Zimski športi

Kranjec zaradi bolečin v hrbtu brez nastopov v Adelbodnu

Adelboden, 08. 01. 2021 10.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Žan Kranjec bo izpustil prihajajoča veleslaloma v Adelbodnu zaradi bolečin v hrbtu. Švicarsko prizorišče je za najboljšega slovenskega smučarja nekaj posebnega, saj je tam lani kot prvi Slovenec slavil nepozabno veleslalomsko zmago.

Kranjec (na fotografiji) med nastopom v Adelbodnu
Kranjec (na fotografiji) med nastopom v Adelbodnu FOTO: AP

Žan Kranjec se ni pojavil na startu petkovega veleslaloma za svetovni pokal alpskih smučarjev v Adelbodnu. Kot je za STA sporočila zunanja sodelavka Smučarske zveze Slovenije za odnose z javnostjo Špela Pretnar, je Kranjec odpovedal nastop zaradi bolečin v hrbtu. Kranjec se bo že v petek odpravil domov, kjer bo opravil tudi zdravniške preglede. To seveda pomeni, da Kranjca ne bo na startu sobotnega drugega veleslaloma, ki ga bodo prav tako izpeljali v Adelbodnu. Na startu prve vožnje petkovega veleslaloma bo tako zgolj Štefan Hadalin, ki ima startno številko 52.

Gre za zelo hud udarec za slovensko smučanje pred začetkom spektakla na progi Chuenisbärgli, kjer je 28-letni Vodičan pred enim letom spisal eno najlepših smučarskih zgodb. Na prvi progi, ki jo je takrat postavil slovenski trener Klemen Bergant, je zasedel šesti čas z zaostankom 24 stotink sekunde za vodilnim. V finalu pa je Slovenec z izjemno drugo vožnjo na meji odstopa v cilju prevzel vodstvo ter nato v nadaljevanju odbil napade petih tekmecev ter dobil veleslalomsko klasiko, ki v belem cirkusu šteje največ.

Pričakovanja pred letošnjima veleslalomoma v Adelbodnu so bila zato seveda zelo velika. Kranjec je prav zaradi priprav na adelbodensko klasiko, na eni najtežjih prog v svetovnem pokalu, izpustil prvi ponovoletni slalom v Zagrebu. Na Adelboden se je pripravljal v Italiji, a od novega vrhunskega dosežka ne bo nič. Kranjec je imel že med pripravami v Livignu nekaj težav z bolečinami v hrbtu. Dve uri pred začetkom prve vožnje je poziral za televizijske kamere s startno številko štiri. Zjutraj je šel na ogled proge, a se je tudi po posvetu s fizioterapevtom in trenerjem odločil, da v Adelbodnu ne bo nastopil.

Upajo, da bo nared za SP v Cortini d'Ampezzo
Kranjca v Sloveniji čakajo pregledi, s katerimi bodo ugotovili razsežnosti poškodbe, z upanjem, da bo lahko pripravljen na nastop na svetovnem prvenstvu v Cortini d'Ampezzo, kjer je med glavnimi kandidati za veleslalomsko kolajno. Veleslaloma v Adelbodnu sta zadnji moški preizkušnji v tej disciplini pred februarskim SP. Dve veleslalomski ničli bosta vplivali na razvrstitev Kranjca v veleslalomskem seštevku ter na njegovo startno številko. Po štirih veleslalomih je bil pred Adelbodnom na petem mestu v seštevku discipline. Moški veleslalom bo na sporedu SP 19. februarja.

Za Kranjcem je čustveno naporen mesec. Pred Alta Badio ga je sredi priprav iz Slovenije doletela vest o smrti očeta v delovni nesreči. V Alta Badii je nastopil na jubilejni stoti tekmi v svetovnem pokalu, a je bila to, kot je po tekmi opisal trener Bergant, zanj najtežja tekma kariere. Spominu na pokojnega očeta se je poklonil z napisom na čeladi ("Oče, zate!"). Veleslalom na Gran Risi je končal kot deveti.

Kranjec se je v tej sezoni že zavihtel na zmagovalni oder, 5. decembra z drugim mestom na veleslalomu v Santa Caterini, ko je bil počasnejši le od Hrvata Filipa Zubčića. V Adelbodnu bosta od slovenske ekipe ostala le Hadalin in Aljaž Dvornik, ki bo ob Hadalinu nastopil na nedeljskem slalomu.

Koronavirus pasica november
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Anticripstoned
08. 01. 2021 16.51
-2
Celo življenje trenira...na leto jih je 8...pa smrt v druzini...pa malo hrbet buba...pa gredo davkoplacevalski €
hotchilipoper
08. 01. 2021 14.18
-3
Kaj pa če bi to smučanje ukinili,da se malo spočijejo
EGON VESEL
08. 01. 2021 12.02
+2
Saj človek res ne ve ali ste kaj takšnega pojedli ali je kaj drugega na tem, da prav v vsaki novici zdravite svoj ranjeni ego...Pa včasih še upam, da je vreme krivo, pa ozvezdje...ma nisem preveč gvišen... Zaželite mu zdravja, če pa tega ne zmorete se vsaj vzdržite primitivizma!
martinov
08. 01. 2021 11.48
-1
Tudi od poležavanja boli hrbet !!
Unionko
08. 01. 2021 11.09
+3
Pred nekaj leti, je bil slalom v Wengenu, bilo je rečeno da Kostelič, zaradi bolečin v hrbtu ne bo nastopil...Pred tekmo smo tudi preko zaslonov videli, da so ga skoraj nesli na dilce...in nato še zmagal! Dokler bomo imeli tak sistem, od krajnca do zajca, da lahko vsak dela kar hoče, rezultati pa nepomembni, ali pa, saj bo... škoda denarja in vlaganja za prazen nič!
EGON VESEL
08. 01. 2021 11.27
+3
Ti si pa že kar nekaj uspehov dosegel, a ne? Čestitke!
Unionko
08. 01. 2021 11.35
-3
Imam vsaj obe polovice možganov, ne samo pol, kot ti!
EGON VESEL
08. 01. 2021 11.44
+2
Rožice so zacvetele
08. 01. 2021 11.02
+5
Škoda, vendar zdravje je na 1. mestu. Potem pa proti novim zmagam naproti.
NejkoSLO
08. 01. 2021 10.45
+5
Škoda 😑 Ampak proti bolečinam nemoreš kej dosti
vicom
08. 01. 2021 10.35
-2
Kaj pa un, Križaj, al kako že? Še vozi? kdaj štarta?
EGON VESEL
08. 01. 2021 10.46
+0
Mater si smešen...res, za krepat od smeha
pepe bolcev
08. 01. 2021 11.02
-4
MarioSuper99
08. 01. 2021 10.22
+4
Škoda :( Upam da ko pride nazaj, da bo raztural!