Zimski športi

Kranjec v boj za kolajno: Lahko se kosam z najboljšimi

Ljubljana, 02. 02. 2021 17.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Žan Kranjec je prepričan, da bo na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju v Cortini d'Ampezzo pripravljen za napad na najvišja mesta. Težave s hrbtom, zaradi katerih je izpustil veleslaloma v Adelbodnu, je že odpravil. Zdaj že trenira na snegu in verjame, da se bo lahko v Cortini kosal z najboljšimi veleslalomisti.

Več videovsebin
  • Novinarska konferenca Mete Hrovat pred odhodom na SP v Cortini d'Ampezzo
    07:11
    Novinarska konferenca Mete Hrovat pred odhodom na SP v Cortini d'Ampezzo
  • Novinarska konferenca Klemna Berganta pred odhodom na SP v Cortino d'Ampezzo
    08:20
    Novinarska konferenca Klemna Berganta pred odhodom na SP v Cortino d'Ampezzo
  • Novinarska konferenca Štefana Hadalina pred odhodom na SP v Cortino d'Ampezzo
    09:02
    Novinarska konferenca Štefana Hadalina pred odhodom na SP v Cortino d'Ampezzo
  • Novinarska konferenca Žana Kranjca pred odhodom na SP v Cortini d'Ampezzo
    06:58
    Novinarska konferenca Žana Kranjca pred odhodom na SP v Cortini d'Ampezzo

Težave s hrbtom so se pojavile pred Adelbodnom, kjer je lani Žan Kranjec kot prvi Slovenec slavil veleslalomsko zmago na sloviti klasični progi Chuenisbärgli. Tokrat pa ni mogel niti na start. Izpuščena veleslaloma sta pomenila zdrs po lestvici ter izpad iz elitne sedmerice. Vodičan pred svetovnim prvenstvom zaseda deveto mesto v posebnem veleslalomskem seštevku svetovnega pokala.

"Zadnji teden se počutim bolje, opravil sem že nekaj treningov na snegu," je na spletni novinarski konferenci Smučarske zveze Slovenije (SZS) dejal Kranjec. "Privajanje na sneg je potekalo postopoma. Bal sem se, da bi se poškodba ponovila. Vsak trening, vsak dan, vsako vožnjo sem dodajal več energije v zavoju, tako da lahko poskusim tudi s tvegano vožnjo, da moj hrbet to zdrži in da imam lahko že prave tekmovalne vožnje," je pojasnil.

"Smučal sem dokaj normalno, nisem imel težav s hrbtom. Verjamem, da bo naprej šlo v redu in da se bom dobro pripravil na svetovno prvenstvo," je nadaljeval najboljši slovenski veleslalomist, za katerim je veliko dela s fizioterapevtom.

Spočil si je glavo in telo
"Veliko časa sem prebil na treningih, prej sem bil nared za kondicijski trening kot pa za na sneg. Spočil sem si glavo in telo. Namen počitka je bil dati hrbtu čas, da se zaceli, in mislim, da sem dobro izkoristil prisilni počitek," je dodal.

Kranjec, ki mu je decembra v tragični nesreči umrl oče, je januarja po težavah s hrbtom ostal brez obeh veleslalomov v najbolj ključnem delu sezone.

"Obdobje, ko sem izgubil sneg, me ne skrbi preveč. Še bolj sem lačen treningov in tekmovanj. Smučati nisem pozabil, moram si povrniti zaupanje vase, v hrbet, v opremo, da takrat, ko pridem na start, zaupam vsemu in pokažem, kaj znam," je dejal Kranjec.

Verjame tudi v zmago
Boj za naslov veleslalomskega svetovnega prvaka ga čaka 19. februarja: "Lahko pokažeš najboljše, kar znaš, pa si peti. Moj cilj je, da pokažem najboljše vožnje. Če mi to uspe, verjamem, da sem lahko najboljši."

Dodal je še: "Po Adelbodnu sem obrnil nov list. Vem, da se bom zelo težko boril za veleslalomski globus in mesto v najboljši trojici. Imam pa še veliko ciljev, ki jih lahko dosežem. Ne smem pozabiti to, kar je pomembno. In to je smučanje, ne pa stvari, na katere nimam vpliva."

