Zimski športi

Lampičeva jezna po sporni kazni in 6. mestu: 'Ni bilo dotika'

St. Moritz, 01. 01. 2021 10.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, J.B., J.K.
Komentarji
95

Anamarija Lampič je v cilj uvodne tekme novoletne turneje v švicarskem Val Müstairju prišla kot druga. Za zmagovalko Švedinjo Linno Svahn je zaostala za 54 stotink, a je po koncu preizkušnje prejela kazen zaradi domnevnega oviranja domače predstavnice Nadine Fähndrich, tako da je uradno zaključila kot šesta.

Najboljša slovenska športnica minulega leta Anamarija Lampič na uvodni tekmi letošnje novoletne turneje za svetovni pokal v smučarskem teku, ki je potekala v Val Müstairju v Švici, v sprintu v prosti tehniki z drugega mesta nazadovala na šesto. Tako je odločila tekmovalna žirija zaradi oviranja tekmice. Zmagala je Švedinja Linn Svahn.

Eva Urevc, druga Slovenka, je izpadla v četrtfinalu za končno 22. mesto. V kvalifikacijah sta izpadla oba slovenska moška predstavnika: Vili Črv na 43. mestu in Janez Lampič, ki je bil 65. Med 84 tekači je slavil Italijan Federico Pellegrino.

Jezna Lampičeva: Vem, da sem si to drugo mesto čisto zaslužila!
Ženska tekma je dobila epilog šele tik pred razglasitvijo, vzrok za daljše čakanje pa je bil dogodek v zadnjem spustu finala. Svahnova, prva v seštevku sprintov minule sezone, je v finalu prevzela vodstvo, za Nadine Fähndrich iz Švice je bila tretja Lampičeva. Ta trojica si je na zadnjem vzponu priborila prednost, a je Fähndrichova v zadnjem spustu padla prav v času, ko jo je prehitela Lampičeva in bila že pred Švicarko v smučini. Po pregledu posnetkov so to označili kot oviranje in Lampičeva je ostala brez četrtih stopničk v sezoni.

"Danes sem se res počutila dobro, tudi tekla sem suvereno. Taktika je bila vrhunska od kvalifikacij naprej do finala. Vem, da sem si to drugo mesto čisto pravično zaslužila," je bila jezna Lampičeva. "Po tekmi pa so prišli do mene z informacijo, da sem na šestem mestu, da sem ovirala Švicarko, ampak jaz zase lahko rečem, da sem jo prehitela še pred ovinkom, bila sem pred njo. Jaz ne morem gledati, kaj se potem dogaja za mano. V bistvu ni bilo nobenega dotika, Fis (Mednarodna smučarska zveza, op. a.) me je zelo razočaral. Mislim, da me je danes Fis kar dobro 'razkuril', to jezo pa bom poskušala pokazati tudi jutri na tekmi," je dodala.

Lampičevi (na fotografiji) je odlično drugo mesto "odnesel" dvoboj s Švicarko Nadine Fähndrich, v katerem je žirija ocenila, da je Slovenka zakrivila padec domačinke, čeprav jo je Lampičeva prehitela na videz brezhibno.
Lampičevi (na fotografiji) je odlično drugo mesto "odnesel" dvoboj s Švicarko Nadine Fähndrich, v katerem je žirija ocenila, da je Slovenka zakrivila padec domačinke, čeprav jo je Lampičeva prehitela na videz brezhibno. FOTO: AP

V cilj spol sekunde zaostanka za zmagovalko
Svahnova je v dvoboju na ciljni črti pred tem dogajanjem za slavje zdržala pritisk slovenske tekmovalke in za pol sekunde ugnala Lampičevo, tretja je bila sprva Američanka Jessie Diggins s 3,4 sekunde zaostanka. Američanka je potem osvojila drugo mesto, tretje pa Švedinja Frida Karlsson. Svahnova je dobila že uvodni sprint sezone v klasični tehniki v Ruki, Lampičeva pa je izgubila možnost, da bi po Davosu sredi decembra drugič stopila na drugo stopničko zmagovalnega odra, dvakrat pa je bila tretja.

