho kot riti. Prav vam bodi!
Samjackson
06. 01. 2024 17.34
Lisica je od slovencev! Koga boli k… ce je v mariboru ali kranjski gori? Samo vas, globoko prizadete mariborcane, ki se ze desetletja ne znate zase postavit. Se vodo vam po lokalih racunajo, cene v centru so v lokalih visje kot v lj, pa ste tiho kot riti. Prav vam bodi!
JApajaDAja
06. 01. 2024 19.11
v mb ne pijemo vode-z njo spiramo wc-je......
FIRBCA
06. 01. 2024 14.20
+4
Ta sport je zanimiv samo se v Avstriji drugje ni vec ne gledalcev ne sponzorjev zal je tako. Priredimo lisico in na evrosport itd kanalih nikjer ni ne objavljeno kje je to niti ni objavljenih nasih sponzorjev vse kar pise na startu Kr. gora. No ce gledamo Slo. kanale vidimo treba je pa reklamo delati v svet al se motim te sponzorje ze poznamo v Slo. Prireditelj mora smucarskem lobiju placati, da tu nastopajo od nasih sponzorjev pa kasirajo za svoje delo. Nima nobenega smisla edino dva mal pokasirata. Sportni trendi se spreminjajo.
zaba67
06. 01. 2024 14.17
+4
če dobro treniraš noge niso zakisane...
dule100
06. 01. 2024 14.04
+5
Zakaj je pomembno? Zato ket se Koširju tako zdi 🤣🤣🤣
periot22
06. 01. 2024 13.58
+11
Fajn bi bilo tudi da bi se kakšne rezultate naših videli!!!!!!