Zimski športi

Konec niza: Štuhčeva odstopila, superveleslalom Shiffrinovi

Cortina d'Ampezzo, 20. 01. 2019 11.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Slovenska smučarka Ilka Štuhec je na superveleslalomski tekmi v Cortini d'Ampezzo prvič v sezoni odstopila. V spodnjem delu olimpijske proge je storila napako in zgrešila vratca, čeprav je bila s štartno številko 3 dovolj hitra za prevzem vodstva. Zmagala je najboljša superveleslalomistka leta, Američanka Mikaela Shiffrin, ki je bila hitrejša od predstavnice Liechtensteina Tine Weirather.

Ilka Štuhec se je na zadnjih štirih tekmah v hitrih disciplinah venomer uvrstila na stopničke, njen niz pa se je končal na nedeljskem superveleslalomu v Cortini d'Ampezzo, kjer je bila dan prej na smuku tretja. Štuhčeva je v spodnjem delu proge naredila napako, potem ko je pri vseh vmesnih časih izboljšala dosežke Nemke Viktorie Rebensburg, ki je s štartno številko 1 vodila. Mariborčanka je z več kot pol sekunde prednosti v žepu zaradi prevelike hitrosti zgrešila vratca in tako tekmo sklenila brez rezultata.

Ilka Štuhec z veliko mero optimizma zre naprej.
Ilka Štuhec z veliko mero optimizma zre naprej. FOTO: AP

Štuhčeva je ob prvem merjenju vmesnega časa bila od Rebensburgove hitrejša 45 stotink sekunde, ob drugem merjenju vmesnega časa je bila še hitrejša, njena prednost je bila že 53 stotink sekunde. A se je "ujela" v prvo večjo past na bolj zavitem delu proge, zašla iz linije ter zapeljala na napačni strani vrat in odstopila.

"Tako je, da pri superveleslalomu nimamo preizkusa proge na treningu. Vedela sem za ta pomembna mesta, kjer moram biti nekoliko bolj zgodnja, ampak pač..., tekma je, hočeš tekmovati in če se držiš nazaj nekoliko, se to takoj pozna na času. Danes mislim, da ni šlo na polno od vrha do 'podna', da je bilo treba malo nekje 'potaktizirati', tega ne znam tako dobro, zato tudi odstop. Lahko bi rekli, da sem bila nekoliko prehitra," je za TV Slovenija dejala Štuhčeva.

Kljub odstopu ji bo konec tedna v Cortini ostal v lepem spominu: "Tudi današnji začetek tekme, nastop do odstopa, je bil kar v redu. Imam nekaj pozitivnih stvari, s katerimi lahko z veseljem gledam naprej."

Na istem mestu se je za Štuhčevo pripetila napaka tudi Švicarki Lari Gut-Behrami. Na nekoliko bolj tehnično zapleteni progi, ki jo je postavil njen trener Alex Hoedelmoser, je nato odstopila tudi, z dvanajstimi zmagami kraljica Cortine, Američanka Lindsey Vonn. Postavitev je terjala še dve "žrtvi", odstopili sta tudi Švicarka Michelle Gisin in Avstrijka Ramona Siebenhofer, ki je dobila letošnji prvi dve tekmi v Cortini, oba smuka v dveh dneh.

Štuhčeva (na fotografiji) med neposrečenim nedeljskim nastopom na progi Olympia delle Tofane.
Štuhčeva (na fotografiji) med neposrečenim nedeljskim nastopom na progi Olympia delle Tofane. FOTO: AP

Pri Shiffrinovi vse podrejeno superveleslalomu
Še tretjič v tej sezoni je superveleslalomsko preizkušnjo dobila Američanka Mikaela Shiffrin, ki je izpustila oba smuka v Cortini, da bi formo tempirala na superveleslalomski nastop, na katerem je bila hitrejša od konkurence. Najboljša alpska smučarka zadnjih dveh sezon je nastopila s startno številko 17, s pametno in zanesljivo vožnjo, sicer tudi ne brez napak, je na zahtevni in selektivni postavitvi ameriškega trenerja vpisala najhitrejši čas za enajsto zmago v sezoni ter tretjo superveleslalomsko po Lake Louisu in St. Moritzu.

Pri 23 letih ima kot najmlajša v zgodovini že 54 zmag v svetovnem pokalu in je četrta najboljša med ženskami na večni lestvici. Le eno zmago več ima Švicarka Vreni Schneider. Avstrijka Annemarie Moser-Pröll ima 62 zmag, Američanka Vonnova pa 82 zmag. Je pa Shiffrinova s 54 zmagami izenačila dosežek Avstrijca Hermanna Maierja. S tremi zmagami na superveleslalomih je Shiffrinova prehitela Julio Mancuso in je druga najboljša Američanka v tej disciplini, na vrhu z 28 zmagami je Vonnova.

Med tistimi smučarkami v prvi skupini na startu, ki se ni ujela v past, je bila lastnica zadnjih dveh malih globusov v disciplini Tina Weirather iz Liechtensteina. Še drugič zapovrstjo je superveleslalom končala na drugem mestu. V boj za najboljša mesta se je s startno številko 21 vpletla Avstrijka Tamara Tippler, ki je na koncu osvojila tretje mesto, od zmagovalke je bila počasnejša 18 stotink sekunde. Edini superveleslalom, ki ga v tej sezoni ni dobila Shiffrinova, je bil v Val Gardeni, na katerem je bila, ob odsotnosti Shiffrinove, najhitrejša najboljša slovenska alpska smučarka Štuhčeva.

