Zimski športi

Kranjec pred sezono z visokimi apetiti: Moj cilj je veleslalomski globus

Ljubljana, 09. 10. 2019 09.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Sezona svetovnega pokala v alpskem smučanju je pred vrati. Do začetka 54. sezone po vrsti je še manj kot tri tedne. Visoke načrte v novi tekmovalni zimi ima prvi slovenski veleslalomist Žan Kranjec, ki pogleduje proti naslednjemu cilju – veleslalomskemu malemu kristalnemu globusu.

Kranjec ima za seboj dobre priprave na novo tekmovalno sezono.
Kranjec ima za seboj dobre priprave na novo tekmovalno sezono. FOTO: AP
Sezona svetovnega pokala se bo začela 26. in 27. oktobra z veleslalomoma, ženskim in moškim, na ledeniku Rettenbach nad Söldnom. Sezona sicer ne bo v znamenju svetovnega prvenstva ali olimpijskih iger. Vsega skupaj bo od 27. oktobra do 22. marca, ko se bo sezona sklenila s finalom v Cortini d'Ampezzo, na sporedu 45 moških tekem. Deset smukov, osem superveleslalomov, tri kombinacije, tri paralelne tekme, devet veleslalomov in 12 specialnih slalomov.

"Verjamem, da je dosegljivo, verjamem v moje sposobnosti, v moje smučanje, da sem lahko najboljši oziroma eden izmed najboljših na svetu, predvsem pa moram biti osredotočen na smučanje, na izvedbe in priprave na tekmo," pravi Kranjec, ki je 19. decembra lani v Saalbachu prvič zmagal v svetovnem pokalu.

"Zagotovo je to eden od ciljev, da se uvrstim med top 3, moj cilj je, da enkrat osvojim globus. To so cilji, ampak fokus mora biti na drugih stvareh, da greš s tekme na tekmo, vsakič pokazati, kar znaš, pred tem dobro trenirati, dobro se psihološko pripraviti in potem si upati in odsmučati tako, kot znam," je načrte razkril najboljši slovenski veleslalomist.

"Ne bom skrival, da si tega ne želim. Ne bom rekel, da o tem ne razmišljam, ni pa dobro preveč razmišljati samo o tem, pa potem zaspati v samem fokusu oziroma pozabiti na smučanje. Lahko ti da to dodaten zagon, dodatno motivacijo za delo, ne smeš pa pozabiti, kaj je pomembno. In to je, da odsmučaš tako, kot je treba," je sanje o globusu razkril slovenski smučar.

Brez Hirscherja bo konkurent manj
Nova sezona bo drugačna, v njej ne bo najboljšega alpskega smučarja Marcela Hirscherja, ki je na slalomskih in veleslalomskih progah prevladoval v zadnjih osmih sezonah. Avstrijski as je sklenil tekmovalno pot, s čimer se je izpraznilo mesto na vrhu. "Zdaj, ko je Hirscher nehal, bom na startu tretji veleslalomist sveta. Številka bo dobra. Predlani in lani sem dokazal, da sodim med najboljše. Cilji in motivacija so na visoki ravni. Tudi na treningih skušam vsak dan čim bolje izkoristiti," je nadaljeval.

Kranjec ne skriva visokih apetitov.
Kranjec ne skriva visokih apetitov. FOTO: Damjan Žibert

"Veselim se tekme, da pokažem moje najboljše smučanje. Če bom pokazal najboljše smučanje, verjamem, da bo to dovolj za vrhunski rezultat. Sicer pred prvo tekmo ne moreš povsem natančno vedeti, kje si. Vseeno ne treniramo veliko z drugimi ekipami, da bi se lahko primerjal z najboljšimi ekipami na svetu. Vsak napreduje, tudi jaz sem osredotočen in delam na tem, da se izboljšujem, kljub temu verjamem, da sem sposoben dobrega rezultata," je dejal Kranjec, ki je bil pred tremi leti v Söldnu četrti.

"Zagotovo bo drugače brez Hirscherja na startu. Pustil je ogromen pečat v smučanju, je eden od najboljših v zgodovini. Na mojo pripravo, na moje smučanje na treningih in tekmah to ne sme vplivati. Bom videl, kaj bo sezona prinesla, zagotovo bo drugačna brez njega, ampak se ne smem preveč obremenjevati s tem, da njega ni, ampak biti osredotočen nase, na čim boljše smučanje in čim večji napredek, ker vem, da tudi ostali ne počivajo," še razmišlja slovenski smučar o primerjavah z močno veleslalomsko konkurenco.