Bergant: Ni še pripravljen
"Trenutno Žan še ni pripravljen. Upam pa, da nam ga bo uspelo pripraviti. Za to imamo na voljo še več kot dva tedna," pa je povedal trener majhne slovenske moške ekipe v tehničnih disciplinah Klemen Bergant. Najboljši pogoji za trening so trenutno v Trbižu, nato bodo poskusili poiskati primerne terene v Avstriji, je še pojasnil trener.

"Veleslalom v Cortini je za moške neznanka, poskusili bomo iskati podobne terene. Ne bo lahko," je še pojasnil Kranjčev trener. Pred dvema letoma je na SP v Areju veleslalom končal pod stopničkami, na petem mestu, na olimpijskih igrah v Pjongčangu je bil četrti.

"Verjamem, da sem na visoki ravni in da lahko dobro tekmujem, vedno grem na tekmo s pozitivnimi mislimi in verjamem, da lahko konkuriram najboljšim. Pred mano je še nekaj treningov, da pridem na svetovno prvenstvo pripravljen, kot si želim. Na samem startu pa prazna glava in zaupanje vase. Verjamem, da se lahko kosam z najboljšimi," je sklenil Kranjec.

Hadalin (na fotografiji) je bil najprijetnejše presenečenje minulega svetovnega prvenstva.
Hadalin (na fotografiji) je bil najprijetnejše presenečenje minulega svetovnega prvenstva. FOTO: AP

Hadalin v dvomih o smiselnosti nastopa v kombinaciji
Štefan Hadalin je bil pred dvema letoma med presenetljivimi junaki svetovnega prvenstva v alpskem smučanju v Areju. V alpski kombinaciji je kot prvi Slovenec na velikih tekmovanjih v moški konkurenci osvojil kolajno. Svojo prvo srebrno na velikih tekmah. A pred SP v Cortini d'Ampezzo Hadalin celo razmišlja, da v kombinaciji ne bi nastopil.

"Za menoj je kar tempirano obdobje. Dosegljivo je bilo kaj več, s sestavljeno sestavljanko bi lahko dosegel boljše rezultate. A kljub vsemu sem naredil določen napredek, to sem potrdil v Chamonixu, kjer sem sestavil že boljše tekme. Lahko se kosam z najboljšimi, a moram to prenesti na tekme. Kamen na kamen palača in vse se bo zgradilo, v to verjamem. Veliko delam in verjamem, da se stvari obračajo v pravo smer," je na spletni novinarski konferenci Hadalin opisal zadnje slalomske nastope v svetovnem pokalu, ko je nazadnje v Chamonixu zbral dve uvrstitvi v prvo petnajsterico.

Hadalin je na papirju prijavljen za skoraj vse discipline svetovnega prvenstva v alpskem smučanju, ki bo od 8. do 21. februarja v Cortini d'Ampezzo. Ni ga le na seznamu za smukaško preizkušnjo. A glede na dvome, ki se mu porajajo, obstaja velika verjetnost, da bo izpustil nastop v kombinaciji in se raje dobro pripravil za nastopa na specialnih tekmah v slalomu in veleslalomu. Dvomi so se pojavili s spremembo tekmovalnega formata kombinacije, ko drugo vožnjo v slalomu začnejo najprej najboljši s superveleslaloma, torej prve vožnje kombinacije, in ne v obratnem vrstnem redu.

Smučarjem njegovega kova novi format ne ustreza
"Glede novih pravil v kombinaciji se je zgodilo, kar se je. Moram reči, da mi ta format ne ustreza najbolj in verjetno še komu, ki je takega kova kot jaz. A s tem se je treba sprijazniti in izvleči najboljše," pravi. "Mislim, da je slalom prva disciplina, v kateri bom iskal svojo priložnost. Za kombinacijsko tekmo bi rekel, da moj nastop še ni v celoti potrjen. Nastop na specialnem superveleslalomu bi služil kot nastop za boljšo pripravo na kombinacijo," je nadaljeval Hadalin.

