Zimski športi

'Leteči Kranjec' poletel v zgodovino z zadnjim skokom prek 200 metrov

Planica, 23. 03. 2019 11.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Po koncu prve serije ekipne tekme je zadnjič na tekmi svetovnega pokala poletel Robert Kranjec, ki je s poletom prek 210 metrov sklenil dolgo in bogato tekmovalno pot. Dobil je brezhibno oceno 20 s strani vseh sodnikov, znak za spust po zaletni mizi pa je Kranjcu dala hčerka Pika.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Slovo Roberta Kranjca
    03:27
    Iz 24UR: Slovo Roberta Kranjca
  • Robert Kranjec uradno končal kariero
    00:30
    Robert Kranjec uradno končal kariero

Eden najboljših slovenskih smučarskih skakalcev vseh časov Robert Kranjec je v zibelki poletov, v domači Planici, z zadnjim (neuradnim) poletom prve serije uradno končal kariero in pristal pri zelo spodobnih 213 metrih. Za zadnji polet mu je z zastavico zamahnila hčerka Pika. Na sceni je bil kar 21 let, med drugim je dobitnik olimpijskega odličja iz Salt Lake Cityja 2002.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V svetovnem pokalu, v katerem je zbral 325 nastopov, je debitiral leta 1998 v Trondheimu, prvo zmago pa je osvojil leta 2005 v finskem Kuusamu. Skupno je zbral 15 zmag, od tega sedem posamičnih, kar 27-krat pa je stal na odru za zmagovalce.

Kranjca so v izteku planiške velikanke pričakali številni prijatelji in dolgoletni sotekmovalci.
Kranjca so v izteku planiške velikanke pričakali številni prijatelji in dolgoletni sotekmovalci. FOTO: Damjan Žibert

Bronasti Salt Lake City
A prvič v karieri se na zmagovalni oder ni zavihtel v svetovnem pokalu, temveč kar na olimpijskih igrah. V Salt Lake Cityju leta 2002 je skupaj z Damjanom Frasom, Primožem Peterko in Petrom Žonto osvojil ekipni bron, leta 2012 pa je pokoril vso konkurenco in osvojil naslov svetovnega prvaka v poletih, svoji paradni disciplini, po kateri je zaradi izjemnega občutka za letenje dobil vzdevek "Leteči Kranjec". Za piko na i je ob zmagi takrat z 244 metri tudi popravil slovenski rekord.

Na prve stopničke v svetovnem pokalu je Kranjec moral počakati do leta 2002, ko je bil tretji v finskem Lahtiju. Prav na Finskem, a v Kuusamu, je slavil tudi svojo prvo zmago leta 2005. To je tudi njegova edina zmaga v karieri na skakalnicah, preostalih šest jih je slavil na letalnicah v domači Planici, Vikersundu in na Kulmu, kjer se je vedno najbolje počutil. Na svetovnih prvenstvih se je veselil še dveh kolajn, bron je osvojil tako na ekipni tekmi v Oslu leta 2011 kot tudi na ekipni tekmi v Vikersundu v poletih leto pozneje. To je bilo njegovo zadnje odličje na velikih tekmovanjih, sledilo je težavno obdobje, v katerem se je spopadal tudi s poškodbami.

Dve zmagi kljub težavam s komolcem
Najprej je imel težave s komolcem, a je kljub temu sezono 2015/16 končal z dvema zmagama, ko je slavil v Vikersundu, nato pa še na prenovljeni letalnici v domači Planici. Ko se je zdelo, da se vrača v vrh, si je pred začetkom naslednje sezone huje poškodoval koleno, zaradi česar je moral na operacijo strganih kolenskih vezi in dolgotrajno okrevanje, a o koncu kariere takrat ni razmišljal.

Kranjec je med gledalce vrgel svoj kombinezon.
Kranjec je med gledalce vrgel svoj kombinezon. FOTO: Damjan Žibert

Po težavni lanski sezoni, ki jo je sicer končal z ekipnim tretjim mestom v svetovnem pokalu na finalu v domači Planici, je sam dejal, da ni imel dovolj podpore v vodstvu reprezentance in je resno razmišljal o slovesu, a se je nato odločil, da poskusi še enkrat. Tudi to sezono, v kateri je nekajkrat nastopil v celinskem pokalu; konec leta v Kuusamu je bil tretji na tej ravni tekmovanja, je imel težave z zdravjem, nagajal mu je hrbet, zato se je odločil, da bo planiški konec tedna njegov zadnji nastop.