Že najboljša Slovenka v Cortini d'Ampezzo
Štajerka je v Cortino prišla z izjemno popotnico dveh zmag, potem ko je v Val Gardeni 18. in 19. decembra osvojila smuk in superveleslalom. Po enomesečnem premoru zaradi odpovedi tekem v St. Antonu pa je niz vrhunskih uvrstitev nadaljevala tudi na obeh smukih v Cortini, z drugim in tretjim mestom, kar je zelo dobro izhodišče za napad na svetovnem prvenstvu, ki bo februarja v Aareju. Osemindvajsetletna Mariborčanka je v Cortini osvojila še četrte stopničke za popoln komplet na tem prizorišču. Pred dvema letoma, v svoji najboljši šampionski sezoni, je zmagala na superveleslalomu in bila tretja na smuku.

Štuhčeva in Tina Maze sta kot najboljši Slovenki na progi Olympia delle Tofane poravnani po številu stopničk v Cortini, upoštevajoč smuke in superveleslalome. Obe imata kot najuspešnejši Slovenki po štiri uvrstitve na oder za zmagovalke.

Vonnova v solzah
V Cortini d'Ampezzo so v soboto zvečer pripravili poseben dogodek v čast legendarni Vonnovi. Američanka, ki naj bi se po koncu sezone poslovila od bele karavane, namerava po upokojitvi še enkrat nastopiti zgolj na priljubljenem prizorišču v Lake Louisu.

"Hvala. Hvala vam," je bilo vse, kar je uspela v mikrofon povedati  ganjena Vonnova, ki tudi v nedeljo ni imela sreče in je podobno kot Štuhčeva zgrešila vratca ter odstopila. Na petkovem smuku je bila 15., v soboto pa deveta. 34-letni alpinki so poslovilno sezono zaenkrat precej pokvarile težave z operiranim kolenom, ki ji (še) ne omogoča borbe za najvišja mesta.

Svetovni pokal, superveleslalom (ž), Cortina d'Ampezzo, končni vrstni red:
1. Mikaela Shiffrin (ZDA) 1:22,48
2. Tina Weirather (Lie) +0,16
3. Tamara Tippler (Avt) +0,18
4. Valerie Grenier (Kan) +0,48
5. Jasmine Flury (Švi) +0,61
6. Wendy Holdener (Švi) +0,67
7. Ragnhild Mowinckel (Nor) +0,72
. Kajsa Vickhoff Lie (Nor) +0,72
9. Viktoria Rebensburg (Nem) +0,74
. Stephanie Venier (Avt) +0,74

- odstopila: Ilka Štuhec (Slo)

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ivanv
20. 01. 2019 21.14
-1
Bedak Avstrijski postavil progo za zmago Shfrinove...
oježeš
20. 01. 2019 14.27
+12
Ko so pričakovanja največja, se naredi tudi to. Se pač zgodimo, gremo dalje na nove tekme in v nove zmage.
Houdor
20. 01. 2019 13.16
+44
lej bolje odstop kot poškodba …..
Think Pink
20. 01. 2019 13.12
+14
Edvin
20. 01. 2019 13.06
+6
gospa Shifrin je smučarska fenomenka, škoda da ni partneka od Hirsherja
uporabnica1
20. 01. 2019 12.27
+51
Danes so favoritinje odstopile, ker so imele previsoko hitrost še posebej Ilka, pa tudi Lara je končno dobro smučala nato pa na istem mestu kot Ilka odstopila zaradi prevelike hitrosti. Zavoja niso mogle speljati . Se zgodi, nič strašljivega! Ilka je tudi samo človek, važno je, da je hitra !
NDM
20. 01. 2019 12.55
+9
pako-san
20. 01. 2019 15.08
+7
uporabnica1
20. 01. 2019 15.44
-2
Nisem rekla da je bila počasna ampak ni bila pa tako hitra, zato ker je komot speljala zavoj.
šumar
20. 01. 2019 17.05
+2
haha zmagala je ampak ni bila dovolj hitra haha kot da pri smučanju ne merijo časa haha joj joj kake imate ni cudn da ste modriča izglasovali za najboljsega haha
pako-san
20. 01. 2019 17.31
+2
Se pravi zavoj je speljala pocasi...pa vseeno bla prva??
uporabnica1
20. 01. 2019 18.25
Joj ste nekateri otročji oz počasne pameti. Kdo je rekel da ni bila hitra? Rekla sem da so favoritinje prišle v zavoj s preveliko hitrostjo in niso mogle spelati ovinka v tem primeru je pa Mikaela šla počasneje zato je lepo odpeljala in ni izgubila na času ker ni naredila napake! Šumar nevem kaj naj bi jaz imele veze z Modričem sploh pa nerabiš biti žaljiv!
uporabnica1
20. 01. 2019 18.29
Nihce ni rekel da je bila Mikaela počasna, jaz govorim za Ilko in ostale kako so v tisti zavoj prisle prehitro vi pa začnete bluzit da je ona počasna. Najprej bolj pazljivo preberte kaj se miselna povedat potem pa komentirajte
uporabnica1
20. 01. 2019 18.31
@špako-san ne pametuj če neveš. V zavoj je prišla bolj počasi oziroma previdno kot druge, nisem pa rekla da je bila celotno progo počasna, prosim če ne obračaš besed
DEBELA OLIVA
20. 01. 2019 12.20
+17
MiroF
20. 01. 2019 11.34
+2