Zimski športi

Noelu slalomsko zlato, Kranjec odstopil v prvi vožnji

Peking, 16. 02. 2022 06.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, M.J.
Komentarji
2

Francoz Clement Noel iz Francije je novi olimpijski prvak v slalomu alpskih smučarjev. Štiriindvajsetletnik se je na slalomski olimpijski prestol zavihtel z najboljšo finalno vožnjo. Po prvi vožnji je bil šesti. Slovenski predstavnik Žan Kranjec je povozil količek ter odstopil že na prvi progi ter se ni uvrstil v finale.

Johannes Strolz
Johannes Strolz FOTO: AP

Po prvi vožnji je imel najboljše izhodišče Johannes Strolz iz Avstrije, ki pa se mu napad v finalu ni povsem posrečil. Za Noelom je zaostal 61 stotink sekunde. Strolz je tako naslovu olimpijskega prvaka v kombinaciji dodal še srebrno odličje v specialnem slalomu. Svetovni prvak Sebastian Foss-Solevaag z Norveške je osvojil bron. Njegov zaostanek je znašal sedem desetink sekunde. Norvežan je bil tretji tudi po prvi vožnji. Brez odličja je ostal drugi po prvi vožnji Norvežan Henrik Kristoffersen, ki je pristal na četrtem mestu. Pred štirimi leti v Južni Koreji je naslov olimpijskega prvaka v slalomu osvojil Šved Andre Myhrer, ki se je že tekmovalno upokojil.

Edini Slovenec na startu, Žan Kranjec, v slalomu ni tako prepričljiv in zanesljiv kot v veleslalomu, v katerem je v nedeljo osvojil srebrno olimpijsko kolajno. V prvi vožnji nastopil s startno številko 31, pri tem pa se mu je primerila klasična napaka, povozil je količek in ostal brez uvrstitve. 

Slalom je bila zadnja moška posamična preizkušnja na zimskih olimpijskih igrah v Pekingu. V četrtek bo na sporedu še ženska alpska kombinacija, tudi s Slovenko Marušo Ferk Saioni na startu. Olimpijski spored v alpskem smučanju se bo končal v soboto s paralelno mešano ekipno tekmo, tudi s slovenskim zastopstvom - Kranjcem, Miho Hrobatom, Tino Robnik, Andrejo Slokar in Ano Bucik kot rezervo na startu.

Upoštevajoč dosežke v svetovnem pokalu v tej zimi bi bila za Kranjca uspeh že uvrstitev med najhitrejših 30 v prvi vožnji in nastop v ospredju nastopajočih v finalu. Od šestih slalomskih nastopov v tej zimi, vključno z olimpijskim, je namreč edino uvrstitev z 18. mestom dosegel na uvodnem slalomu sezone v Val d'Iseru. "Zagotovo imam ne glede na odstop za sabo zelo uspešno tekmovanje. Seveda nisem bil zadovoljen z odstopom. Bil sem motiviran, želel sem dobro smučati, dal sem vse od sebe," slovenski smučarski junak ni bil zadovoljen z razpletom. "Sama vožnja do napake ni bila katastrofa, prav tako ni bila najboljša, na kratki vertikali pa sem 'zajahal' količek, do tja sem prišel s premalo smeri. V slalomu nisem bil med favoriti, verjel pa sem, da lahko solidno smučam in dosežem dober rezultat," je še dejal 29-letni tekmovalec iz Bukovice pri Vodicah. "Zagotovo bi bilo čudno, če bi si za cilj zastavil medaljo. Sem pa želel priti med 15 najboljših, ker bi tako dobil točke za startno listo v slalomu. Seveda ni lahko priti med najboljših 15, prikazati moraš dobro smučanje. Škoda za to napako, vseeno pa je veliko lažje z medaljo okoli vratu," je še razmišljal Kranjec. Odstop je seveda lažje prenesti, ker že ima kolajno v žepu: "Zagotovo ti je zelo toplo pri srcu, ko imaš medaljo. Ko pa pridejo nova tekmovanja, se je treba na novo zbrati. Dirka gre od ničle, takrat ni dobro preveč razmišljati o medalji. Je pa lepo." Kranjec bo skupaj z Miho Hrobatom, Tino Robnik, Andrejo Slokar in Ano Bucik kot rezervo nastopil še v soboto na paralelni mešani ekipni tekmi. "Paralelnega treninga še nisem opravil. To imam v načrtu v petek. Mislim, da imamo dobro ekipo, da je možno marsikaj, le zaupati moramo vase. Teren za paralelne tekme je kar tu zraven. Že na paralelni tekmi v Lechu/Zürsu sem pokazal solidno smučanje, punce pa so tam blestele. Znanje imamo, zdaj moramo le zaupati vase in to pokazati na tekmi," je bil optimističen pred zadnjim nastopom na Kitajskem.

Na startnem seznamu prve vožnje olimpijskega slaloma je sicer bilo kar 88 tekmovalcev, med njimi tudi številni tako imenovani eksoti, ki sicer ne nastopajo na tekmah svetovnega pokala.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dante69
16. 02. 2022 18.35
Včasih smo imeli vsaj enega. Danes samo egzoti.
INŠTITUT 1.APRIL
16. 02. 2022 08.14
+5
ma ja najbolje kar tako....zakaj bi se mučil še v drugo....