'Zavestno sem se odločil že januarja'
"Odločil sem se, da je to moja zadnja pot do Planice, saj bom v Planici končal kariero. Načrt je, da bi bilo to v soboto, kako bo, bomo pa še videli," je pred odhodom na vlak dejal 37-letni Kranjec. "O koncu sem se zavestno odločil že januarja, pretehtalo je, ko sem začel ostajati doma. Nič mi ni 'padlo dol', vsak dan do danes sem treniral, a ne vidim več načina, da bi lahko nadaljeval. Zdi se mi, da bi me preveč izčrpalo. Ponosen sem na svoje rezultate in na to, kar sem dosegel," je še dodal Kranjec in zatrdil, da je v zadnjem času spet začel uživati v skokih, a da poti nazaj več ni, saj je vse razen enega dresa že vrnil nazaj v klub.

Kranjec je v zgodovino smučarskih poletov zapisan še z eno izjemno znamko: lani na finalu sezone v Planici je postal prvi, ki mu je uspelo 200-krat preleteti magično mejo 200 metrov. Ko je v kvalifikacijah poletel 238 m, je bil to namreč njegov jubilejni 200. polet prek 200 metrov.

Zahvala navijačem
"Moj skok je bil še dokaj zadržan, kar je razumljivo. Upam, da jutri še kakšno malenkost dodam," je po izjemnem nastopu dejal Kranjec, ko mu je vseh pet sodnikov za prelep polet enotno dodelilo popolno oceno 20. Letos je za konec kariere v Planici še izboljšal lasten svetovni rekord po številu poletov prek 200 metrov, ki ga je pomaknil do številke 212. Svetovni prvak v poletih iz leta 2012 je z rojaki zadnji polet v karieri opravil pred nekaj več kot 21.000 gledalci, ki so se zbrali v dolini pod Poncami, da bi uživali v poletih in pospremili slovo enega najboljših letalcev v zgodovini.

"Hvala navijači! Hvala za navijanje ob vsakem poletu za mene in hvala, ker ste navijali za ekipo," je STA po poslovilnem poletu citirala Kranjca, ki je imel poseben čustven naboj, dejal Kranjec, ki je v finalni seriji ekipne tekme Petru Prevcu predal kapetanski trak. 

Kranjcu so njegovi privrženci čestitali tudi s številnimi transparenti, v ozadju lahko vidite tistega, ki si je "izposodil" slogan in tipografijo Valentina Rossija.
Kranjcu so njegovi privrženci čestitali tudi s številnimi transparenti, v ozadju lahko vidite tistega, ki si je "izposodil" slogan in tipografijo Valentina Rossija. FOTO: Damjan Žibert

V skokih le redko užival
Solze sicer ni potočil, priznal pa je, da mu je hudo in da mu bo v prihodnje verjetno še bolj. Pa čeprav pravi, da v skokih ni nikoli zares užival, razen seveda, ko je bil v ekstremno dobri formi. Tudi zato Kranjec nikoli več ne bo stopil na skakalne smuči.

"Že pred leti sem dejal, da se bom ob koncu kariere znebil vse skakalne opreme. Zato sem jo danes vrgel med gledalce, me veseli, da je čelado ujel nek poljski navijač. Tudi ostale smučke, kombinezone in drugo opremo bom podaril klubu. Na skakalne smučke ne bom nikoli več stopil, saj sem bil trideset let vpet v ta šport in ga predobro poznam. V skokih sem užival le, ko sem bil v ekstremno dobri formi. Sigurno pa si bom z veseljem nadel alpske ali tekaške smučke," je v medijskem središču v Planici po poročanju STA povedal Robert Kranjec.

S Piko je 'mahal' tudi dobri prijatelj Lado Bizovičar
Novinarji so mu upravičeno nadeli vzdevek Leteči, in to z velikim L. Kranjec je bil zaradi svojega sloga v prvi vrsti letalec. Od sedmih zmag v svetovnem pokalu je le eno dosegel na skakalnici (Kuusamo 2005), ostalih šest je slavil na letalnici v Planici. Zato je bilo samoumevno, da je kariero zaključil pod Poncami, v zibelki poletov.

"Super zadovoljen sem, kako se je vse razpletlo. Prišli so številni prijatelji in znanci, s katerimi sem delil dobre in slabe trenutke. Gledalci so bili fenomenalni. Vreme je bilo izjemno. Prišel je Lado Bizovičar, s katerim sem že dolgo prijatelj, prišel je Primož Roglič, predvsem pa je bila tam moja hčerka Pika, ki mi pomeni vse v življenju," je dejal Kranjec.

Ammann: Tudi mene to še čaka
Sedemintridesetletnemu slovenskemu šampionu, ki je v Salt Lake Cityju 2002 osvojil olimpijsko medaljo, leta 2012 pa je bil svetovni prvak v poletih, so se priklonili tudi ostali asi svetovnega pokala. Švicar Simon Ammann, ki je tri tedne mlajši, je dejal, da se je poslovila legenda skokov ter da mu je žal, ker zdaj ne bo imel več nikogar, s katerim bi si izmenjaval kape (to sta namreč počela vrsto let na finalu v Planici).

