Zimski športi

Lanišek z lepimi možnostmi, da stopi ob bok Peterki in Prevcu

Oberstdorf, 27. 12. 2022 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V četrtek se s tekmo v Oberstdorfu začenja 71. turneja štirih skakalnic, poznana tudi kot novoletna skakalna turneja. Od slovenskih predstavnikov najvišje kotira letos izjemno razpoloženi Anže Lanišek, ki bi lahko postal tretji Slovenec z zlatim orlom.

Anže Lanišek je v tej sezoni že slavil na tekmah v Ruki, Titisee-Neustadtu in Engelbergu.
Anže Lanišek je v tej sezoni že slavil na tekmah v Ruki, Titisee-Neustadtu in Engelbergu. FOTO: AP

Novoletna skakalna turneja se bo s kvalifikacijami pred preizkušnjo v Oberstdorfu začela v sredo, dan zatem sledi prva od štirih posamičnih tekem. Dobitnika zlatega orla za zmago v skupnem seštevku točk bomo dobili 6. januarja, Bischofshofen bo tradicionalno prizorišče zadnje preizkušnje. Vmes se bodo skakalci ustavili še v Garmisch-Partenkirchnu in Innsbrucku. 

Turnejo so prvič priredili davnega leta 1953, ko je slavil Avstrijec Sepp Bradl. Doslej sta na njej vso konkurenco pokorila tudi dva Slovenca, in sicer Primož Peterka v sezoni 1996/1997, leta 2016 pa je zmago slavil Peter Prevc, ki je zmagal na treh od štirih tekmah. Odtlej slovenski predstavniki niso bili več blizu odru za zmagovalce, a letos bo, če sklepamo po uvodu v sezono, drugače. Anže Lanišek je slavil že trikrat, skupno pa je na osmih preizkušnjah kar šestkrat stal na odru za zmagovalce. 

Po mnenju stavnic ima od njega več možnosti za končno slavje le trenutno vodilni v skupnem seštevku Dawid Kubacki, ki je turnejo dobil v sezoni 2019/2020. Kvota na zmago Poljaka znaša 1,9, medtem ko je na Laniška 3,5. Kot pravijo stavnice, imata realne možnosti za zmago v skupnem seštevku štirih skakalnic še Norvežan Halvor Egner Granerud (kvota 6) in Avstrijec Stefan Kraft (kvota 8), vsi ostali so daleč zadaj. 

Rjoju Kobajaši je v lanski sezoni dobil prve tri tekme turneje, poker zmag mu je v Bischofshofnu ukradel Daniel Huber.
Rjoju Kobajaši je v lanski sezoni dobil prve tri tekme turneje, poker zmag mu je v Bischofshofnu ukradel Daniel Huber. FOTO: AP

Prvo slovensko zmago na tekmi novoletne turneje smo sicer videli v sezoni 1986/1987, ko je bil v Innsburcku najboljši Primož Ulaga, tedaj še pod jugoslovansko zastavo. Peterka je v svoji šampionski sezoni dobil preizkušnjo v Garmisch-Partenkirchnu. Na istem prizorišču je bil znova najboljši v sezoni 2002/2003, naslednje leto pa je Ulagov dosežek v Innsbrucku ponovil Peter Žonta. Zmaga Petra Prevca na zadnji tekmi zmagovite turneje 2015/2016 v Bischofshofnu je bila zadnja za slovenske predstavnike. 

Doslej so trije skakalci v eni izvedbi dobili vse štiri preizkušnje. Nemcu Svenu Hannawaldu je to uspelo v sezoni 2001/2002, potem pa sta ta dosežek zaporedoma ponovila Poljak Kamil Stoch (2017/2018) in Japonec Rjoju Kobajaši (2018/2019), ki je bil najboljši tudi v prejšnji sezoni. 

Največ zlatih orlov je zbral Janne Ahonen, in sicer pet med letoma 1999 in 2008. Legendarni Finec je do svoje četrte zmage prišel v sezoni 2005/2006, ko se je edinkrat doslej zgodilo, da sta si zmago razdelila dva skakalca. Isti izkupiček točk je takrat zbral še Čeh Jakub Janda. V konkurenci držav imamo na vrhu kar tri države, avstrijski, finski in nemški skakalci so svojim navijačem doslej priskakali po 16 zmag. Češka se lahko – tako kot Slovenija – pohvali z dvema zmagama. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pojtrarara
27. 12. 2022 09.12
+3
Dajmo Anže - naj ti rata po željah... mi bomo pa zraven navijali in uživali. Bolj kot nalaganje teže zahteve po uspehu anžetu, me skrbijo ostali naši - kaj je z njimi - kdaj se mislijo zbuditi... velja kar za vse ostale tako fante kot punce- glede na pretekle sezone so kar malo v ozadju, kar žalosti da je to ravno v tej sezoni, ko je prvenstvo pri nas.
Mister iks
27. 12. 2022 08.12
-1
Ga že spravljate pod velik pritisk. Že tako bo hud tempo štiri tekme v 10 dneh. Dobro da imajo dvigala da jih gor furajo, boščki.