Lampičeva si je na težki, 1,5 km dolgi progi v dveh krogih in med sneženjem, polfinale zagotovila dokaj zlahka, saj je bila pretežno ves čas na zanesljivem drugem mestu v drugi četrtfinalni skupini in je tudi v cilj prišla druga, 68 stotink za zmagovalko Fähndrichovo. Slednja je tik pred zadnjim vzponom prve polfinalen skupine napadla in prevzela vodstvo, a sta ji Lampičeva in Švedinja Maja Dahlqvist, najboljša v kvalifikacijah, lahko sledili, ta trojica pa je bila tudi pred tem ves čas na prvih treh mestih. V spustu pred ciljem je imela Lampičeva tako dobre namazane smuči, da je brez težav prišla mimo Švedinje in nato tudi Švicarke.

Pellegrino ugnal Bolšunova, ki ostaja trdno 'v sedlu'
Rusinja Natalija Neprjajeva je na četrtem mestu izgubila boj za prva tri mesta, tik pred ciljem pa za zmago tudi Lampičeva. Po ogledu fotofiniša, vodilno trojico so ločili centimetri, je Lampičeva za Fähndrichovo zaostala za šest stotink ter bila za drugo mesto le stotinko pred Dahlqvistovo. Ta si tako kot četrta Neprjajeva ni zagotovila finale kot srečna poraženka, saj je bila druga skupina, po imenih sicer slabša, hitrejša. V zadnjem, petem četrtfinalu je tekla Urevčeva in na petem mestu ostala brez naslednjih nastopov, za najboljšo v skupini Digginsovo pa je zaostala 4,38 sekunde.

V finalu je med tekači branilec lanske novoletne zmage Rus Aleksander Bolšunov, ki si je finale zagotovil kot srečni poraženec polfinala, zasedel drugo mesto in trdno ostaja v vodstvu pokala. Pellegrino, ki je dobil prejšnja dva sprinta v pokalu in je bil najboljši tako v kvalifikacijah kot tudi v polfinalu, je dvoboj za zmago z Bolšunovim dobil za 57 stotink, tretji precej za njima je bil Francoz Richard Jouve (+2,53). Na 15. izvedbi turneje ni Norvežank, ki so osvojile zadnjih sedem novoletnih serij, prav tako ni tekačev te skandinavske velesile smučarskega teka, ki je v izogibanju možnim okužbam zaradi novega koronavirusa izpustila tudi prejšnji prizorišči v Švici in Nemčiji.

Koronavirus pasica november

Izidi, sprint, prosta tehnika:

- ženske:
1. Linn Svahn (Šve) 3:22,01 sekunde
2. Jessie Diggins (ZDA) + 3,41
3. Frida Karlsson (Šve) 5,83
4. Rosie Brennan (ZDA) 8,00
5. Nadine Fähndrich (Švi) 1:02,00
6. Anamarija Lampič (Slo)/rumeni karton zaradi oviranja

- izpadla v četrtfinalu:
22. Eva Urevc (Slo)

- skupni vrstni red (9): 
1. Rosie Brennan (ZDA) 417 točk
2. Tatjana Sorina (Rus) 362
3. Natalija Neprjajeva (Rus) 325
4. Therese Johaug (Nor) 301
5. Nadine Fähndrich (Švi) 289
6. Anamarija Lampič (Slo) 277
... 
21. Eva Urevc (Slo)  106

- moški:
1. Federico Pellegrino (Ita) 3:08,44 sekunde
2. Aleksander Bolšunov (Rus) + 0,57
3. Richard Jouve (Fra) 2,53
4. Gleb Retivih (Rus) 4,33 
5. Artem Malcev (Rus) 4,82
 6. Lucas Chanavat (Fra) 28,28 
... 

