Zimski športi

Lindsey Vonn sanjala borbo z moškimi, a ne bo nared niti za tisto z dekleti

Washington, 20. 11. 2018 22.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Matic Flajšman
Komentarji
2

Ameriška smučarska šampionka Lindsey Vonn si je pred začetkom letošnje sezone zadala jasen cilj, po številu zmag preseči legendarnega Šveda Ingemarja Stenmarka, a očitno bo to, vsaj zaenkrat misija nemogoče, saj se je znova poškodovala in že odpovedala nastop v Lake Louisu.

Poškodbam ameriške zvezdnice ni videti konca.
Poškodbam ameriške zvezdnice ni videti konca. FOTO: AP

Američanka Lindsey Vonn ima pred začetkom letošnje sezone svetovnega pokala na računu 82 zmag, štiri manj od rekorderja Ingemarja Stenmarka, a dosežek Šveda se utegne zamajati šele čez čas. Znova srečno zaljubljena alpinka – odslej je srečna v objemu zvezdnika hokejske moštva lige NHL Nashville Predators P.K. Subbana – je vse sile usmerila v uvod, ko je govora o hitrih disciplinah, v Lake Louisu, a bo selitev v zvezno državo Alberta preskočila. Razlog je poškodba, ki jo je sama potrdila prek twitterja: "Včeraj sem padla na treningu superveleslaloma in si poškodovala koleno. Dobra novica je, da operacija ni potrebna. Slaba, da me ne bo v Lake Louis."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

A to ni prvi hujši padec 34-letnice s štirimi velikimi kristalnimi globusi v letošnji sezoni. Gospodična hitrost, kot se je prijel vzdevek tekmovalke iz Minnesote, je namreč imela precej težav že v Čilu. V La Parvi je skušala izkoriščati, kolikor se da dobre pogoje za trening, čeprav je bilo snega iz dneva v dan manj, tam pa je občutila tudi trdoto snežne podlage, ko je na enem izmed treningov hudo padla. Očividci znajo povedati, da je bilo videti precej hudo, da po padcu nekaj dni ni stopila na smuči, ampak se posvetila svojim štirinožnim prijateljem, ki so jih ravno takrat dostavili v Čile. A kljub vsemu je pred sezono, z ameriško samozavestjo, že v Čilu govorila le in izključno o rekordu, ki je v lasti Šveda Stenmarka.

Za izenačitev potrebuje še štiri zmage, za absolutni rekord eno več.

Sanjala je merjenje z moškimi tekmeci
Lindsey Vonn je premikala nekatere meje v ženskem alpskem smučanju, razvijala neverjetno hitrost, a enega od ciljev očitno ne bo uspela uresničiti. Dolgo se je širokoustila z napovedjo drznega podviga, tekmovanja na moškem smuku v Lake Louisu, a zdaj je zanjo izgubljena tudi ženska tekma. Torej v letošnji sezoni, kot tekmovalka ne bo videla kanadskega prizorišča, ki velja za uvodno postajo moške in ženske karavane hitrih disciplin. “Lake Louis je bil od nekdaj moja najbolj priljubljena postojanka svetovnega pokala. Razočarana sem, ker me ne v letošnji sezoni bo. Sem na tleh, a nisem obupala,” je še dodala na twitterju Lindsey Vonn.

Lindsey Vonn bo morala na začetek sezone še nekoliko počakati.
Lindsey Vonn bo morala na začetek sezone še nekoliko počakati. FOTO: AP

18 zmag in Lake Lindsey
Američanka se je vedno znova rada vrnila na prizorišče njenih največjih uspehov. V Lake Louisu se je zmage veselila na natančno 18 tekmah svetovnega pokala, zato so to prizorišče poimenovali kar Lake Lindsey. In spominski magnet, ki so ga naredili v počastitev izjemnih uspehov 34-letnice, je dolga leta služil kot motivacijsko orodje Tine Maze. Andrea Massi je namreč magnet Lake Lindsey prilepil na hladilnik v italijanski Gorici. Kdaj bo Vonnova znova nared za najzahtevnejše preizkuse zmogljivosti je ta hip nemogoče napovedati, je pa oktobra v New Yorku potrdila, da so misli pri rekordu Stenmarka: “V kolikor bi posegla po rekordu, bi to pomenilo uresničitev mojih sanj. V kolikor mi ne uspe, menim, da sem imela izjemno uspešno športno pot. Ne glede na vse skupaj, sem še vedno tekmovalka, ki se lahko pohvali z največ zmagami svetovnega pokala.
Ko je zdravstveno stanje dopuščalo, je ameriška smučarska zvezdnica zmagala v povprečju sedemkrat na sezono. Minulo tekmovalno leto jih je vknjižila pet, čeprav je bila po padcu v Lake Louisu, v zgodnjem obdobju sezone, v pravi formi relativno pozno.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brezcasni
25. 11. 2018 12.39
+1
tudi njej ura tiktaka..tako kot vsem.....
lordslayer
21. 11. 2018 08.29
+5
ji privoščim, da vsaj izenači št. zmag ... lušna, uspešna in fanatično zagnana :)