Zimski športi

Kljub skromnemu začetku sezone tekači ne obupujejo: Cilji ostajajo visoki

Ljubljana, 27. 12. 2023 10.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, M.J.
Komentarji
1

S sprintersko tekmo v prostem koraku v Dobbiacu se bo začela letošnja, skupno 18. izvedba novoletne turneje v smučarskem teku Tour de Ski. Ta se bo tradicionalno končala 7. januarja z vzponom na Alpe Cermis v Val di Fiemmeju. V slovenskem taboru so sezono začeli skromneje od pričakovanj, a pravijo, da cilji ostajajo visoko.

Johannes Hoesflot Klaebo
Johannes Hoesflot Klaebo FOTO: AP

Še drugič se bo novoletna turneja začela v italijanskem Dobbiacu oziroma Toblachu. Po uvodnem sprintu sledita še tekmi na razdaljo, prva s posamičnim startom in druga zasledovalna. Sledita dve tekmi v švicarskem Davosu, skupna zmagovalca pa bosta znana na tradicionalnem zaključnem prizorišču v Val di Fiemmeju. Lansko skupno zmago na novoletni turneji branita Norvežan Johannes Hoesflot Klaebo in Švedinja Frida Karlsson.

Klaebo je po lanski izjemni sezoni letošnjo zaradi težav s koronavirusom na pripravah po svojih standardih skromno začel. A v Dobbiaco prihaja spet kot prvi favorit, v domačem Trondheimu je slavil na vseh treh preizkušnjah in prevzel rumeno majico vodilnega v skupnem seštevku svetovnega pokala. Letos ima pred sabo nov cilj, izenačiti skupno število zmag na novoletnih turnejah. Trenutno je pri treh (najboljši 2018/19, 2021/22 in 2022/23), eno več imata Švicar Dario Cologna in Poljakinja Justyna Kowalczyk.

Anja Mandeljc
Anja Mandeljc FOTO: Damjan Žibert

V ženski konkurenci vse od druge letošnje postaje naprej vodi Američanka Jessie Diggins. Tudi ona je v sezoni 2020/21 že okusila skupno slavje na novoletni turneji. Letos je zmagala na 10 km v Gällivareju in Östersundu, še dvakrat je bila druga na 20 km. Lanska skupna zmagovalka Karlssonova trenutno v seštevku zaseda osmo mesto.

Slovenski uvod v sezono na drugi strani ni bil najboljši, a so se v slovenskem taboru do zdaj ubadali tudi z boleznimi, pozitivnimi testi na covid-19 in poškodbami. Miha Šimenc je v skupnem seštevku na 68. mestu, Anja Mandeljc in Eva Urevc sta 77. in 89. Ob njih na novoletno turnejo odhajajo še Vili Črv, Miha Ličef in Anže Gros. "Pričakovanja in realizacija so bila nekaj drugega. Pričakovanja so bila zagotovo višja, kar je prav, saj vsi v ekipi stremimo k boljšim rezultatom. Kljub vsemu je nekaj svetlih točk, predvsem Miha, a imamo tudi nekaj dolžnikov," je pred začetkom turneje povedal pomočnik glavnega trenerja slovenske reprezentance Nejc Brodar.

Miha Šimenc
Miha Šimenc FOTO: Damjan Žibert

"Pri tako majhni ekipi, kjer ni zamenjave, se te stvari poznajo v slabšem nastopu ali da tekmovalca ni na startu. To je trenutno naša realnost, ampak predvsem en dober rezultat bo to zadevo spremenil," je dodal Brodar. Ta poudarja, da morajo cilji ostati visoki, tekmovanja v srednji Evropi pa Slovencem bolj ustrezajo. "Verjamem, da se bo že na turneji rezultatska krivulja obrnila navzgor. Eva je lani končala kot 12. Ponovitev ali mogoče celo izboljšanje tega rezultata bi bil lep dosežek. Tour je dolga zadeva, kjer ti mora vsak dan iti dobro, ne sme biti večjih odstopanj, biti moraš zdrav in če bomo to izpeljali, kot smo v preteklih letih, saj izkušnje imamo, bomo 7. januarja turnejo ocenili kot pozitivno."

Eva Urevc
Eva Urevc FOTO: Damjan Žibert

Urevčeva je priznala, da se uvod sezone ni razpletel po načrtih. "Že v Ruki na treningu ni bil najboljši občutek. 14 dni pred tem sem se v Muoniu počutila čisto drugače. Potem sem na Švedskem zbolela za covidom. Vse skupaj je bil katastrofalen začetek sezone zame iz rezultatskega vidika in počutja. Delam na tem, da izboljšam ta prvi vtis," pravi Urevčeva. Za turnejo si ne postavlja visokih ciljev, želi si le uživati na tekmah in si povrniti dober občutek. Na začetku sezone je bila razočarana tudi Mandeljčeva, saj je pričakovala nekoliko več. "Zdi se mi, da sem lani malo bolje vstopila v sezono kot letos. Forma se je potem malo dvigovala. Iz tekme v tekmo sem imela zmeraj boljše občutke, upam, da se bo tako naprej nadaljevalo."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

StAnalitik
27. 12. 2023 12.56
Še vedno vse tekače in tekačice z lahkoto "nabije" Lampičeva.Btodar pa naj gre raje domov in pomaga pse sprehajat.