"Hudo mi je tudi zato, ker vem, da tudi mene to še čaka," je dodal Ammann. Skoraj deset let starejši od Ammanna in Kranjca je Japonec Noriaki Kasai. On še ne razmišlja o koncu kariere, o Robertu Kranjcu pa je povedal: "Robi je velik športnik in izjemna oseba. Škoda, da se je tako hitro odločil za konec kariere. Izgubili smo še enega seniorja."

Lahko bi se lotil tudi nečesa povsem novega
Izračunali so, da je Leteči Kranjec na smučkah preletel 47.300 kilometrov oziroma precej več kot je obseg Zemlje. V svetovnem pokalu je zbral 325 nastopov, 27-krat je stal na odru za zmagovalce in 212-krat skočil prek 200 metrov. To je zdaj zgodovina. Kranjca, ki je sicer še eno leto zaposlen v policiji, čakajo novi izzivi. Kaj bo počel v življenju, se še ni odločil.

"Jutri se bo zagotovo zbudil z nasmeškom, saj ne bom več pod stresom. Zame so bili skoki zelo naporna zadeva, saj sem se jim posvetil z dušo in srcem. Spat sem šel z mislijo na skoke in zbudil sem se s skoki v glavi," je bil zadovoljen eden najboljših letalcev vseh časov.

