7°C

Križnarjeva oddala rumeno majico Takanašijevi, odločala bo zadnja tekma

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
AVTOR
STA /M.G. /J.K. /
KOMENTARJI
5
Slovenska smučarska skakalka Nika Križnar (223,4 točke) je na predzadnji tekmi za svetovni pokal v tej sezoni osvojila tretje mesto. Ker je bila njena glavna konkurentka v boju za veliki kristalni globus Sara Takanaši (234,8) druga, je Gorenjka morala predati rumeno majico Japonki. Prepričljivo je tokrat zmagala Avstrijka Marita Kramer (258,1). Križnarjeva zdaj v skupnem seštevku za Takanašijevo zaostaja za 15 točk. Odločala bo zadnja tekma.

"Za mano je stresen dan. Že pred prvo serijo sem bila zelo živčna, vem, da sva s Saro zelo skupaj. Že ves teden sem na trnih. Vem, da se moram umiriti in 'odskakati' tako, kot znam. Na treningu sem pokazala zelo lepe skoke. Vem, da zmorem!" je povedala Nika Križnar, ki je v petek vnovič slekla rumeno majico vodilne pred zadnjo tekmo sezone.

"Le umiriti se moram za nadaljnje tekme. Sem pa zelo vesela, da mi je še vseeno uspelo prikazati dva skoka, dovolj dobra za stopničke. S tem sem lahko danes zelo zadovoljna. Petnajst točk lahko nadoknadim, da končam na prvem mestu," je računico za zadnjo posamično tekmo sezone izdelala najboljša slovenska skakalka to zimo.

Križnarjeva (na fotografiji) med nastopom na nedavnem svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu.
Križnarjeva (na fotografiji) med nastopom na nedavnem svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu.FOTO: AP

Nove stopničke niso bile dovolj
Boljše uvrstitve – najverjetneje zgolj boja za drugo mesto, saj je bila daleč najbolj "vroča" skakalka" zadnjega meseca Avstrijka Marita Kramer spet razred zase – je Križnarjevo stal skok v prvi seriji, ki se ji je z daljavo 91,5 metra in slabim telemarkom ponesrečil. Sara Takanašisi je tako v boju za kristalni globus že v prvi seriji nabrala veliko prednost, Križnarjeva je zasedala šele peto mesto. V drugi je Gorenjki uspel precej boljši skok, prepričljivo je prevzela vodstvo pred rojakinjo Špelo Rogelj (z odličnim drugim skokom je slednja napredovala na šesto mesto), nato pa napredovala na stopničke. A stopničke niso bile dovolj, da bi zadržala rumeno majico. Takanašijeva je z drugim mestom namreč vpisala 80 točk, Križnarjeva pa 60, kar pomeni, da je Nika zdaj za Japonko za 15 točk. V (teoretičnem) boju za kristalni globus ostaja tudi zmagovalka Kramerjeva, za Takanašijevo namreč zaostaja 66 točk. 

Dober slovenski dan v Čajkovskem (navkljub izgubi rumene majice) so poleg izvrstnih uvrstitev Križnarjeve in Rogljeve dopolnile šeKatra Komars 17. mestom, Urša Bogatajz 19. in Ema Klinec z 22. Te točke slovenskega tabora so bile izjemno pomembne za seštevek pokala narodov, kjer Slovenke lovijo zmago. V finale se ni uspelo uvrstiti leJerneji Repinc Zupančič (71,5). Tekmovanje je končala na 39. mestu. 

Sara Takanaši (na fotografiji) je znova oblekla majico vodilne tekmovalke.
Sara Takanaši (na fotografiji) je znova oblekla majico vodilne tekmovalke.FOTO: Damjan Žibert

"Z rezultatom sem zadovoljna, po dolgem času sem spet med najboljšo šesterico. Očitno mi bolj natrpan urnik, visok ritem tekem bolj ustrezata. Tega sem si želela vso sezono, a je zaradi koronske pandemije na žalost odpadlo nekaj tekem. Čestitke Niki za dober rezultat, jutri napadamo na ekipni tekmi!" je napovedala Rogljeva, ki na posamičnih tekmah tako visoko ni bila vse od Ljubnega pred petimi leti, ko je bila peta.

