Zimski športi

Kranjec: Naredil bom vse, da se na domači tekmi povzpnem na stopničke

Ljubljana, 05. 03. 2024 10.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
A.V., D.S., STA
Komentarji
4

Najboljši slovenski alpski smučar Žan Kranjec je v dobri formi pred domačim vrhuncem zime konec tedna v Kranjski Gori. Po zaslugi 31-letnega Vodičana bo imela Slovenija člana elitne sedmerice na startu sobotne tekme svetovnega pokala v veleslalomu, prve od dveh na 63. Pokalu Vitranc, ki bo 9. in 10. marca na podkorenski strmini.

"Pripravljen sem dobro, za ZDA ne bom rekel, da so bile tekme popolne, sem pa zlasti v Aspnu v prvih vožnjah prikazal, da sem zraven med najboljšimi. Pričakujem, da bo tudi v Kranjski Gori dobra tekma in da bom dobro smučal," je na druženju s predstavniki sedme sile dejal najboljši slovenski veleslalomist Žan Kranjec, ki meni, da pot čez Atlantik in menjava časovnih pasov ne bosta predstavljala večjih težav. Pred tekmo se bo pripravljal v Trbižu.

Vodja panoge za alpsko smučanje Miha Verdnik je predstavil seznam nastopajočih. V slovenskem taboru so na vsak način skušali zapolniti domačo kvoto. K sodelovanju so povabili že tri leta odpisanega 32-letnega Klemena Kosija, ki je nazadnje v svetovnem pokalu tekmoval 19. decembra 2020. Kosi bo nastopil na obeh tekmah na vitranški strmini.

Žan Kranjec je na zadnjih tekmah v Aspnu prikazal dobre vožnje.
Žan Kranjec je na zadnjih tekmah v Aspnu prikazal dobre vožnje. FOTO: AP

Na veleslalomu bosta tekmovala tudi člana ekipe za evropski pokal Anže Gartner in Rok Ažnoh, na slalomski tekmi pa mladi 17-letni Miha Oserban. Nastop Kranjca na slalomu je še pod vprašajem, odločitev o tem, ali bo najboljši slovenski smučar tekmoval tudi v nedeljo, bo padla po sobotnem veleslalomu.

Tijan Marovt, ki je v tej sezoni nastopal na slalomih v svetovnem pokalu, ne bo nastopil v Kranjski Gori. Odločitev strokovnega vodstva je bila, da je najbolje, da se Marovt udeleži tekem evropskega pokala v Skandinaviji in si s tem skuša izboljšati startno izhodišče za naslednjo sezono.

Najboljši slovenski alpski smučar zadnjih let ne skriva želje, da bi se na domači preizkušnji zavihtel na zmagovalni oder.
Najboljši slovenski alpski smučar zadnjih let ne skriva želje, da bi se na domači preizkušnji zavihtel na zmagovalni oder. FOTO: AP

Kranjec je zelo zanesljiv udeleženec finalnih voženj na veleslalomih. Enaintridesetletni slovenski as se nazadnje ni uvrstil v finale 8. januarja 2022 v Adelbodnu. Njegova veleslalomska stalnost tako traja že več kot dve leti. Stalnost ga je krasila tudi v tej sezoni. Na devetih veleslalomih od devetih se je uvrstil v finale.

Od decembra je sedemkrat tekme končal v deseterici, trikrat od tega je bil na stopničkah. Zelo dobro se je znašel na obeh tekmah v Alta Badii, kjer je v finalu nadgradil izhodišče iz prve vožnje in zasedel tretje mesto, tretji je bil tudi na nočnem veleslalomu pod reflektorji januarja v Schladmingu.

Štefan Hadalin bo na letošnjem Pokalu Vitranc aktivnemu smučanju pomahal v slovo.
Štefan Hadalin bo na letošnjem Pokalu Vitranc aktivnemu smučanju pomahal v slovo. FOTO: Aljoša Kravanja

Kranjec je bil v tej sezoni zelo zanesljiv na prvih progah. Le v Adelbodnu se mu je prva vožnja povsem ponesrečila in se je uvrstil v finale kot 27., sicer pa na preostalih ni bil slabši kot osmi, od tega je po prvih vožnjah petkrat zasedal četrto mesto, dvakrat je bil šesti in enkrat osmi. Smučar iz Bukovice pri Vodicah prihaja na domačo strmino s popotnico desetega in sedmega mesta iz Aspna.

Medtem ko je Kranjec član najboljših veleslalomistov, slovenski smučarji v slalomu nimajo več stika z najboljšimi. Štefan Hadalin, zadnji Slovenec, ki je osvojil slalomske točke svetovnega pokala, je končal tekmovalno pot. Hadalin se bo poslovil v soboto, njegov zadnji nastop pa ne bo tekmovalne narave.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

štajerc65
05. 03. 2024 16.07
Ne boš še ne. Vsaj ne v VSL. Za slalom pa rabimo Štefa. On bi ziher bil na stopničkah kot že tolikokrat ha, ha, ha
dajno
05. 03. 2024 14.04
Nič ne bo... Niti tekme ne bo
slovenka62
05. 03. 2024 13.47
+0
Zafurali ste smučarijo.Enga Masija ali Hrgota bi rabil.Red in trdo delk.Disciplina.
Fročonski
05. 03. 2024 12.51
-2
Zguba. Ta ne bo viedl stopnic k niti s daljnogledom.