- izpadla v kvalifikacijah:
 43. Vili Črv (Slo), 65. Janez Lampič (Slo) 

- svetovni pokal (9):
1. Aleksander Bolšunov 558 točk
2. Federico Pellegrino (Ita) 320 
3. Johannes Hoesflot Klaebo (Nor) 296
4. Andrew Young (VBr) 261
5. Andrej Meljničenko (Rus) 239
6. Emil Iversen (Nor)  219
... 
60. Janez Lampič (Slo) 15 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (95)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Wolfman
02. 01. 2021 10.36
+1
Kraja čista k solza v slogu Švicarjev, ker je štorasto pogrnla Fähndrichova katera je ravno Švicarka!
apodgra
02. 01. 2021 08.54
+6
Koliko takih prehitevanj je že bilo in resničnih dotikov , pa do diskvalifikacij ni prišlo. Švicarji so izkoristili vlogo gostitelja in poskrbeli za svojo lastno blamažo. Pa saj tekme gledajo gledalci širom sveta in kamere so edine , ki ne ne lažejo . Kaj pa počnejo "ne/pomembneži" športne stroke , pa je grozljivka.
TITO 50
01. 01. 2021 20.28
+4
Švicarjem res ni potrebna takale blamaža.
NejkoSLO
01. 01. 2021 20.00
+6
Kraja in nič drugega! Zadne case nas ne marajo sodniki. Laniška kaznovali (slabe ocene), in zdej še Ano.
pingvinislo5
01. 01. 2021 19.07
+7
cel cukrček tale Anamarija.
Boštjan Kodrun
01. 01. 2021 18.59
+5
Dotika ni bilo itak pa Švicarka padla švicarsko prizorišče da morejo njim ugodit pa čudno da se kdo od slovenskih trenerjev ni pritožil itak pa ker je Švica večja od Slovenije bolj gledajo na Švico kot Slovenijo
moare
01. 01. 2021 18.56
+6
čista kraja, sem gledal
Realni
01. 01. 2021 18.50
+7
Sem gledal, strinjam se z našo tekmovalko,.V sportu ni prostora za interese ampak samo za postenje in fair play., to ni politika.
borjac
01. 01. 2021 18.47
+4
Sramotno, da te odreže tako pristranska in navijaška komisija Fis, pravilno je napovedal naš komentator "dotika ni bilo ampak smo v Švici in ne vemo kako se bodo odločili" in res so poštenjaki odločili, oškodovali so tekmovalko iz male Slovenije, upam da se bo to Švicarjem nekoč zataknilo v grlu, če bi bila tekma v Sloveniji, bi sigurno take odločitve v našo korist ne bi bilo.
NejkoSLO
01. 01. 2021 18.38
+8
Res škoda, tako je izgubila vsaj 35 točk 🙏🏻 veliko v boju za šprinterski globus. Letos kot kaže se bojo steple za ta globus.
mzz66
01. 01. 2021 18.20
+12
Naši namazali smučke, da je našo kar neslo mimo Švicarke. Ona jokica pa potem padec pa jok. Samo mi pač nismo kaj ekstra pomembni v tekih, pa še tekma v Švici. Pa te potem tako malo kaznujejo.
Machetekills007
01. 01. 2021 18.05
-4
jebga. ni šlo. več sreče prihodnjič.
pep b
01. 01. 2021 18.01
+9
In kot je nekdo ze omenil. Ce bi bila situacija obratna bo vecina tukaj cisto drugace piskala.
pojtrarara
01. 01. 2021 18.27
+4
situacija je ze bila obratna par tekem nazaj, ko je nasa ostala z zlomljeno palico in kar nekaj casa tekla brez nje, dokler ni dobila nove, izgubila mesta v tem casu in se potem sama s svojo odliko zborbala do tretjega mesta... pa ni nihce od nas jokal, da morajo druge diskvalificirati... tu je pa sploh jasno, da je ni ovirala, zaj je bila ze zdavnaj mimo nje in se je ni nikher dotaknila... ko je bila pa pred njo pa je stvar svicarke, da se ne zapleta v njene smuci... ne more ona rikverc iz zadaj nje namerno ovirati, saj nima oci zadaj
