Zimski športi

Lampičeva v boju za odličja napoveduje mesarsko klanje

Peking, 07. 02. 2022 19.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Najboljša slovenska smučarska tekačica ta čas, Anamarija Lampič, je že dolgo pred začetkom sezone na koledarju označila 8. februar 2022, na slovenski dan kulture se bo namreč v sprintu na olimpijskih igrah v Pekingu podala v boj za olimpijsko medaljo, ki ji v zbirki dosežkov še manjka. "Bo mesarsko klanje," je dejala dan pred tekmo.

"Komaj čakam, da se vse začne jutri. Sem naveličana čakanja. Jutri je dan D. Mislim, da bo mesarsko klanje, deseterica lahko odnese medaljo," je po zadnjem treningu povedala Anamarija Lampič. Je dobitnica medalj na svetovnih prvenstvih in malega kristalnega globusa za sprinte, kar jo uvršča v ožji krog favoritinj za zmagovalni oder. Tekmovalke najprej čakajo kvalifikacije, nato pa sledijo izločilni boji.

"Na prizorišču OI se je nekoliko otoplilo," je ugotovila Lampičeva. "Otoplilo se je z -20 na -14, osem pod ničlo je čez dan. Ko sonce zaide, je takoj zelo mrzlo. Tako bo tudi, ko se bodo tu začeli izločilni boji pozno popoldne. A jutri rabim le dobre smuči in spočite noge, pa bo," je prepričana Lampičeva.

Sneg na OI je umetni in suh, z delci prahu iz okoliških hribov. "Ne gre hitro po njem. A je serviserka Valentina (Vuerich) prišla zadnji trenutek v Peking in sem sedaj še bolj pomirjena. Našli sva dva res vrhunska para smuči. Že prej smo veliko testirali, tri pare smo imeli že pripravljene," je o opremi povedala Lampičeva.

Nova proga, na kateri ni bilo tekem na najvišji ravni, je težka. "Kot se spodobi za OI. Sploh prvi del, če greš malenkost prehitro, to potem na ravnini krepko plačaš. Če imaš trde noge, tudi spust potem ni nedolžen. Pa tudi s preveč utrujenimi nogami ne moreš dobro v zaključni sprint. Kvalifikacije bodo najtežje, treba bo iti na polno. Pozneje bo bolj rezervirano, posebej prvi del izločilnih bojev," meni Lampičeva. Nadeja se, da bo tudi sreča na naši strani. Veseli jo tudi to, da je ostala zdrava, da se je kot skoraj celotna ekipa izognila okužbi z novim koronavirusom.

Anamarija Lampič
Anamarija Lampič FOTO: AP

Povsem drugače je z Evo Urevc, drugo slovensko tekačico, ki se je pred okužbo z novim koronavirusom sredi januarja nadejala lepega dosežka na OI. Zato kar nekaj časa ni mogla trenirati, potem ji je še okužba po prihodu na OI zaradi izolacije preprečila vadbo.

"Težko je bilo preživeti to obdobje, potem ko sem prej praktično vse naredila po načrtih. Pozna se mi, da sem zaradi karantene pozno prišla na sneg tukaj, nisem še aklimatizirana nanj. Gre pa za tek na smučeh, kjer je pomembna telesna pripravljenost. Imela sem veliko premora. Pričakovanj zato nimam velikih, a to so OI in se lahko zgodi marsikaj. Sproščeno bom nastopila in kar bo, bo," je pojasnila Urevčeva.

Dodala je: "Skoraj vsak, ki gre na OI, si želi medaljo, ki na tem tekmovanju edina šteje ... Če napišem pozitivne in negativne stvari iz zadnjega obdobja, pretehtajo negativne, kar je logično po vsem skupaj. A na tekmi bom imela v glavi le pozitivne."

Poleg Lampičeve bodo nastopile še Eva Urevc, ki je pred okužbo z novim koronavirusom tudi računala na visoko uvrstitev, Anja Mandeljc in Anita Klemenčič ter Vili Črv, Janez Lampič, Miha Šimenc in Miha Ličef.

V slovenskem moškem tekaškem taboru ne pričakujejo boja za najvišja mesta, preboj v izločilne boje bo že kar lep dosežek. Šimenc je ocenil, da bodo o uvrstitvi še bolj kot drugače odločale maže na smučeh. "Sneg je tak, da dobesedno zaustavlja na vsakem koraku." Podobno je menil Janez Lampič: "Ovira pa me še poškodba gležnja. Upam na svoj najboljši nastop, da pridem med 30, to bi bil izjemen uspeh."

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slovenka62
07. 02. 2022 21.28
+1
Dajmo Ana kar bo pa bo.Srečno.!!!
Šumsko voče
07. 02. 2022 21.08
+4
Srecno anamarija💪💪💪
ivan z Doba
07. 02. 2022 20.25
+8
Še edina svetla zvezda, ki lahko prinese domov medaljo. Upam, da ji uspe.Srečno!
ivan z Doba
07. 02. 2022 20.27
+1
Na OI šteje samo medalja! Čez leta se govori samo še o prvakih. 2., 3., 4.....mesto se izgubi !
Pepe Bolcev
07. 02. 2022 20.37
+2
ZDoba. To pac ni res. Ti ves kdo je bil prvak recimo na veliki skakalnici pred 4 leti? Kaj pa recimo na kolesarski cestni dirki lani? Se dobro, da se nihce vec ne spomni Franka, Kosirja, Dovzanove, Korenove, Vehovarja, itd itn. Brihta.
Pepe Bolcev
07. 02. 2022 20.08
-6
Sam da ne bo spet katere izrinila s proge…
petka5
07. 02. 2022 20.05
+9
Dajmo Anči, takooo ti želim in privoscim medaljo. Naj ti rata🙏🍀