Zimski športi

Žan Kranjec še drugi dan zapored tretji, znova zmagal Marco Odermatt

Alta Badia, 18. 12. 2023 14.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Švicar Marco Odermatt ohranja prevlado na veleslalomih. Zmagal je na obeh za točke svetovnega pokala alpskih smučarjev v Alta Badii. Po nedeljskem je v 24 urah dobil tudi današnji veleslalom na zahtevni progi Gran Risa. Žan Kranjec se je še drugič v sezoni zavihtel na stopničke, petič v Alta Badii. To so karierne 13. stopničke za Slovenca.

Marco Odermatt je vodil že po prvi vožnji, v finalu pa je znova pokazal mojstrstvo za četrto zmago na veleslalomih v Alta Badii.

Šestindvajsetletni Odermatt je vpisal še šesto zmago na veleslalomih zapovrstjo v svetovnem pokalu, v neprekinjenem nizu, ki ga je začel 11. marca na Pokalu Vitranc v Kranjski Gori. To je njegova tretja zaporedna zmaga na veleslalomih v sezoni 2023/24, pred Alta Badio je zmagal tudi v Val d'Iseru, uvodnem moškem veleslalomu sezone po odpovedi moške tekme v Söldnu.

To je njegova tretja zaporedna zmaga na veleslalomih v sezoni 2023/24, pred Alta Badio je zmagal tudi v Val d'Iseru, uvodnem moškem veleslalomu sezone po odpovedi moške tekme v Söldnu.

Drugo mesto je osvojil Avstrijec Marco Schwarz, ki je zaostal 1,05 sekunde. Na zmagovalnem odru je znova Slovenec. Žan Kranjec je na tretjem mestu za Odermattom zaostal 1,22 sekunde.

Marco Schwarz, Marco Odermatt in Žan Kranjec
Marco Schwarz, Marco Odermatt in Žan Kranjec FOTO: AP

"Odermatt je danes odpeljal spet vse perfektno in je bil težko dosegljiv. Kljub temu, da Schwarz ni bil veliko pred mano, sem vseeno zelo zadovoljen, pokazal sem, se mi zdi, dve dobri vožnji," je bil nove uvrstitve na stopničke vesel slovenski as.

Kranjec je bil zadovoljen s svojim nastopom v drugi vožnji, ko je bil peti najhitrejši v finalu. Pred nastopom edinega slovenskega finalista je vodstvo prevzel Alexis Pinturault, ki je bil na prvi progi 53 stotink počasnejši od Slovenca.

Kranjec je bil na vseh odsekih hitrejši od izkušenega Francoza in je v cilj prismučal s prednostjo kar 1,15 sekunde.

Schwarz, ki je bil na prvi progi zgolj stotinko hitrejši od Slovenca, tokrat v primerjavi z nedeljo, ko je zapravil tretje izhodišče, ni naredil napak in je za 17 stotink potisnil Kranjca s prvega mesta. Je pa nekaj eksplozivnosti izgubil drugi v nedeljo in drugi po prvi vožnji, Hrvat Filip Zubčić, ki se je uvrstil za Kranjcem.

"Pinturaulta sem prehitel z veliko prednostjo, verjel sem, da bom na stopničkah, včeraj namreč nisem bil čisto prepričan, vedno je lepo prevzeti vodstvo, sploh če ga prevzameš z veliko prednostjo," je dejal Slovenec.

Kranjec je imel v uvodnem delu sezone težave s prilagajanje na nove smučarske čevlje. Ti dvomi so odpravljeni. "V prvi vožnji je bil pristop dosti boljši, v drugi vožnji pa sem tako kot včeraj skušal dati svoj maksimum. Sem se pa boljše počutil na snegu v finalu kot včeraj, mogoče tudi zato, ker je bilo malce topleje, pa proga je bila še enkrat polita," je še dejal Kranjec.

Kranjec je prismučal 83. slovenske stopničke v svetovnem pokalu na veleslalomih. Boljši od Kranjca sta Mateja Svet (14) in Tina Maze z 28 uvrstitvami na zmagovalni oder, od tega je bila polovica (14) zmag. Kranjec je zaslužen za večino slovenskih veleslalomskih stopničk po osamosvojitvi, 13 od 18, upoštevajoč dosežke Slovencev v moški konkurenci.

Moški del karavane svetovnega pokala ostaja v Italiji. V petek bo Madonna de Campiglio gostila nočni moški slalom pod žarometi, na katerem Kranjec ne bo nastopil, pred novim letom pa bosta na Stelviu v Bormiu smuk in superveleslalom, na katerih Kranjec prav tako ne dirka.

Slovenec si je želel še višje. "Odermatt nikoli nima slabe vožnje, v vsakem primeru ga je zelo težko premagati. Če ne prikažeš perfektne vožnje, nimaš nikakršnih možnosti, s popolnima vožnjama možnosti mogoče bodo, zato se bom še naprej trudil, da ga bom enkrat le premagal," je v izjavi za Eurosport dejal Kranjec.

Odermatt v finalu ni naredil napak za 56. karierne stopničke v svetovnem pokalu, 27. zmago, 17. na tekmah v veleslalomu. Le danes peti Francoz Pinturault ima od še aktivnih smučarjev eno zmago več na veleslalomih kot Odermatt.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3