Za Kranjcem so odlične poletne snežne priprave na južni polobli, kjer je bil skupaj z aktualnim svetovnim podprvakom v kombinaciji Štefanom Hadalinom. "S Štefom dobro sodelujeva, si pomagava, tudi sama primerjava na treningih, zdi se mi, da vlečeva drug drugega naprej. Sva odlična ekipa, sicer majhna, vendar pa mislim, da lahko drug drugemu pomagava, tako da sva čisto dosti velika ekipa," je sklop priprav opisal Kranjec.

S Hadalinom dobro sodelujeta.
S Hadalinom dobro sodelujeta. FOTO: Damjan Žibert

"V Ushuaii je bilo tudi nekaj možnosti za primerjavo z ostalimi. Sem zadovoljen, sem konkurenčen, z najboljšimi vožnjami sem lahko zelo hiter, kar je seveda dober znak. Seveda pa se ne moreš zanašati samo na to, v Ushuaii si lahko najhitrejši, pa to ni nobeno zagotovilo za dobro sezono ali dober start v sezono. Lahko ti to da neko mirnost, ampak kljub temu je treba še naprej dobro delati," je poudaril.

"Ushuaia je bila vseeno že nekaj časa nazaj in do Söldna lahko še marsikdo ogromno napreduje. Moj fokus do Söldna je tako usmerjen na to, da bom skušal moje smučanje dvigniti na čim višjo raven, kolikor se pač da," je dodal.

"Söldna se veselim, poznam teren, tam sem dosegel že dober rezultat. Verjamem v moje dobro smučanje, moj edini fokus je, da do takrat čim boljše treniram, se pripravim psihološko in na tekmi pokažem najboljše, kar znam, in potem me nima kaj skrbeti," se je še enkrat ozrl na prihajajočo uvodno tekmo sezone.

Kranjec bo tudi v novi sezoni tekmoval v dveh disciplinah, paradni disciplini veleslalomu in slalomu, v katerem si je prismučal startno številko tik za najboljšo trideseterico: "Čisto drugače je startati tekmo s številko 75 ali 30 in že iz tega vidika mi bo lažje. Tudi glede psihe je to precej drugače. Za slalom sem še bolj motiviran, ker sem že v pretekli sezoni dokazal na kakšni tekmi in v kakšni vožnji sem lahko konkurenčen najboljšim. Tudi na slalom bom imel osredotočen in bom skušal napredovati ter upati na čim boljšo številko na startni listi."

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

uporabnica1
09. 10. 2019 19.04
Edino pravo razmišljanje! Že lani je govoril, da Hirscherja lahko premaga in ga potem tudi je. Žan, samo tako naprej, vsako leto bolj napreduješ! Bomo navijali💪
Trend01
09. 10. 2019 14.33
+3
Za Žana bomo zanesljivo vsi navijali in držali pesti. Vse ostalo je pa na Žanu in ekipi. Upam, da so letošnji uspehi slovenskih športnikov tudi našim vrlim smučarjem dali še nekoliko več samozavesti. Žan ima šanse. Če je le trdno treniral skozi poletje. Na polno. Vemo, da ima poba ogromno moči. Tudi tehnike, znanja mu ne manjka. Naj se mu sezona poklopi "v nulo". Pa brez poškodb. Gremo...
Anticripstoned
09. 10. 2019 10.43
-1
Hahahahaha... danes je 9.10 in ne 1.4.
i141
09. 10. 2019 10.56
+8
za tebe je vseen ker datum je, ker si nula.
Anticripstoned
09. 10. 2019 11.04
-6
l14 imam s.p. kruh dajem 12 ljudem. posledično 12 družin = cca50 ljudi. Ti čakaš vsak mesec socialko da ti potem ni treba mame pri kateri živiš vsak dan prosi za par €
i141
09. 10. 2019 11.13
+8
i141
09. 10. 2019 11.14
+7
ehjaehja
09. 10. 2019 11.14
+5
anti ti daješ kruh hahahaahhahaaha🤣🤣🤣😂
krnekilojz
09. 10. 2019 11.23
+11
ko se mora en hvaliti, da ima s.p. in ne vem koliko zaposlenih veš, da je na sociali in sanja s.p. z 12 zaposlenimi!
provokatorr
09. 10. 2019 10.29
+13
to je pravo razmišljanje, ne pa tiste izjave v slogu "upam, da se mi nekajkrat uspe uvrstiti med prvih 20...."
Vojko Gali?
09. 10. 2019 18.04
ko bomo zčeli verjeti da smo sposobni nekoga premagati ne pa nakladati o nepravičnosti bomo Veliki