"Zdaj si bom zagotovo vzel mesec ali dva počitka in z bistro glavo skušal ugotoviti, kaj bi rad počel v življenju. Lahko, da ostanem v smučarskih skokih, saj sem se vpisal na fakulteto za trenerje v Mariboru, možno pa je, da se lotim nečesa povsem novega. Tudi to me veseli, saj se ne bojim izzivov in vem, da imam dobre delovne navade. Zagotovo pa bom imel zdaj več časa za družino in zase. Komaj čakam, da se spet usedem na motor, ali pa, da s prijateljem Primožem Rogličem zavrtiva pedala na kolesih," je še dodal Kranjec.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (106)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Misko5990
24. 03. 2019 21.49
+0
Zdaj mu je ostal samo se smuk na wcju kjer je bil od nekdaj pravi as!
emt8000
24. 03. 2019 15.29
+7
Hvala Kranjec za čudovite polete in uživaj v športni penziji z družino.
BayernGomez
24. 03. 2019 12.11
+10
Vsega lepega je enkrat konec in ja na žalost je Kranjec končal kariero. Od skokov se je poslovil nekdo ki ni bil serijski zmagovalec je pa bil izjemen letalec in skakalec pa tudi kot oseba zelo dobr človek pa tudi zdej je še. Bil je borec in garač. Tudi treniral je več kot marsiksteri skakalec. Ni bil talentiran skakalec in to znanje si je izboril sam. Sicer je s skoki začel že leta 1992 a v svetovnem pokalu je nastopil prvič leta 1998. Po tistem grozovitem padcu v Planici leta 2001 je leta 2002 na ekipni tekmi na olimpijskih igrah v Salt Lake Cityu osvojil bronasto medaljo. To je bil tisti začetek njegove uspešne kariere. Čeprav je bil izjemen letalec pa je prvo zmago osvojil na skakalnici in to na Finskem v državi v kateri naši ne blestijo niti Petru Prevcu tam ni uspelo zmagat. Prvo zmago na letalnici pa je dočakal na Kulmu. Tam je slavil dvakrat. Najdaljši polet pa na svetovnem prvenstvu v Vikersundu leta 2012. Komentiranje Stareta "gre prek 200 metrov fantastično" nekaj nepozabnega. Še lepše pa prva slovenska zmaga v Planici. No v Vikersundu je slavil tudi leta 2013. Tudi brez poškodb ne gre vedno v športu. V Sočiju na olimpijskih igrah ko je imel natrgane kolenske vezi po tistem padcu pa vseeno nastopil na ekipni tekmi. Leto 2015 ni bilo njegovo leto je pa zablestel leta 2016. Ko je imel toliko težav da je bil uspeh že če se je sploh v finale uvrstil pa je v Sapporu osvojil tretje mesto ob trojni slovenski zmagi. Ampk najbolj vesel pa sm bil ko je zmagal v Vikersundu. Bolj sm bil vesel te zmage kot katerikoli druge. Zadnja njegova zmaga pa v Planici. Po tisti sezoni pa spet poškodba in tudi letos nič bolje. Rekorder po število poletov prek 200 metrov in prvi ki mu je to uspelo 200-krat. Sm pa prepričan da ga bo nekdo enkrat prehitel in upam da bo to Peter Prevc. Kranjec je najboljši letalec vseh časov sicer že res da je po statistiki na tretjem mestu za Schlierenzauerjem ki je zmagal na vseh letalnicah in Prevcem ampk on je iz skakalnice prišel na letalnico v slabi formi pa bil sposoben zmagat. Tega pa ne vem če je bil še kdo sposoben oz. zelo malo je bilo takih. In zaradi nizke parabole se je zdelo kot da bo prisatal "v rožah" na koncu pa je pristal "v podnu". Kranjec je dolgo "vlekel" naše skoke dokler ni zablestel Prevc. Tudi najbolj zaslužen za obe medalje na ekipnih tekmah eno v Oslu in eno v Vikersundu. Ni bil top skakalec je pa spadal med najboljših deset. Kranjec je sodeloval pri osmih ekipnih zmagah od desetih. Je tudi dobitnik dveh malih kristalnih globusev. Upam da nekoč postane trener. Za naše skoke je naredil ogromno. Mogoče bi lahko dobil več podpore ko jo je potreboval. Poleti brez Roberta Kranjca ne bodo več to kar so bili. Je legenda in mislim da pri nas še dolgo ne bomo imel takega skakalca kot je on.
uporabnica1
25. 03. 2019 09.31
+2
Točno tako! Res si lepo napisal :) Saj mislim, da ga bo Peter prehitel kar se tiče število poletov čez 200 metrov, ni to zagotovljeno ampak že sedaj ima okoli 140 poletov preko 200 metrov, vemo pa da ima Peter pred sabo še dolgo kariero, je pa Pero vodilni najboljši v tej statistiki: največ poletov preko 230 in 240 metrov
Oliguma
24. 03. 2019 09.02
+5
Ne vem kdo vabi Peterko v studio, ravno ni vspodbudno za mladino, ko gleda kaj je naredil iz sebe -žgajnerski kotel..pa tudi včeraj v studiju ni bil trezen.
-1
Vzpodbudno ni to, da ne znaš slovnice. Le čevlje sodi naj kopitar!
Kliko7
23. 03. 2019 20.13
-42
Unionko
23. 03. 2019 19.53
+17
Roberto legenda, se vidimo aprila na Grobniku.
PošteniSlovenec
23. 03. 2019 19.52
+36
Legenda Robi Kranjec odhaja vendar nam na srečo ostajajo ostale legende kot so Franc Kangler, Janez Janša, Zoran Janković, Ivan Zidar in Igor Bavčar zaradi katerih vsi pošteni Slovenci kar skočimo ko jih zagledamo.
Bolcev Pepi
23. 03. 2019 19.31
+46
Eden najvecjih slovenskih sportnikov. Hvala Robi!
NeukrotljiviNoj
23. 03. 2019 19.30
-52
Kranjec je zelo vesel da je zaključil svojo tekmovalno kariero, tudi mi smo! Zakaj je pa mali Prevc dehidriran je pa le vprašanje kje je ponoči pijančeval
Sputnik
23. 03. 2019 19.50
+30
Drumbass
23. 03. 2019 20.05
+17
fairplayy
23. 03. 2019 19.24
-23
Pijaca je tekla v potokih navija bi tudi za podvodno kickanje bv vsak z svojim avtom se prpelje kupi smeti raje bi regrat nabirali
Bolcev Pepi
23. 03. 2019 19.29
+8
tornadotex
23. 03. 2019 18.58
+50
Velike misli,velik človek....hvala za za vse napore in lepe trenutke,ki si nam jih podaril z skoki...Robi,jutri je nov dan,uživaj....
Karantanija
23. 03. 2019 18.40
+74
Leta tečejo in na koncu vidiš, da je samo družina tisto, kar res šteje!
Celabuča
23. 03. 2019 17.43
-41
Škoda. Ni mu uspelo. Skočit iz Slovenije.
Bolcev Pepi
23. 03. 2019 19.30
+8
AS1983
23. 03. 2019 17.37
+78
Robi, živa legenda poletov, uživaj naprej v zasluženem športnem pokoju, CAR
Dany75
23. 03. 2019 17.19
+87
Hvala Robert za vse dosezke in dobro predstavitev Slovenije ! Uzivaj zivljenje!
PošteniSlovenec
23. 03. 2019 16.38
+85
Bravo Robi, legenda in vzor za mlade da trenirajo in se učijo.
murinar
23. 03. 2019 16.13
+70
Robi ,dober si bil a sedaj živi mirno življenje ! Srečno Robi !
natolcevanjenapolno
23. 03. 2019 16.07
+68
Hvala Robi za vse trenutke ponosa ob tvojih zmagah in ves vložen trud s tvoje strani. Želim ti uspešno nadaljevanje poslovne kariere.
gizmo28
23. 03. 2019 16.05
+50
Srečno Robi, veliko zdravja in ostalih uspehov v nadaljnem življenju
CrazyMachines
23. 03. 2019 14.58
+72
Srečno legenda! 👏