"Bo pa treba do konca tedna na smuči in pogledati, kakšno je stanje v superveleslalomu. In potem se bomo odločili, ali bom v kombinaciji tekmoval ali ne," je tudi dejal Hadalin, ki je zadnjič superveleslalom treniral 1. septembra lani.

Slalom in veleslalom 'največja cilja'
"Se mi zdi vredno razmisleka, ali na SP zapravljati energijo za 15. mesto v kombinaciji. Če bomo v ekipi ocenili, da mi bo nastop realno prinesel boj za kolajne, bom nastopil. V tem primeru bi moral ostati v Cortini dodaten teden, kar pomeni, da bi imel manj kakovostnih treningov slaloma in veleslaloma, ki sta največji cilj tega prvenstva. Dobra nastopa mi lahko prineseta tudi izboljšanje mojih startnih pozicij za svetovni pokal v teh dveh disciplinah," je razmišljal Hadalin.

Hitre discipline so na sporedu prvi teden prvenstva, veleslalom in slalom pa proti koncu drugega tedna. Za Hadalinom je naporen slalomski januar. Če bo startal v kombinaciji, ne bo imel premora niti en dan, pa je tudi svoj pomislek izrazil trener slovenske moške ekipe za tehnični disciplini Klemen Bergant. V moški konkurenci bodo v kombinaciji nastopili Martin Čater, Miha Hrobat in Nejc Naraločnik, v ženski pa Ilka Štuhec, Maruša Ferk in Meta Hrovat.

Poljšak: Trenutno je uvrstitev na stopničke sposobna le Meta
Pričakovanja na prihajajočem svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju v Cortini d'Ampezzo so predstavile tudi članice slovenske ekipe tehničnih disciplin. Odgovorni trener ekipe Sergej Poljšak je prepričan, da je trenutno uvrstitev na stopničke sposobna le Hrovatova. A trener ni prečrtal tudi drugih. Meta Hrovat je ravno v ključnem delu sezone na zadnjih veleslalomih pred SP obrnila rezultatsko krivuljo navzgor in v Kranjski Gori znova stopila na oder za zmagovalke, na Kronplatzu pa je bila peta.

"Nekako sem spet začutila prave občutke na startu. Sem tam, kjer želim biti, posledica tega so dobre vožnje. Stvari se začenjajo lepo sestavljati. V zadnjem obdobju imamo kakovostne treninge. Kar precej sem trenirala superveleslalom. Trening superveleslaloma mi 'paše', saj lahko iz njega nesem veliko stvari v veleslalom," je bila optimistična 22-letna tekmovalka iz Podkorena, sicer dvakratna mladinska slalomska svetovna prvakinja in dvakrat podprvakinja na MSP v kombinaciji.

Grašič: Smo na pravi poti, vemo, da smo delali dobro
"Vedeli smo, da smo na pravi poti, a tega nismo pokazali na tekmah. Odlično se je izšlo v Kranjski Gori, da je bila tekma težka in da se je Meta sestavila in smučala vrhunsko. Lažje nam je, smo na pravi poti, vemo, da smo delali dobro," pa je dejal trener Hrovatove Matija Grašič.

"Odločeni smo, da gremo na superveleslalom. S poškodbo in slabo formo smo malo zanemarili ta trening, a smo se januarja temu več posvetili. Nismo imeli nekih primerjav, težko rečem, kako je hitra, a zanesljivo je smučanje na visoki ravni," je še dejal trener Hrovatove.

Poljšak: Če jim uspejo najboljše vožnje, so lahko na stopničkah tudi druga dekleta
"Trenutno je vrhunskih uvrstitev, uvrstitev na stopničke, sposobna le Meta, kar pa ne pomeni, da ostala dekleta niso sposobna, če jim uspejo njihove najboljše vožnje. Če se bodo lotile tekem agresivno, odločno, lahko pridejo do zelo visokih mest in dobrih rezultatov," je prepričan Poljšak, odgovorni trener v ženski ekipi za tehnični disciplini.