S tem je 26-letnica obenem osvojila novih 40 točk za seštevek pokala narodov. V njem so Slovenke sicer izgubile vodstvo. Imajo 2403 točke, Avstrijke na vrhu pa 2430. Pomembne točke bodo na voljo v soboto na ekipni tekmi. Za zmago bo na voljo 400 točk, drugo mesto prinaša 350, tretje pa 300 točk.

Zupančič: Finale pred finalom
"Po vseh pritiskih, ki smo jih doživeli v Rusiji, smo zdaj na zadnji postaji v Čajkovskem. Danes je bil finale pred finalom. Očitno bo boj potekal prav do zadnjega. Danes je bilo veliko več napetosti kot na treningu in v kvalifikacijah. Ponovno čestitke Niki za tretje mesto. Žal je izgubila rumeno majico, o tem se bo odločalo na zadnji tekmi. Velike pohvale Špeli, ki je po več sezonah dosegla tak lep uspeh. Pohvalno danes tudi o Katri, ki je bila blizu svoje najboljše uvrstitve. Žal Urša in Ema nista opravili svojega dela. Če bomo želeli v boj za zmago v pokalu narodov, bomo morali delovati kot celotna ekipa," se zaveda glavni trener Zoran Zupančič.

Druga najboljša slovenska skakalka te sezone, Klinčeva (187,4), je bila tokrat namreč le 22. Tri mesta pred njo je končala Bogatajeva (191,8). Komarjeva (192,2) je prvo od dveh posamičnih tekem končala na 17. mestu. Doslej je bila le dvakrat v svetovnem pokalu boljša na 16. mestu. V finale se ni uspelo uvrstiti le Repinc Zupančičevi. Selektor se je odločil, da bodo na sobotni ekipni tekmi nastopile Križnarjeva, Rogljeva, Komarjeva in Bogatajeva, v ekipo ni umestil nedavne svetovne prvakinje Klinčeve. Po sobotni ekipni preizkušnji v nedeljo zgodaj zjutraj po slovenskem času sledi še veliki finale ženske sezone na veliki skakalnici. Takrat bosta padli tudi odločitvi v obeh skupnih seštevkih.

V skupnem seštevku ima na prvem mestu Takanašijeva zdaj 826 točk, Križnarjeva pa na drugem 811. Kramerjeva, ki je to zimo zmagala še šestič, ima 760 točk.

Šesti 'slovenski' kristalni globus?
Križnarjeva se ta konec tedna v Rusiji v mestu Čajkovski bori za prvi veliki kristalni globus v karieri. Za Slovenijo bi nov skupni uspeh pomenil osvojitev šestega velikega kristalnega globusa v zimskih športih. Tina Maze je bila v alpskem smučanju tako rekoč nepremagljiva v sezoni 2012/13 z rekordnim izkupičkom 2414 točk, Žan Košir pa je v deskanju na snegu v paralelnih disciplinah slavil sezono kasneje. V smučarskih skokih sta skupno zmago slavila Primož Peterka dvakrat (1996/97 in 1997/98) ter Peter Prevc enkrat (2015/16).

Koronavirus pasica nova

Končni vrstni red prve tekme v Čajkovskem:

1. Marita Kramer (Avt) 258,1 točk
2. Sara Takanaši (Jap) 234,8
3. Nika Križnar (Slo) 223,4
4. Nozomi Marujama (Jap) 222,9
5. Silje Opseth (Nor) 220,4 
6. Špela Rogelj (Slo) 210,6
… 
17. Katra Komar (Slo) 192,2
19. Urša Bogataj (Slo) 191,4
22. Ema Klinec (Slo) 187,4

Skupno (12/13):

1. Sara Takanaši (Jap) 826 točk
2. Nika Križnar (Slo) 811
3. Marita Kramer (Avt) 760
4. Silje Opseth (Nor) 612
5. Daniela Iraschko-Stolz (Avt) 466
6. Ema Klinec (Slo) 452
7. Maren Lundby (Nor) 338
8. Irina Avakumova (Rus) 317
9. Nozomi Marujama (Jap) 292
10. Katharina Althaus (Nem) 290
...
15. Urša Bogataj (Slo) 222
20. Špela Rogelj (Slo) 161
22. Jerneja Brecl (Slo) 140
36. Katra Komar (Slo) 42