pepe bolcev
01. 01. 2021 18.36
-1
No. Ze tvoji izgovori in vpletanje neke tretje tekme v ta incident dovolj pove. Sem ze lepo razlozil na primeru formule. Po tvoje bi morala svicarka zavirat? Saj nimajo bremz. Po klancu so se dol pepljale. Svicarka ni imela izbire. Nasa pa jo je imela in se v ovink odpeljala na polno in zacela zavijat sele, ko je bila mimo nje. Svicarka bi lahko samo v sneg zapeljala. In to nabijanje, da mora tisti zadaj pazit je tukaj popolnoma brez veze. Podobno je pri smucarskem krosu, tudi tam so za podobne manevre kaznovani, tam so zaradi velik hitrosti taki manevri lahko smrtno nevarni.
pojtrarara
01. 01. 2021 18.55
+1
dej ne kontriraj skoz men, pejt na žurnalovo stran, kjer ti strokovnjaki navajajo, da je oskodovana naša po krivici, da je odlocitev fis sramotna in zraven imas tudi pravila, ki jih navajajo in dokazujejo da nasa ni stirila nic narobe... pa pojd tezit njim, ki so strokovnjaki ce si upas... mene pa prosim pusti
uporabnica portala
01. 01. 2021 19.24
+1
Hvala, ker si povedal za Žurnal, ker tam se vidi, da se L. ne zaveda, da je dotik bil. L. je z drsalnim korakom s svojo desno smučko sotekmovalki obe njenih špičk smuči zabrisala v desno steno zavoja, in to zato, ker je po tem ko je že prehitela sotekmovalko, v samem zavoju L. naredila napako ko je šla delat linijo na zunanji strani, kjer je bila sotekmovalka, pač militisočinka trenutka nepozornosti in direktno spodnesla sotekmovalko. Žal, mi je izgubljenih 35 točk. Upam, da bo drugič več sreče in manj neljubih dogodkov. To, da je švicarka, ne igra nobene vloge ...
uporabnica portala
02. 01. 2021 08.19
resort
02. 01. 2021 16.46
kriva je ker ni vklopila smernike in ni imela štop luči.
pep b
01. 01. 2021 18.00
-4
Po vase bi v F1 lahko z vso brzino sel v ovinek in potem svicarja izrinil na travo? Ne bo slo.
masaker1975
01. 01. 2021 18.53
Daj ne fantaziraj o f1 in teh nedonošenčkih v bolidih.
pep b
01. 01. 2021 17.58
-3
Prehitela jo je na racun tega, da je v ovink sla s preveliko brzino, in posledicno jo je odneslo na zunanjo stran, tekmovalka za njo, pa je morala zaradi tega njenega manevra zavirati.
pep b
01. 01. 2021 17.50
-10
Zrinila jo je ven in je onemogocila, da normalno odpelje. To se dela pri basketu al pa pri fuzbalu, pri teku je pa to prekrsek.
resort
02. 01. 2021 16.48
Saj nimajo označene steze kot pri teku na štadionu. Ne bulazni.
Takole
01. 01. 2021 17.49
+8
Ali so se naši pritožili??
Takole
01. 01. 2021 17.47
+12
Tudi, če bi bil kontakt, je zanj odgovorna tekačica, ki je bila zadaj. Svinjarija, sploh glede na številna prerivanja kontakte in padce v sprintih, kjer ni nihče kaznovan!
zjolah
01. 01. 2021 17.43
+10
Barabe----to je ce si majhen...nepomaga srce veliko---
Takole
01. 01. 2021 17.42
+16
Sramotna odločitev!! Fuj žirija in švicarski funkcionarji. 🤮