Hrovatova načrtuje nastop na superveleslalomu, v alpski kombinaciji, veleslalomu, slalomu in posamični paralelni tekmi. Ana Bucik ima na sporedu veleslalom, slalom in paralelno tekmo. Dobri dosežki v Kranjski Gori so vlili nove energije tudi Neji Dvornik (veleslalom, slalom, paralelna tekma) in Andreji Slokar (slalom, paralelna tekma). Za zdaj ni znano stanje Tine Robnik, ki je v Kranjski Gori utrpela poškodbo kolena že prvi dan Zlate lisice. Dekleta čakajo treningi najprej v Trbižu, nato v Avstriji, kjer se bodo posvečali treningom veleslaloma in paralelnega veleslaloma. Robnikovo pa čaka v Trbižu trenutek resnice, ko bo na snegu preizkusila stanje kolena. Za Dvornikovo in Slokarjevo bo SP v Cortini pomenilo predvsem nabiranje izkušenj. 

Brez visokoletečih napovedi po odmeven dosežek
"Medalje niso v igri, a vseeno mislim, da lahko pridem dosti visoko," pravi Dvornikova, aktualna mladinska svetovne podprvakinja v veleslalomu iz lanskega Narvika. 

"Nimam določenega rezultatskega cilja, predvsem me zanima, kaj lahko dosežem. Nastop na prvenstvu bo pomenil predvsem izkušnje. To so velike tekme, kjer štejejo le medalje, za te še nisem," pa je povedala Slokarjeva.

"Če mi uspe dobra vožnja, sem na slalomu bolj suverena, res pa je, da mi je veleslalom v Cortini dokaj pisan na kožo in upam, da bom to izkoristila," pa je dejala Bucikova, ki je s 14. mestom na Kronplatzu znova našla prave veleslalomske občutke.

Koronavirus pasica november
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

uporabnica1
03. 02. 2021 09.20
Srečno Žan! Komentarje spodaj pa spet primitivni. Korona je že ven udarila
fake.c.o.r.o.n.a
02. 02. 2021 21.12
-1
Vec treniraj, manj govori! Ze par let govoris, da bos naslednjik Hirserja, pa tega ni za videt se 100-letja....
uporabnica1
03. 02. 2021 09.18
graf
02. 02. 2021 19.52
-1
enomesečna pavza izven tekmovališč se pozna vsakemu tekmovalcu ,veseli bomo če je Žan obdržal staro formo , vsekakor pa bomo držali pesti za dober rezultat ...
graf
02. 02. 2021 19.52
enomesečna pavza izven tekmovališč se pozna vsakemu tekmovalcu ,veseli bomo če je Žan obdržal staro formo , vsekakor pa bomo držali pesti za dober rezultat ...
DEEP
02. 02. 2021 19.42
+1
Spet bo smola in še rezeveu bo omenil! Pać, sam rekal!
RokoG
02. 02. 2021 19.16
+0
Ce bo med 10 bo lahko zadovoljen. Ne more bit na istem nivoju kot najbolsi ki so bili v stalnem pogonem zadnjih nekaj tednov. Tko da prej ko neha sanjati o kksni odmevni uvrstitvi bols bo za njega in njegovo psiho.
uporabnica1
03. 02. 2021 09.19
No ne pretiravaj. Kdo kaj sanja? Žan si želi top rezultat, kar je edino pravilno. Sam se zaveda, da bo težko za medaljo. Tudi ostali niso imeli nobene veleslalomske tekme, razen tistih nekaj, ki vozijo tudi slalom, so se udeležili tekme
slovenka62
02. 02. 2021 18.59
+0
Z vsem spostovanjem tezka bo.
uporabnica portala
02. 02. 2021 18.52
+3
Držim pesti za odlične, sanjske vožnje👍
TEDO84bv0MEDO
02. 02. 2021 18.47
+0
Pred vsemi tekmami vsi rečejo/lažejo, da so dobri za zmagati. Po slabem smučanju bo rekel, da ga je hrbet spet bolel.
uporabnica1
03. 02. 2021 09.20
kombajn66
02. 02. 2021 18.29
+1
A bejži ga no šment, od kje pa ta ideja....